Branje: Mali princ

Branje: Mali princ

Antoine De Saint-Exupéry: MALI PRINC

Tokrat je pred nami Mali princ v obliki darilne knjige, ki je primerne velikosti tako za na knjižne police kot za na pot, da nas lahko modrosti Malega princa spremljajo na vsakem koraku.

“Pripoved o fantu, ki ni kraljevskega rodu, a je kljub temu princ. Ne prihaja iz slavne vladarske družine, a je vendar najslavnejši med princi. Ni bajno bogat, s seboj pa prinaša največje bogastvo. Ni začaran, a zaradi njegovih besed smo kot uročeni. In končno, pripoved govori o fantu, ki je domišljijski lik, a je resničnejši od resnice.” – Ljubica Rodošek

Odlomek iz knjige

Modrosti Malega princa. »Poslušaj mojo skrivnost. Čisto enostavna je: Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.« »Bistvo je očem nevidno,« je ponovil Mali princ, da bi si zapomnil.

O knjigi. Mali princ, deček, ki pozna vse najvažnejše skrivnosti tega sveta, s preprosto otroško modrostjo odpira oči resnim odraslim in jih opominja na tisto, kar so mnogi med njimi že zdavnaj pozabili – da je pot pomembnejša od cilja. Na prvi pogled otroška knjiga v sebi skriva globoka eksistenčna spoznanja, filozofske misli, ki jih je na papir prenesel Antoine-Marie Roger de Saint-Exupéry, sicer po poklicu pilot.

De Saint-Exupéry je bil rojen 29. junija leta 1900 v Lyonu v plemiški družini, ki je obubožala. V pilotsko šolo se je vpisal po odsluženem vojaškem roku, poklic pilota pa mu je omogočil obiskati mnoge različne kraje in stik z različnimi kulturami … Ravno letalstvo je bilo tisto, ki je najmočnejše zaznamovalo pisateljsko delo de Saint-Exupéryja, saj je snov za pisanje črpal iz lastnih pilotskih pustolovščin. Na Malega princa je gotovo vplival dogodek iz resničnega življenja, ko je avtorjevo letalo strmoglavilo nad libijsko puščavo in sta oba s kopilotom čudežno preživela. Našli so ju več dni po nesreči.

V Malem princu tako bralci spremljamo zgodbo dečka, ki ga je majhnost asteroida B 612, na katerem je prebival, pahnila v raziskovanje različnih svetov, in zgodbo pilota, čigar letalo se je zrušilo nad Saharo in ki še ni čisto pozabil, kako je biti otrok. Njuni pogovori in doživetja so prava zakladnica modrosti, za marsikoga lahko popotnica za življenje. Morda je tisto nekaj, kar ločuje to delo od vseh ostalih istega žanra, ravno otroška pristnost, ki jo je čutiti v zapisanih besedah, podkrepljenih z risbicami, ki jih je ustvaril pisatelj sam. Zagotovo pa je Mali princ knjiga, ki jo je dobro imeti pri roki, da ne pozabimo, kako ohraniti otroško igrivost in zaljubljen pogled na svet.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://www.vseknjige.si/mali-princ.htmlPRIPOROČAMO V BRANJE


Vili Ravnjak: LOTOSOV CVET NAD VODNO GLADINO

Tokrat avtor piše predvsem s pozicije izkušenega regresoterapevta in učitelja meditacije ter obenem kot kritični opazovalec sprememb sodobnega družbenega in duhovnega življenja.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://www.vseknjige.si/lotosov-cvet-nad-vodno-gladino.html


Tina Vrhunc: ABRA IN MURČ

Murenčka sta se spoznala čisto po naključju. Murč se je umaknil pred direndajem, ki ga je sprožil muren Stari, ko je spregovoril o mavričnem grmu želja, v gozd. Tako je naletel na Abro.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://www.vseknjige.si/abra-in-murc.html


Zbirka LJUDSKI PREGOVORI

Lepo oblikovana knjiga priročnega formata prinaša izbor več kot 300 ljudskih pregovorov in modrosti o poglavitnih življenjskih vrednotah ter človeških lastnostih.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://www.vseknjige.si/ljudski-pregovori.html


Zbirka SLON IN BONBON

Slon in bonbon je zbirka priljubljenih, domiselnih in igrivih otroških pesmi naših klasikov, ki jih berejo predvsem osnovnošolski otroci – pri pouku književnosti ali za bralno značko.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://www.vseknjige.si/slon-in-bonbon.html


Zbirka ZAJEC DOLGOUHEC

Izbor tridesetih ljudskih pravljic in basni z različnih koncev sveta, z enim samim glavnim junakom – zajcem. Bojazljivi kratkorepec je pogosto žrtev drugih, pametnejših in močnejših živali.

Knjigo lahko naročite tukaj.
http://www.vseknjige.si/zajec-dolgouhec.html

nazaj na vrh