Kdo je lovil zaščitenega Hitlerjevega brezokca? - To je kaznivo dejanje! Izpostavljeno

  • Napisal  PU/ Z.P.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Hitlerjev brezokec na črnem trgu t.i. »borzah insektov« doseže vrednost več sto evrov. Hitlerjev brezokec na črnem trgu t.i. »borzah insektov« doseže vrednost več sto evrov.

Policisti Policijske postaje Kozina so bili konec tedna obveščeni o postavljeni vabi - pasti, namenjeni nezakonitemu lovu zaščitenih jamskih hroščev, ki je bila postavljena v eni od kraških jam na območju občine Hrpelje-Kozina.

Gre za stekleno vabo (lonček), v katero krivolovci nastavijo prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj primerno konzervira, zato so lahko pasti v jami nastavljene dlje časa. V pasti je bilo ujetih več različnih jamskih hroščev, vendar vrsta teh hroščev policistom še ni poznana, saj bodo to ugotavljali strokovnjaki na Biotehnični fakulteti. Za storilcem poizvedujemo.

Policisti obravnavajo kaznivo dejanje nezakonito ravnanje z zaščitenimi živalmi in rastlinamo (po I. odstavku 344. člena KZ-1), za kar je zagrožena  zaporna kazen od treh do petih let.

*****

Hrošč na fotografiji je med najbolj iskanimi vrstami med zbiratelji in preprodajalci, Gre za hrošča z znanstvenim imenom »Anophthalmus hitleri« ali slovensko Hitlerjev brezokec, ki sodi med ogrožene vrste in je zavarovan z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Hrošč na črnem trgu t.i. »borzah insektov« doseže vrednost več sto evrov.

nazaj na vrh