Nadarjena in lepa Ditka s Ferijem Lainščkom polni koncertne dvorane Izpostavljeno

  • Napisal  Jon Petek
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Ditka in Feri Lainšček. (Fotografije: Miha Kolar, Nika Hölcl Praper in Matjaž Wenzel. Ditka in Feri Lainšček. (Fotografije: Miha Kolar, Nika Hölcl Praper in Matjaž Wenzel.

Glasbeno pot, ki jo je Ditka začela leta 2016 s pesnikom Ferijem Lainščkom, zelo uspešno nadaljuje še danes. Skupaj še vedno polnita slovenske koncertne dvorane, glasbeno-pesniški projekt je še vedno slovenska odrska senzacija.

Čeprav ima Ditka za sabo že veliko koncertov, bi lahko rekli, da je še vedno svež veter na slovenski glasbeni sceni. Njena glasba je nekaj posebnega in novega v slovenskem prostoru, kar se kaže tudi v razprodanih dvoranah po vseh Sloveniji. Prevaljčanka je glasbenica že od otroštva, skupna pot s pesnikom Ferijem Lainščkom pa jo je ponesla do vrha slovenske glasbene scene. Feri Lainšček je znan po številnih literarnih uspešnicah, kot sta denimo Namesto koga roža cveti in Peronarji. Tudi roman Petelinji zajtrk, po katerem je posnet eden najbolj priljubljenih slovenskih celovečercev, je izpod Lainščkovega peresa.

Take oblike koncertov ne ponuja nihče med slovenskimi glasbenimi ustvarjalci. Ali pa vsaj v tako vrhunsko dodelani obliki ne. Za pevskim mikrofonom edinstven Ditkin glas in ob njem Ferijev recital lastnih poezij spremlja band s štirimi glasbeniki − poleg njenega očeta Gorazda Čepina na klaviaturah še Ilj Pušnik na kontrabasu, Jure Praper na kitari in na bobnih Dani Hartman. Ditka ni pričakovala tako pozitivnega odziva javnosti in poslušalcev, kot so ga poželi že na začetku skupne poti. Zelo hitro so si ustvarili kar velik krog oboževalcev. Medijem je mlada Korošica že pred časom priznala, da jo je ob prvih korakih spremljala tudi trema.

Od deklice s kitaro do glasbene zvezde

Ditkin oče Gorazd je profesionalni glasbenik, zato je Ditka v glasbeno življenje vpeta že od malih nog. Že kot deklica je poslušala kakovostno glasbo, zraven prepevala, spremljala pa jo je želja, da tudi sama enkrat nastopi in zaigra na odru kot njen oče. Vsakodnevna vpetost v glasbo in glasbeno okolje je pripomogla, da je razvila do glasbe poseben čut in ljubezen, ki ju danes na odrih uspešno kaže.

Idejo za uglasbitev poezije je Ditki dal profesor slovenščine v gimnaziji, ko so potrebovali glasbeni prispevek na pesniškem recitalu. Oče Gorazd je za to priložnost uglasbil pesem Marka Pavčka »Školjka«. Ditka je s to pesmijo kasneje še velikokrat nastopila na najrazličnejših prireditvah, med poslušalci se je dobro prijela. Ditka pravi, da je bila to motivacija, da z očetom uglasbita še kakšno slovensko poezijo.

Blišč in slava nista njen cilj

Da se je zgodba o uspešnem glasbenem projektu Ditke in Ferija sploh začela, si zasluge lasti tudi Ditkina mama. Ferijeva pesem »Ne bodi kot drugi« je namreč njena najljubša ljubezenska pesem, in ko sta Gorazd in Ditka želela uglasbiti mamin predlog, sta morala seveda pridobiti Ferijevo dovoljenje. Nad idejo je bil Feri zelo navdušen, kmalu je sam predlagal, da uglasbijo še kakšno njegovo pesem. Spontano so začeli skupaj tudi nastopati, njihovo sodelovanje pa se je razvilo v najuspešnejše glasbeno-literarne večere v Sloveniji. Pred tem sta Ditka in Gorazd že uglasbila nekaj druge poezije, denimo Toneta in Marka Pavčka ter Cirila Zlobca, a po tem, ko sta se z Lainščkom dodobra spoznala in zbližala, je Ditki njegova poezija še bolj prirasla k srcu. Kot je sama dejala, ji slava in blišč nikoli nista bila cilj, ki ga z ustvarjanjem glasbe želi doseči. Pomembna je iskrena ustvarjalnost, pravi, in pridobivanje zvestih poslušalcev, ki uživajo ob njeni glasbi in razumejo njeno delo. Raje kot velike odre ima intimnejše prostore, kjer je stik z občinstvom pristnejši.

 

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.