Papež Frančišek apostolsko potovanje začenja v pravoslavni Bolgariji

Papež Frančišek s patriarhom Bartolomejem I pri Cerkvi Božjega groba, med romanjem v Sveto deželo leta 2014 Foto: Nir Hason/Wikipedia Papež Frančišek s patriarhom Bartolomejem I pri Cerkvi Božjega groba, med romanjem v Sveto deželo leta 2014 Foto: Nir Hason/Wikipedia

Papež Frančišek bo danes začel apostolsko potovanje v pravoslavni Bolgariji in Severni Makedoniji, kjer je le peščica prebivalcev katoličanov. Potovanje začenja v Sofiji, kjer se bo danes sešel z najvišjimi predstavniki države in voditeljem bolgarske pravoslavne cerkve, patriarhom Neofitom. V ponedeljek bo obiskal tudi t. i. begunsko taborišče.

Papeža, ki bo v Bolgariji prvič po obisku Janeza Pavla II. leta 2002, bosta ob prihodu v Sofijo pričakala predsednik države Rumen Radev in premier Bojko Borisov. Sledil bo nagovor politikom in diplomatom. Frančišek se bo nato sešel z voditeljem bolgarske pravoslavne cerkve, patriarhom Neofitom, in njenim najvišjim upravnim telesom, svetim sinodom.

Zatem ima predvideno zasebno molitev pred prestolom sv. Cirila in Metoda v pravoslavni stolnici Aleksandra Nevskega, popoldne pa bo na Trgu kneza Aleksandra I. v središču Sofije daroval mašo na prostem, na kateri pričakujejo množice.

Na usodo beguncev (večinoma gre v resnici za ekonomske migrante) bo papež opozoril v ponedeljek zjutraj, ko bo obiskal begunsko taborišče v Sofiji. Iz bolgarske prestolnice bo nato odpotoval v 170 kilometrov oddaljeno mesto Rakovski, kjer živi najvišji odstotek katoličanov v Bolgariji. Tam bo obhajal mašo, kosil z bolgarskimi katoliškimi škofi in se srečal s katoliškimi verniki. Ob koncu obiska bo na sofijskem Trgu neodvisnosti vodil še ekumensko molitev za mir. Tudi v Severni Makedoniji, kamor bo dopotoval v torek, papeža čaka bogat program.

Papež si je za enega izmed osrednjih ciljev svojega pontifikata postavil ekumenski in medverski dialog, kar namerava znova izkazati med tokratnim obiskom v dveh pravoslavnih državah. V Bolgariji je zgolj odstotek prebivalcev katoličanov, enako v Severni Makedoniji, kjer je poleg večinskih pravoslavcev tudi okoli tretjina prebivalcev muslimanov.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.