4.9 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Ko prejmeš častno plaketo …

Ta zapis je nastal dan po tem, ko sem prejela častno plaketo Andreja Slavka Uršiča za posebne novinarske dosežke v letu 2018, in sicer za svoje »prizadevno novinarsko raziskovanje in poročanje o sojenju dr. Milku Noviču ter vseh ozadjih dogajanja«, s čimer sem pripomogla k ozaveščanju javnosti glede enega najbolj škandaloznih sodnih procesov v zgodovini slovenske države. S svojim pogumnim pristopom naj bi bila razkrila tudi številne, doslej slovenski javnosti neznane povezave, ki razgaljajo koruptivne prakse v pravosodju kot tudi neuspeh slovenske tranzicije, so zapisali v obrazložitvi priznanja.

 

Naj se ob tej priložnosti zahvalim vsem, ki ste me podpirali in bodrili pri novinarskem delu, ki ga sama čutim kot poslanstvo. Hvala! Velikokrat sem se spraševala, zakaj sem prav jaz prejela preverjeno informacijo, da dr. Milko Novič ni morilec dr. Janka Jamnika. Kaj bi storili vi na mojem mestu? Bi bili tiho in zamahnili z roko, češ, pa kaj? Tisti, ki me bolje poznajo, vejo, da drugače ne znam, kot da se borim za resnico in pravico. To sem počela že v času šolanja. Krivica me je vedno bolela, tudi takrat, ko so partijske tovarišice sošolcem nalašč metale ključe v glavo samo zato, ker so bili otroci okoliških kmetov.
Vzgojena sem bila v družini, kjer sem že kot otrok zrla v fotografijo Antona Vovka, škofa, ki so ga komunisti živega zažgali. Stara mama ni imela navade preklinjati, a ko mi je pripovedovala svojo zgodbo in govorila o Mitji Ribičiču in Ivanu Mačku Matiji, zanju ni našla lepe besede. Kasneje sem celo izvedela, da ji je po življenju stregla ista oseba, ki je izdala tigrovce na Mali gori nad Ribnico − komunist Filip Tekavec. Kakšen človek drži pištolo na glavi ženski z otrokom v naročju?

Častna plaketa, ki sem jo prejela, nosi pomenlijivo ime Andreja Slavka Uršiča, politika in časnikarja, rojenega v Kobaridu. Bil je ustanovitelj Slovenske demokratske zveze v Gorici in urednik časopisa Demokracija. 31. avgusta 1947 so ga pripadniki Udbe ugrabili, ga vrgli v udbovsko samico in kasneje umorili. Kje je pokopan, ni znano.

(Pogled je objavljen tudi v tedniku Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine