V Velenju vre, pripravlja se protest proti priseljencem

Velenjski župan Bojan Kontič Velenjski župan Bojan Kontič

V Demokraciji smo že poročali, da se odnosi med Slovenci in priseljenci, predvsem Albanci, v Velenju vse bolj slabšajo. Domačini se pritožujejo predvsem zato, ker priseljenci ne znajo/nočejo govoriti slovenskega jezika; servilna lokalna oblast pa jih pri tem podpira in jim skuša z zaposlovanjem albansko govorečih uradnikov, vzgojiteljic, učiteljev oziroma prek najetih tolmačev, kar se le da ugoditi. Celo do nivoja, da slovensko prebivalstvo obtožuje lokalno oblast, da uvaja albanščino kot, za zdaj še neuradni, drugi jezik. Pri tem se nekateri sprašujejo, koliko bo preteklo, da bo albanščina tudi zakonito postala uradni jezik v občini in celo, kdaj bo nadomestila slovenščino. Del meščanov pa se pritožuje tudi nad tem, da se priseljenci zaradi ustrežljive lokalne oblasti počutijo »nedotakljivi« in se zato do Slovencev obnašajo vedno bolj predrzno, žaljivo in celo nasilno.

Lokalna oblast je v mestu, ki se je svojčas imenovalo Titovo Velenje, razumljivo trdno v rokah levice, konkretno stranke Socialnih demokratov (SD), katere član je tudi župan Bojan Kontič. Župan je zvest strankin vojščak in v skladu z zavezanostjo SD v podpori imigrantom, je še nedolgo nazaj, ob imigrantskem valu, ponosno kazal svojo progresivnost in multikuturno usmerjenost. Tedaj je tudi napovedoval pripravljenost »svojega« mesta, da sprejme ilegalne imigrante in odpre zanje namestitveni center. V zadnjem času pa so očitno ušle zadeve iz rok in zaradi revolta slovenskega prebivalstva je župan (ne pozabimo, gre za volilno leto, ko bo moral braniti svoj stolček) popolnoma obrnil ploščo. Zdaj poziva vlado, da pomaga pri urejevanju problema priseljencev v Velenju.

Medtem pa, kot rečeno, med slovenskomi prebivalci Velenja vse bolj vre. Mnogi si dajejo duška na socialnih omrežjih, med drugim tudi na spletni strani www.velenje.com. Objavljamo nekaj komentarjev z omenjene strani:

Grunf 
Jaz ne sovražim albance. Pravzaprav, najraje jih imam pod pogojem, da so najmanj 800 km. oddaljeni od mene

janoš 
Saj jih ne sovražimo dokler so v Kosova republik!

lamza 
@melči, na Kosovu bi ti hitro morala znati albansko ali kosovarsko. Bi ti oni ponudili prevajalko ali prevajalca? Tudi pod razno ne.

zvonc 
Tako je-Slovenija rabi čimveč ssocialnih demokratov ki bdo uvozili ćimveč šiptarjev -da bo čimprej šlo vse u k. -potem pa začnemo znova

He32ma 
Pri uradu župana bodo odprli konzularno službo Albanije. Tako bodo lažje skomunicirali katere jezike naj zna bodoče zdravstveno, šolsko, policijsko, redarstveno in drugo javno osebje v občini.

veteran#2 
V sloveniji se jaz ne bom nikomur prilagajal glede jezika in kulture. Če Albancu to ne paše, naj gre, odide, sp.zdi. 
Gospod župan pa še kar išče rešitve. Prepozno dragi moji. Sploh se ne ve koliko jih je dejansko in ilegalno tukaj. Spodaj prilagam link. Vredno ga je prebrati. Na naslednjih volitvah za župana pa dobro premislite komu boste dali glas. Naj vas opomnim volivci, da je Tito že zdavnaj mrtev in da Jugoslavije NI VEČ! 

zvonc 
Ja ja ovce volijo sd ,potem pa se čuddijo

janoš 
Kmalu bomo imeli take probleme z njimi kot Makedonci,če ne bo politikov srečala pamet!

xbmc 
Velenje bo v nekaj letih padlo. Sedaj je treba okrog Velenja narediti Maginotovo linijo in preprečiti širjenje v provinco.

power1 
Kuhalnica..od tam doli jih ima toliko ljudi državjanstvo, da zagotovijo SD 10-15 % glasov na državnozborskih volitvah. Pahorju so dali cca 40% njegovih glasov.Brez njih bi bili tam 5-10%. V Veleju pa itak večino!

Lahko poslušate samo sondirane ankete, ki vas mehčajo in prepričujejo v "normalnost" demokratične prevare. Posebnih raziskav pa nikoli ne boste smeli slišati..bi se vam "strgalo"[email protected]

Lekija 
Sobivanje ni mogoce, kot se to dnevno dokazuje. Nihce ne bo prisel v mojo drzavo in mi rekel naj sobivam. Tisti, ki zelite sobivati, pojdite k njim in sobivajte. Sporocite kako bo potekalo, rad berem in poslusam zanimive zgodbe.

 

Vendar pa si na spletni strani občani ne dajejo le duška in jo uporabljajo kot ventil s katerim bi spustili del svojega nezadovoljstva. Stran je bila pred dnevi uporabljena tudi kot oglasna deska poziva besnim in nezadovoljnim Velenjčanom, naj prenehajo svoj bes stresati zgolj po omrežjih, ampak naj raje organizirajo demonstracijo, s katero bodo pokazali svoje nezadovoljstvo do stanja, v katerega sta župan in stranka SD pripeljala Velenje.

nazaj na vrh