Vasko Simoniti: Zdenko Roter se hoče prikazati kot dober udbovec

Foto: Polona Avanzo Foto: Polona Avanzo

Vasko Simoniti, minister za kulturi v prvi Janševi vladi, je v intervjuju za novo številko Demokracije, ki jo lahko že kupite pri svojem prodajalcu, spregovoril tudi o knjigi Zdenka Roterja »Pravi obraz«.

»No, v tej knjigi boste tudi zelo malokrat, mislim da vsega dvakrat, lahko našli besedo demokracija v smislu zahodne parlamentarne demokracije. V enem od poglavij avtor sicer poda tudi nekakšen sociološki komentar o družbeni stvarnosti in se v njem nekako pohvali, kako se je on že v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja navduševal nad družbenim modelom severnoevropskih držav. To so (bile) take »napredne« kurantne sociološke smešnice, ki naj bi vzbujale pozornost, kako moderno (je) razmišlja(l). Ne gre za to, da se seveda nekih organsko nastalih družbenih modelov ne da prenašati v neka druga nezrela predmoderna okolja niti v celoti niti po delčkih, ampak gre za to, da so to (bile) visoko industrijsko razvite demokracije, česar ne omeni, seveda pa ne omeni niti tega, da so to (bile), ne brez vzroka in smisla, tudi kraljevine. Ja, knjiga pa je sicer doživela precejšen odmev,« je za Demokracijo dejal Vasko Simoniti in dodal:

»Danes je v evropskih državah nekdanjega vzhodnega in zahodnega bloka na stotine knjig (kar veliko število tudi v Sloveniji in v drugih državah na območju nekdanje Jugoslavije), ki nedvoumno ugotavljajo, da so bile tajne politične policije v komunističnem sistemu, v katerega je sodila tudi Jugoslavija, zločinske organizacije. In Zdenko Roter je bil aktivni član te zločinske politične organizacije.«

Več lahko preberete v tiskani izdaji revije Demokracija.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.