Katoliška cerkev danes obeležuje svetovni dan bolnikov; romanje bolnikov in ostarelih na Brezje

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Brezje Brezje Urharec/Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Katoliška cerkev danes obeležuje svetovni dan bolnikov, v okviru katerega bo danes potekalo romanje bolnikov in ostarelih na Brezje. Tam bo mašo ob 10. uri daroval murskosoboški škof Peter Štumpf. Ob dnevu bolnikov je sicer papež Frančišek pozval k novemu poletu v skrbi za bolnike.

Katoliška cerkev letos obeležuje že 26. svetovni dan bolnikov. Slednjih se posebej spomni vsako leto 11. februarja na god lurške Matere božje. Za ta dan je papež Frančišek napisal tudi poslanico z naslovom "Mati Cerkve: Glej, tvoj sin ... Glej, tvoja mati".

V njej je papež pozval k novemu poletu v skrbi za bolnike, tako v Cerkvi kot v zdravstvenih zavodih. Izpostavil je, da je Cerkev v svoji več kot dvatisočletni zgodovini bolnim posvečala še posebno pozornost, s tem pa nadaljuje tudi danes. "V državah, kjer sistemi javnega zdravstva niso dobri oziroma sploh niso vzpostavljeni, Cerkev skuša narediti vse, kar je v njeni moči glede skrbi za bolne in zdravje, da bi odpravila smrtnost otrok in izkoreninila določene razširjene bolezni. Povsod skuša zdraviti, tudi če to ni njena naloga," je zapisal. Dodal je, da so v nekaterih delih sveta misijonarske in škofijske bolnišnice edine ustanove, ki prebivalstvu nudijo potrebno zdravljenje.

Obsodil je poslovno miselnost, ki skuša danes "iz varovanja zdravja narediti dobičkonosne posle, ki vodijo v zavračanje revnih". "Organizacijska inteligenca in dobrodelnost zahtevata spoštovanje dostojanstva bolnega, ki mora biti nenehno v središču procesa zdravljenja," je zapisal. Dodal je, da bi takšen moral biti tudi pristop kristjanov, ki delajo v javnih zdravstvenih ustanovah.

Posebej pa je pozdravil prizadevanja družin, ki "skrbijo za svoje kronične bolnike ali močno prizadete otroke, starše in sorodnike". "Skrb v družini je izredno lep zgled ljubezni do človeka, zato jo je treba temu primerno priznati in jo podpirati z ustreznimi politikami," je še zapisal.

nazaj na vrh