(VIDEO) Je to dokaz, da pekel obstaja? Iz več kot 12 kilometrov globoke luknje se slišijo celo kriki ljudi, kar so slišali tudi raziskovalci tega rova - šlo naj bi za kričanje zelo velike množice

  • Napisal  Rajko Golob / Nova24tv.si
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Vhod v vodnjak, ki naj bi vodil v pekel. (foto: Youtube) Vhod v vodnjak, ki naj bi vodil v pekel. (foto: Youtube)

Najgloblja umetna luknja na svetu se nahaja na ruskem polotoku Kola in je globoka kar 12.192 metrov. Prvotni načrt je bil priti do globine 15 kilometrov, a so v teh globinah temperature previsoke, da bi strojna oprema še normalno delovala. Po prenehanju kopanja so Rusi luknjo prekrili s kovinsko loputo, ki še dandanes obstaja in skriva, kaj se nahaja več tisoč metrov pod nami. Mnogi ugibajo, da gre za vrata v pekel, saj se iz vodnjaka pogosto sliši krike ljudi.

 

Projekt vrtanja najgloblje luknje na svetu so Rusi po poročanju spletnega portala Kurir začeli v 70. letih 20. stoletja v bližini Murmanska na polotoku Kola. Glavni namen vrtanja je bil omogočiti raziskave Zemljine skorje sovjetskim znanstvenikom, ki so na tem področju ravno v tistem obdobju postali bolj aktivni. V naslednjih dveh desetletjih je Rusom uspelo izkopati več kot 12-kilometrski kanal v globino Zemljine skorje, zatem pa so morali s tovrstnim početjem zaključiti zaradi previsokih temperatur v Zemljini notranjosti, ki so bile kar za 180 stopinj Celzija višje od pričakovanih. Z vrtanjem so dokončno prenehali leta 1992 ter luknjo s premerom 23 centimetrov zaprli s kovinskim pokrovom, ki še dandanes onemogoča, da bi kdo vstopil vanjo. V primeru, da bi kdorkoli padel v omenjeno luknjo, bi sicer padec trajal skoraj 4 minute.

Projekta Sovjetska zveza ni uspešno zaključila, vseeno pa so znanstveniki v njegovem okviru prišli do nekaterih pomembnih spoznanj. Na globini 12 kilometrov so namreč naleteli na vodo, kar se jim je pred tem zdelo praktično nemogoče. Obenem so v najglobljem vodnjaku na svetu odkrili tudi 24 novih vrst davno izumrlih celičnih organizmov ter skale, stare 2,7 milijarde let.

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ.

nazaj na vrh