Otroku grozili, da so prišli do dragocenosti. Ustrelili so še psa! Izpostavljeno

Slika je simbolična. (Slika: arhiv Demokracije) Slika je simbolična. (Slika: arhiv Demokracije)

Celjski kriminalisti so zaradi brutalnih in nasilnih ropov kazensko ovadili štiri osebe, ki so jih v nedeljo privedli k preiskovalnemu sodniku, ta pa je zanje odredil sodno pridržanje. Kot je povedal prvi mož celjskih kriminalistov Damijan Turk, gre za 27-letnika iz Velenja, 25-letnega in 27-letnega Ljubljančana ter 17-letno Ljubljančanko.

Rop za ropom, ranili še psa

 Turk je na novinarski konferenci v Celju dejal, da so pri četverici opravili hišne preiskave, pred aretacijo pa so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Prvi rop so izvršili novembra lani na območju Celja, pri tem so odnesli zlatnino in gotovino v vrednosti več kot 28.000 evrov. Priča ropu je bil otrok, ki so mu grozili, da je razkril mesto, kjer je družina hranila dragocenosti, je dejal Turk.

Drugi rop se je prav tako zgodil v Celju, in sicer januarja letos, roparji pa so odnesli 1500 evrov gotovine. Tretji rop je bil januarja v Velenju, družina pa je ostala brez 10.000 evrov zlatnine. Pri ropu na območju Žalca, ki se je zgodil v začetku tega meseca, so roparji odnesli za več kot 50.000 evrov zlatnine in denarja. Grozili so celi družini, v kateri so bili trije otroci, stari od enega do 12 let. Članom družine so grozili in jih pretepali, streljali pa so v hiši in pred hišo, kjer so ranili psa.

Po oceni Turka so se vsi ropi, ki so bili brutalni in nasilni, zgodili v večernih urah, med ropom pa so bili roparji zamaskirani in so uporabili strelno orožje. Nekatere člane družin so zvezali, celo z lepilnim trakom, ter jih pretepali, vse dokler niso dobili informacij, kjer hranijo dragocenosti.

Stara znanca policije

Po Turkovih besedah so danes odvzeli prostost še trem osebam, in sicer 18-letnemu in 20-letnemu Ljubljančanu ter 20-letnemu državljanu Srbije, za katere obstaja sum, da so povezani z omenjenimi ropi. Dve izmed sedmerice pa sta že stara znanca policije.

Vodja oddelka za premoženjsko kriminaliteto na Generalni policijski upravi Aleš Kegljevič je dejal, da so od leta 2010 beležili upad števila ropov po državi, nasilni ropi pa so bili izredno redki. Zadnji nasilni rop so policisti zabeležili leta 2014 na območju Policijske uprave Novo mesto.

Postregel je tudi s podatkom, da policija na letni ravni obravnava 20 ropov, ki so se zgodili v stanovanjskih hišah. Lani so zabeležili 238 ropov, kar je 12 ropov več kot leta 2016.

nazaj na vrh