Natalia Mihajlina: Trudim se, da bi moja ustvarjalnost polnila ta svet samo s svetlobo

Slikarka, vizualna umetnica in grafična oblikovalka Natalia Mihajlina. Slikarka, vizualna umetnica in grafična oblikovalka Natalia Mihajlina. Vir: nataliart.si

Slikarka, vizualna umetnica in grafična oblikovalka Natalia Mihajlina je v Moskvi končala Britansko oblikovalsko šolo se nato zaposlila kot oblikovalka. Veliko mesto, promet in napet življenjski ritem ni bil naklonjen ukvarjanju z umetnostjo. Vse njeno ustvarjanje je bilo povezano z računalniško tehnologijo. To je bilo zanimivo, sodobno in privlačno, vendar je Natalia otožno pogledovala na platna in barve, ki so jo vabile v umetniških trgovinah.

„Vse se je spremenilo, ko sem se iz osebnih razlogov preselila v Slovenijo,“ je povedala Natalia. Najprej je bilo vse povezano z vinogradništvom, s katerim se je v Sloveniji nameraval ukvarjati njen mož, Natalia pa se je, da bi si pridobila dodatno znanje na tem področju, vpisala na Visoko šolo vinogradništva v Novi Gorici. »To je bilo novo težko, a privlačno poglavje v mojem življenju,« pravi Natalia. Nisem si predstavljala, da je z vinom povezano znanje z večstoletno zgodovino. Ta tradicija se je pred menoj odpirala stran za stranjo« pravi Natalia, ki je diplomirala iz vinogradništva in opravila specializacijo za someljeja. Prav življenje v Vipavski dolini, po njenih besedah najlepšem delu Slovenije, ji je omogočilo, da se je lahko poglobila v svet vinarstva. »Po življenju v večmilijonskem mestu je bližina narave name najprej delovala oglušujoče. Prve čase ponoči nisem mogla spati zaradi neverjetne tišine. Jaz, ki sem mnogo let spala ob hrupu avtomobilov, sem se navadila spati ob petju ptic. Postopoma se je moj organizem sprostil, zunanja zaščita lupina je razpokala in odpadla. Nekaj notranjega, skrbno skritega je prodrlo na površje. Nastala je prva slika, nato naslednja in potem še in še,“ pripoveduje Natalia. Ker je študirala vinogradništvo in so bile vse njene misli „v trtah“, je bila večina prvih slik posvečenih grozdju. Natalija Mihajlina jih je predstavljala na lokalnih vinskih festivalih v Ljubljani in Portorožu ter bila sprejeta slovensko združenje slikarjev.

Selitev na Češko

Življenje pa se venomer spreminja in Natalia se je lani preselila v Karlove Vare na Češko. Potem, ko se je privadila na novo življenje, se je spet začela ukvarjati s slikarstvom. „Moram reči, da imam z vidika energetskega stanja slikarja zelo skrben odnos do procesa ustvarjanja slike. Prepričana sem je vsaka slika projekcija mentalnega stanja. In, če umetnik doživlja kakšno negativno občutje, se to zagotovo prenese na njegove slike. In v nadaljnjem bo imelo negativen vpliv na ljudi. Česa takega si ne morem dovoliti, zato se za platno usedem samo, kadar sem dobre volje. Pri tem mi zelo pomaga Reiki in kozmoenergetika, saj te prakse poleg zdravilnega učinka tudi krepijo namen,“ zatrjuje Natalia Mihajlina, ki je prepričana, da so najverjetneje mnogi seznanjeni s trditvijo, da se tisto, kar v ta svet vložimo, tudi dobimo od njega nazaj. „Imela sem že priložnost, da sem se o tem prepričala. Še več, - prostor - okolica ne reagira toliko na na naše besede ali dejanja, kolikor na naše misli- slike v glavi. Tisto, kar si najpogosteje predstavljamo, se tudi uresničuje v našem življenju. Umetnik ima pri tem nekaj prednosti, saj je sposoben skoraj identično prenesti na platno želene podobe, ki se mu pojavljajo v glavi. In s tem okrepiti njihovo utelešenje. Če povem preprosteje – slikar lahko nariše tisto, kar si želi ali pa si želi kdo drug, oziroma pobarva željo. Na primer: ženska se želi poročiti ali roditi otroka, in kupi sliko, na kateri je upodobljen srečen par ali smehljajoči se dojenček, ter jo obesi na steno na vidno mesto. čez nekaj časa dobimo vabilo na ohcet. In to deluje. Boste rekli, da je to magija? Odgovorila bom, da je. Ampak magija je zame samo v resničnosti uzakonjen namen. Se razume, da pozitiven, saj se trudim, da bi moja ustvarjalnost polnila ta svet samo s svetlobo. In če se bo preko mojih slik skupna temperatura na planetu dvignila vsaj za pol stopinje, bom srečna,“ je zaključila svojo pripoved slikarka, vizualna umetnica in grafična oblikovalka Natalia Mihajlina. Več njenih slik si lahko ogledate v galeriji pod člankom.

Čavenski razgledi

nazaj na vrh