Poostren nadzor

Simbolična fotografija Simbolična fotografija

V času od 12. do vključno 23. 3. 2018, na območju Republike Slovenije potekajo poostrene aktivnosti, s poudarkom na nadzoru uporabe varnostnih pasov v cestnem prometu. V okviru teh aktivnosti bomo na območju Policijske uprave Maribor v sredo, 21. 3. 2018, med 7. in 14. uro  izvajali poostren nadzor cestnega prometa nad uporabo varnostnih pasov pri voznikih in potnikih motornih vozil ter nad uporabo ustreznih zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok. Namen poostrenega nadzora je vplivati na povečanje uporabe varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov pri prevozih otrok ter s tem zmanjšati posledice prometnih nesreč. Predstavnike medijev naprošamo, da o izvajanju poostrenega nadzora obvestijo javnost ter voznike pozovejo k spoštovanju cestno prometnih predpisov.

Prometno varnostne razmere na območju PU Maribor so bile sicer v letu 2017 boljše kot v enakem obdobju 2016 [v letu 2016 so bile prometno varnostne razmere na območju PU Maribor najslabše v zadnjih petih letih]. V tem obdobju smo obravnavali 3.470 (3.542) ali 2 % manj prometnih nesreč. Od tega smo obravnavali 18 (22) prometnih nesreč s smrtnim izidom in 1.155 (1.238) ali 7 % manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V teh prometnih nesrečah je 19 (24) udeležencev umrlo, 101 (102) ali 1 % manj je bilo hudo telesno poškodovanih in 1.456 (1.580) ali 8 % manj lahko telesno poškodovanih.

V letu 2017 je delež uporabe varnostnih pasov pri udeležencih prometnih nesreč znašal 92,6 % (90,5 %). V prometnih nesrečah IV. kategorije oziroma pri mrtvih udeležencih, ki bi lahko uporabljali varnostne pasove, je bil delež uporabe varnostnih pasov 50 % (46,7 %). Pri hudo telesno poškodovanih udeležencih je bil delež uporabe varnostnih pasov 70 % (57,6 %). Delež uporabe varnostnih pasov pri udeležencih v prometnih nesrečah je bil manjši od 92,6 % na območjih PP Ruše [76,4 %], PP Maribor I [87,3 %], PP Šentilj [89,2 %] in PP Ormož [90,9 %].

Nadzorstvene aktivnosti na področju uporabe varnostnih pasov so se na območju PU Maribor v letu 2017 pri nadzoru cestnega prometa povečale, saj so policisti ugotovili 6.955 (6.768) ali 3 % več tovrstnih kršitev (v primerjavi s povprečjem zadnjih treh mesecev 2016). Delež kršitev uporabe varnostnih pasov predstavlja 13,2 % vseh ugotovljenih kršitev cestno prometnih predpisov. Največ kršitev s tega področja so ugotovili policisti PPP Maribor, več kršitev glede na povprečje zadnjih treh mesecev 2016 pa so v letu 2017 ugotovili policisti PP Šentilj, PP Maribor I, PP Slovenska Bistrica, PP Rače, PPP Maribor in PP Gorišnica. Relativno majhno število tovrstnih kršitev oz. manj kršitev od primerljivih enot so ugotovili policisti PP Podlehnik.

Privezanost z varnostnim pasom je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na posledice prometnih nesreč, kar kažejo tudi navedeni statistični podatki. Zato je treba z aktivnostmi policije vplivati na udeležence cestnega prometa, da bodo na vseh sedežih motornih vozil, kjer so vgrajeni varnostni pasovi, le te uporabljali na način kot ga je predvidel proizvajalec vozila.  

Poleg tega je z aktivnostmi policije treba vplivati tudi na starše, da bodo otroke v motornih vozilih prevažali varovane z ustreznimi zadrževalnimi sistemi, saj so otroci v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi kot potniki [praviloma v več kot 65 % deležu glede na njihovo udeležbo v cestnem prometu].

Objava

Policisti  od  12.2.2018 stavkamo zaradi razvrednotenja našega poklica. Ker kljub  izvajanju stavke čutimo odgovornost do državljank in državljanov ter celotne   slovenske  javnosti  in  njihove  pravice  do  obveščenosti,  vam posredujemo  pregled  dogodkov  na  območju  PU  Maribor.

PU Maribor

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.