V novi reviji Demokracija: Koliko sta vredni človekovo zdravje in življenje?

Našli smo podatke, da so poškodbe bolnikov zaradi malomarnosti obravnavane kot kaznivo dejanje tudi ponekod drugod (npr. v Nemčiji, Italiji, Angliji, Avstriji, na Portugalskem, v Švici). Je pa Slovenija tista država, ki varnost bolnikov jemlje najslabše v Evropi. Našli smo podatke, da so poškodbe bolnikov zaradi malomarnosti obravnavane kot kaznivo dejanje tudi ponekod drugod (npr. v Nemčiji, Italiji, Angliji, Avstriji, na Portugalskem, v Švici). Je pa Slovenija tista država, ki varnost bolnikov jemlje najslabše v Evropi. arhiv Demokracije

Koliko sta vredna človekovo zdravje in življenje? Kolikšno izgubo doživlja človek, ki je zaradi napak med zdravljenem utrpel poslabšanje zdravja, invalidnost ali je izgubil svojega ljubljenega otroka? Novo vlado čaka veliko dela na področju varnosti bolnikov.

S prispevkom, ki ga berete, nadaljujemo z obravnavanjem kakovosti in varnosti zdravljenja bolnikov, saj tematika neposredno zadeva vsakogar, ki kadarkoli potrebuje zdravljenje. Za pomoč pri pripravi prispevka smo se obrnili na dr. Andreja Robido, dr. med., izr. profesorja pediatrije in javnega zdravja ter strokovnjaka za varnost pacientov in kakovost zdravstvene obravnave, ter na Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS).

Strokovnost, kakovost in varnost

Ekspertna skupina za varne prakse z zdravili pri Svetu Evrope je leta 2006 pripravila priporočila za preprečevanje škodljivih dogodkov (nenamerne poškodbe bolnikov, varnostni incidenti), ki so jih povzročile napake pri ravnanju z zdravili. Te so najpogostejši samostojni vzroki poškodb bolnikov med zdravljenjem, ki jih je mogoče preprečiti. Ekspertna skupina je med drugim izpostavila, da je za uspešno implementacijo politik varnosti bolnikov treba povečevati zavedanje bolnikov o zadevah varnosti bolnikov in obveščati javnost o rezultatih ukrepov glede varnosti bolnikov (transparentnost). Varna zdravstvena obravnava preprečuje škodo za pacienta v zvezi s samim zdravljenjem, kakovostna zdravstvena obravnava pa dosledno dosega izide zdravljenja, ki so primerljivi s standardi ali z najboljšimi praksami, pravi zakon o pacientovih pravicah. Da strokovnost, kakovost in varnost zdravljenja vplivajo na izide zdravljenja, pa je potrdila ZZS.

 

Več v novi številki revije Demokracija.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.