Gorenak: V katerem športu je Afganistanec leta 2015 pridobil slovensko državljanstvo in zakaj?

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija (foto: Pixabay) Simbolična fotografija (foto: Pixabay)

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s postopki za pridobitev mednarodne zaščite in pridobitvijo državljanstva Republike Slovenije oseb s priznanim statusom mednarodne zaščite.

 

Gorenak je zapisal, da je že sredi decembra lani na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s postopki za pridobitev mednarodne zaščite in pridobitvijo državljanstva Republike Slovenije oseb s priznanim statusom mednarodne zaščite. “V odgovoru je še posebej zanimiv podatek, da je od leta 1995 do 30. novembra 2017 po 13. členu Zakona o državljanstvu Republike Slovenije, ki govori o izredni naturalizaciji, ko je sprejem v državljanstvo Republike Slovenije v državnem interesu, državljanstvo prejela ena oseba, ki ji je bila priznana mednarodna zaščita, in sicer iz Afganistana,” razkriva Gorenak, zato je v zvezi s tem Vlado RS nadalje vprašal, kdaj je bila za osebo iz Afganistana izvedena izredna naturalizacija, kdaj je bila vložena vloga, kdaj izdana odločba in kakšni so bili razlogi, da je bila podelitev slovenskega državljanstva osebi iz Afganistana v državnem interesu.

V nedavno prejetem odgovoru je Vlada Republike Slovenije zapisala: “Državljanstvo Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 24/07 – UPB2 in 40/17) je ministrstvo za notranje zadeve za osebo iz Afganistana uvedlo na podlagi njene vloge z dne 20. 6. 2014. Oseba je v vlogi kot korist države za njeno izredno naturalizacijo uveljavljala razloge na področju športa. Odločba o sprejemu v državljanstvo Republike Slovenije je bila izdana 21. 1. 2015.”

V zvezi s tem Gorenaka zanima, na področju katerega športa je oseba iz Afganistana leta 2015 dobila slovensko državljanstvo in kakšni so bili razlogi, da je bila podelitev slovenskega državljanstva osebi iz Afganistana v državnem interesu.

nazaj na vrh