Kronika zadnjih 24ih ur: Kranj in Pomurje

Kronika zadnjih 24ih ur: Kranj in Pomurje arhiv Demokracije

Gorenjski operativno komunikacijski center je v zadnjih 24 urah sprejel devet obvestil o prometnih nesrečah, tri prijave o kršitvah predpisov o javnem redu in miru na javnem kraju in dve v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in ponareditev denarja. Zaradi vožnje brez veljavnega vozniškega dovoljenja so policisti zasegli eno vozilo.

Policist v prostem času reagiral na sumljivo ravnanje Ljubljančana

Gorenjski policist je imel v petek zvečer na območju Domžal v prostem času opravka z nasilno sumljivo osebo. Med sprehajanjem psa je v okolici svojega bivališča opazil moškega, ki se je skrival med vozili, oblečen je bil v temna oblačila, obraz pa je imel zakrit s kapuco. Ob srečanju z njim je sumljiv moški kraj zapustil, policist pa si je zaradi sumljivih okoliščin ogledal vozila ter okolico in pri tem v temnem delu sosednje ulice po krajšem času ponovno naletel na isto osebo. Moškega je policist takrat (še v vlogi občana) povprašal, če koga išče ali potrebuje pomoč. Ta pa ga je nenadoma napadel ter z udarcem lažje poškodoval. Policist se je napadu ubranil, se predstavil in s službeno izkaznico izkazal kot policist ter ga do prihoda domžalskih policistov obvladal. Policisti so pri moškem našli prikrito radijsko zvezo, ki jo storilci med izvrševanjem kaznivih dejanj uporabljajo za komunikacijo med sabo, obravnavajo pa ga zaradi suma kaznivega dejanja zoper zoper javni red in mir, saj je do prihoda policijske patrulje z uporabo sile proti policistu še večkrat poskušal pobegniti s kraja. Moškega so policisti pred tem dogodkom že obravnavali zaradi tatvin. Policist se je v dogodku v prostem času izpostavil zato, ker je posumil, da se moški pripravlja oziroma da je izvršil kaznivo dejanje. Tisti večer na tem območju sicer ni bilo kaznivega dejanja na škodo stanovalcev, vredne stvari (med njimi tudi denarnico iz odklenjenega vozila) pa so po dogodku lastniki pobrali iz svojih vozil.

Na svojem območju naj bodo tudi občani pozorni na sumljive osebe, ki s svojim obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbujajo sum, da bodo storile oziroma da izvršujejo ali so storile kaznivo dejanje. Prav tako naj bodo pozorni na ustavljena ali parkirana vozila, ki ne sodijo v njihovo okolje in se jim zdijo sumljiva. Zabeležijo naj si registrsko številko, znamko, tip in barvo vozila ter morebiten opis oseb, ki ga uporabljajo. Vse te informacije so policiji lahko v pomoč pri zagotavljanju varnosti in preiskovanju kaznivih dejanj. Zato jih prosimo sporočite na interventno številko policije 113 ali anonimni telefon policije 080 1200.

V naselju dvakrat občutno prehitro 

Gorenjski policisti so včeraj obravnavali dve občutni prekoračitvi hitrosti na cestah v naselju. Na cesti Hlebce – Lesce so prometni policisti po prehitevanju z vozilom provida zapeljali za voznikom osebnega avtomobila, ki je na omejitvi 50 km/h vozil s povprečno hitrostjo 81 km/h. V drugem primeru pa so radovljiški policisti v Radovljici, prav tako na omejitvi 50 km/h, pri drugem vozniku izmerili še hitrost 85 km/h. V obeh primerih gre za občutljiva območja, saj ena cesta vodi mimo osnovne šole, druga pa mimo varstvenega centra. V obeh primerih policisti vodijo prekrškovna postopka.

Hitrost je med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, pogosto je povezana tudi z nepravilno stranjo in smerjo vožnje, nepravilnim prehitevanjem ter neupoštevanjem pravil o prednosti in alkoholom. Vse to so razlogi, zaradi katerih na cestah umre največ udeležencev. Zato vozniki dosledno spoštujte omejitve hitrosti in jo prilagodite razmeram na cesti, ker morate vedno voziti tako, da ves čas vožnje obvladujete svoje vozilo in da ga lahko ustavite pred oviro, ki jo glede na okoliščine lahko pričakujete. Še posebej je to pomembno v okolici šol, zavodov, vrtcev, znotraj naselij itd., kjer je največ najbolj ranljivih udeležencev.

Alkohol na običajen dan

Gorenjski prometni policisti so zaradi vožnje pod vplivom alkohola včeraj iz prometa izločili dva voznika, enega z 0.52, drugega pa z 0.38 mg/l alkohola. V še enem primeru so obravnavali tudi voznika, ki je v času prepovedi vožnje vozil neregistriran osebni avtomobil z drugimi registrskimi tablicami. Vse tri voznike so policisti izločili iz prometa, vozniku, ki je vozil v času prepovedi, pa so zasegli tudi osebni avtomobil.

Trčil v zapornico

Na Jesenicah je včeraj zvečer voznik z osebnim avtomobilom trčil v zapornico na prehodu ceste čez železniško progo. V nesreči je poškodoval zapornico, policisti pa ga obravnavajo zaradi kršitve nepravilne vožnje z vozilom na prehodu ceste čez železniško progo. Opozarjamo, da ima na prehodu ceste čez železniško progo vlak prednost pred vsemi udeleženci cestnega prometa. Zato se morajo udeleženci pred prehodom ustaviti.

Vlom

Na Cesti železarjev na Jesenicah je neznani storilec včeraj ponoči iz objekta v obnavljanju odtujil orodje, danes ponoči pa je bilo v objekt vlomljeno še na območju Železnikov. Storilec ni odtujil ničesar.

Kronika pomurski policistov

V preteklem dnevu smo policisti v Pomurju obravnavali sedem prometnih nesreč, pet kaznivih dejanj, poškodbo vozila na parkirnem prostoru, dve povoženji divjadi in zasegli vozilo. V obravnavanih prometnih nesrečah je v šestih nastala le materialna škoda. V prometni nesreči v Odrancih pa je kolesar pri padcu utrpel lahko telesno poškodbo. 

S področja kriminalitete na območju Ljutomera obravnavana tatvina denarja in tatvina registrske tablice. Na območju Gornjih Petrovec tatvina delov z osebnega avtomobila in na območju Murske Sobote tatvina koles z pnevmatikami z več parkiranih osebnih avtomobilov.
Na območju Murske Sobote je bil kršitelju zaradi hujših prekrškov v cestnem prometu zasežen osebni avtomobil.

Meritve hitrosti z radarjem bodo policisti opravljali na območju Policijske postaje Murska Sobota in Gornja Radgona.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.