Abdul, ki je ubil Mio, ni bil star petnajst let; kdo je vedel? Izpostavljeno

Mio V. (starost 15 let) je njen bivši fant umoril. Mio V. (starost 15 let) je njen bivši fant umoril.

Abdul D. je 27. decembra lani v supermarketu v Kandelu (Porenje) v zasedi čakal svojo bivšo punco Mio ter jo nato z nožem umoril z vbodom direktno v srce.

Morilec je prosilec za azil iz Afganistana, in je dejal, da je star 15 let. Zdaj je strokovnjak za ocenjevanje starosti ugotovil: To je bila laž! Bil je star »vsaj« 17 let in pol, bolj verjetno pa je imel dvajset let.

Ozadje

Ko je Abdul D. aprila 2016 prišel v Nemčijo, je dejal, da ima 14 let. Ker ni podal točnega rojstnega datuma, mu je pristojni Urad za socialno skrbstvo za mlade v Frankfurtu (Mainu) dodelil 1. januar 2002 kot njegov rojstni dan. Iz tega razloga sta bil z Mio v istem šolskem razredu. Nepreverjena starost, niti ob vstopu v državo, niti pozneje, se je izkazala za smrtonosno napako.

Šele potem, ko se je umor zgodil, je tožilec dobil rentgenske slike njegovih zapestnih kosti, zob in ključnice ta razširjeno zdravniško poročilo. Tako je tamkajšnje tožilstvo objavilo ugotovitve. V sporočilo za javnost beremo: »V svojem poročilu strokovnjak priča, da je obtoženec najverjetneje star 20 let. Strokovnjak je določil, da je absolutna minimalna sedanja starost 17 let in pol.«

Politiki zahtevajo posledice!

Andrea Lindholz (47, CSU), predsednik odbora za notranje zadeve v Bundestagu, je za časnik Bild dejal: »Starost bi se moralo redno in sistematično ugotavljati po vsej državi, v vseh novih nastanitvenih centrih. Zdravniški pregledi ne smejo biti tabu. Tudi starejše primere je treba pregledati retroaktivno in sistematično popravljati.«

nazaj na vrh