Primer #Osojnik in plačevanje davkov: Ali sploh razumemo stavek »cesarju, kar je cesarjevega«? Izpostavljeno

  • Napisal  Blog Pandemonion
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
foto: Wikipedia foto: Wikipedia

V zadnjem času se je v povezavi z razvpitim pismom, ki ga je objavil duhovnik iz salezijanske skupnosti Aleksander Osojnik (https://www.domovina.je/pismo-bralcev-zupnika-aleksandra-osojnika-v-casniku-demokracija-razburkalo-medijsko-krajino-kaj-je-zapisal/), pojavilo več odzivov (predvsem iz katoliških vrst), da omenjeni duhovnik s svojim pozivom, naj se ne plačuje davkov, dejansko ravnal protievangelijsko. Zato ne preseneča, da so mnogi vidni slovenski katoličani obsodili omenjeno pismo, ki so ga nekateri označili celo za nizkoten pamflet in pozivali nadrejene k ukrepanju.


Če odštejemo diskurz, ki je bil uporabljen, potem je najbolj problematična točka pisma predvsem poziv k neplačevanju davkov. Namreč, tisti, ki Osojniku ugovarjajo, se ob tem sklicujejo na Jezusov stavek »cesarju, kar je cesarjevega«, iz česar sklepajo, da je plačevanje davkov Božja volja, neplačevanje davkov pa upor proti Bogu. Duhovnik naj bi torej s svojim pozivom ne samo grešil proti evangeliju, ampak s pozicije svoje avtoritete tudi druge ljudi zavajal v greh.

 
Več si lahko preberete TUKAJ.
nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.