14.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 marca, 2023

Zakaj režimski mediji ob aferi nečloveškega izkoriščanja indijskih delavcev ne omenjajo, da gre za posel družine, tesno povezane z Jankovićem?!

Piše: Ana Horvat (Nova24TV.si)

Iz znane ljubljanske avtopralnice prihajajo pričevanja o brutalnem izkoriščanju in nasilju nad delavci iz Indije, ki naj bi delali 62 ur na teden. Pri prihodu naj bi jim celo odvzeli potne liste, zaradi groženj pa naj bi pobegnili. osrednji mediji se v tem primeru očitno skušajo izogniti informaciji, kdo je pravzaprav lastnik omenjene avtopralnice in to zavila v celofan, češ da gre za “družino povezano z lokalnimi politiki”, vendar je dejstvo, da gre za družino, ki ima z izkoriščanjem delavcev v preteklosti že izkušnje, tesno pa prijateljuje z ljubljanskim županom.

Delo noč in dan, vdiranje v spalne prostore, grožnje s smrtjo, posmehovanje in verbalno nasilje. Vse to naj bi izkusili delavci iz Indije, ki so v Slovenijo prišli zato, da bi delali v avtopralnici AvtoStop, Amonte d.o.o., katere lastnik naj bi bila po bežni omembi TVS “družina povezana z lokalnimi politiki”, pri tem pa so spretno skušali prikriti dejstvo, da je lastnik avtopralnice pravzaprav Semir Hajdarpašić, sin Husnije Hajdarpašića in Darje Hajdarpašić, lastnikov gostinskega imperija in tesnih prijateljev ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Na podlagi tega lahko zaključimo lahko le eno – TVS tega podatka ni objavila namenoma – ali ne upa ali pa ne sme.

Po tem, ko so Indijcem za delo v Amonte d.o.o. vzeli potni list so jih obdržali za ves čas njihovega dela, ki naj bi obsegalo 62 ur na teden za borih 650 evrov na mesec. Bivali naj bi v prostorih delodajalca, sredi noči pa naj bi v njihove spalnice prihajal tudi vinjen direktorjev pomočnik, ki naj bi se ob tem hvalil s prijateljevanjem s predstavniki visoke in lokalne politike ter policijo in Slovensko vojsko, vplivom in denarjem. Seveda javna televizija pri tem ni omenila, da gre pravzaprav za družino, ki tesno prijateljuje z županom Zoranom Jankovičem. Alfa in omega gostinskega imperija Husko Hajdarpašič je namreč dolgoletni podpornik ljubljanskega župana, ki je bil prisoten na marsikaterem družbenem dogodku, med drugim tudi na kongresu Pozitivne Slovenije pred leti.

Mediji molčijo o političnih povezavah družine Hajdarpašić z županom Jankovićem.

Izkoriščani Indijci so potne liste naknadno dobili nazaj ob prihodu inšpekcije, za katero so v podjetju vedeli, da jih bodo obiskali, kasneje pa naj bi jim z odvzemom ponovno grozili. Po vsem tem, naj bi jim nekako uspelo pobegniti, dva pa sta se po poročanju TVS obrnila na Delavsko svetovalnico. Direktor podjetja Semir Hajdarpašič naj bi vse očitke zanikal in trdil, da je šlo za poskus skupinskega izsiljevanja delavcev za višje plačilo. Pa je temu res tako?

Foto: spletna stran SARAJ

Darja Hajdarpašić, je precej znano ime na gostinski sceni v Ljubljani. Gre za dolgoletno direktorico podjetja Sedam 99 d.o.o., ki pa naj bi obvladovalo še nekatere gostinske lokale v Ljubljani. Znano ime pa je tudi zato, ker je dotična v času Janševe vlade v informativnih oddajah na 24ur stalno kričala čez vladne odloke, češ, da zaradi njih njeno podjetje ne bo moglo prodajati čevapčičev in kuhanega vina na ljubljanskih stojnicah v času veselega decembra. Za tem pa so se pojavile tudi informacije, zaradi katerih današnje informacije o izkoriščanju niti ne presenečajo. Leta nazaj naj bi namreč zaposleni v njenem podjetju, ki se je prej imenovalo Seam d.o.o. poslali anonimno pismo na Požarreport, v katerem so pisali o nevzdržnih pogojih dela, izkoriščanju in minimalnem plačilu. Ena od zaposlenih naj bi zaradi tega storila celo samomor.

Darja, Semir in Husko Hajdarpašić. (Foto: Facebook)

Spomnimo, da je bila družina Hajdarpašić že pod drobnogledom zaradi določenih domnevnih nepravilnosti v poslovanju, med drugim naj bi tudi Inšpektorica Zavoda za varstvo pri delu Antonija Gabrovšek v preteklosti za Dnevnikov Direkt povedala, da zakonca Hajdarpašić pred otvoritvijo enega od gostinskih lokalov nista imela ustrezno urejeno elektriko, sanitarije za zaposlene, sladoledni vrt in police v skladiščih.

Inšpekcija do politično povezanih Hajdarpašićev prizanesljiva

Finančna uprava, inšpektorat za delo in policija so konec julija ločeno opravili nadzor v podjetju Amont, a postopki še niso končani. Na inšpektoratu za delo so lahko potrdili le, da so bivanjske razmere za delavce ustrezne, minister za delo, družino in socialne zadeve Luka Mesec pa je za v eni od izjav na TVS povedal, da mu je inšpekcija zatrdila, da tam kršitev ni bilo moč zaznati. Ne preseneča, da je inšpekcija tokrat obrnila ploščo, ko gre za ljubljanskega župana in njegove privilegirane prijatelje. To ni veljalo za družino nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, ki ni imela enakih privilegijev kot Hajdarpašići. V začetku junija je zaradi domnevnega izkoriščanja delavcev cela družina padla v nemilost inšpekcij, medijev in ostalih, tudi ministrstva za delo pod Luko Mescem, kjer so družini očitali ne le “kršitve delovnopravne zakonodaje, ampak kršitve osnovnih civilizacijskih norm”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine