V novi reviji Demokracija: Ko mafija vzame v bran mafijo! Janša: Narediti moramo pet temeljnih korakov! Višje sodišče Kučanov baronico vzelo v bran! Igor Grdina: Agencija in serviserji; Intervjuja: Aleš Nose in Primož Bohinc

foto: Demokracija foto: Demokracija

V novi reviji Demokracija razkrivamo ozadje, kako je pravosodna (udbo)mafija, s štirimi ustavnimi sodniki na čelu, zaščitila tožilca Draga Šketo, da ni bil zaslišan pred parlamentarno preiskovalno komisijo. Prav tako, pa pišemo, kako je Višje sodišče v Mariboru razveljavilo obsodbo Kučanove baronice Romane Pajenk. Objavljamo intervju z Alešem Nosetom, ki je napisal odlično knjigo o Rupnikovem udarnem bataljonu in ekonomistom Primožem Bohincem, ki opozarja na plenjenje javnega denarja.

 

»Ustavno sodišče je zadržalo delo preiskovalne komisije v primeru @KanglerFranc in drugi v delu, ki se nanaša na tožilce. Ko gre za prvorazredne, odločijo takoj oz. dan pred zaslišanjem tožilcev, saj bi morala biti danes zaslišana Pušnik in Šketa. Mafija je torej zaščitila mafijo.« To je tvit poslanca Žana Mahniča, predsednika preiskovalne komisije v zadevi Franc Kangler in drugi, po mnenju vrhovnega državnega tožilca Zvonka Fišerja »vreden« njegove kazenske ovadbe.

Celoten članek preberite v reviji Demokracija!

V tokratni reviji Demokracija preberite še:

Janez Janša: Narediti moramo pet temeljnih korakov!

V petek je v vasi Selca v občini Železniki potekal dobro obiskan 9. Krekov večer v spomin na Ivana Omana – vizija za prihodnost Slovenije. Med govorniki na okrogli mizi so bili Janez Janša, Lojze Peterle, Marjan Podobnik in Aleš Primc. Pogovor je povezovala Erika Jazbar. Predsednik SDS Janez Janša je ob tem dejal: Da bomo v Sloveniji živeli bolje, moramo narediti pet temeljnih korakov: odpraviti cenzuro, zajeziti finančne in gospodarske monopole, odpraviti imuniteto za prvorazredne, ukiniti privilegije za samooklicano elito in prepovedati totalitarne rituale.

»Milanove dame pa ja ne bodo odgovarjale. Preveč vedo«

Tako je Janez Janša, predsednik SDS, na Twitterju pospremil objavo spletne Demokracije o tem, da Kučanovi baronici Romana Pajenk in Milana Lah ostajata še naprej nedolžni, saj je Višje sodišče v Mariboru razveljavilo sodbo mariborskega prvostopenjskega sodišča, na podlagi katere sta bili obsojeni vsaka na eno leto in enajst mesecev zaporne kazni.

Iz Sveta za nacionalno varnost izključili opozicijo

Svet za nacionalno varnost je organ, ki se navadno zelo redko sestaja, vključeval pa naj bi tudi predstavnike opozicije. Premier Marjan Šarec ga je letos že sklical, ko je sprožil alarm zaradi hrvaškega prisluškovanja komercialni televiziji Pop TV, ki velja za Šarčev hišni medij. Pred kratkim se je namreč Svet za nacionalno varnost znova sešel, tokrat z »novostjo« − na seji ni bilo predstavnika opozicije, čeprav bi moral biti povabljen.

Intervjuja: Aleš Nose in Primož Bohinc

Pogovarjali smo se z Alešem Nosetom, ki je po odmevni monografiji Domobranci, zdravo – Bog daj – Protikomunistične enote na Slovenskem 1942−1945 sedaj izdal še monumentalno knjigo z naslovom II. Udarni ali Rupnikov bataljon. O dogajanju v Sloveniji pa smo se pogovarjali z ekonomistom Primožem Bohincem, ki je dober poznavalec igralništva, slovenskega gospodarstva in dogajanja v slovenski družbi.

Ddr. Igor Grdina: Agencija in serviserji

Lani je slovenski prostor pretresla vest, da je oblast ukinila programsko skupino dr. Marka Noča, katere raziskovalni rezultati so reševali človeška življenja. Ob razgretem propagiranju evtanazije, ki so jo sicer pri nas leta 1941 začasno uvedli nemški nacionalni socialisti, si ni težko predstavljati, čemu se je ravnalo tako. Nekateri ne prenesejo niti videza, da bi bilo reševanje človeških življenj v Sloveniji še prioriteta. Zagovorniki evtanazije v propagandističnem tisku niso bili brez globljega razloga razglašani za »najvidnejše intelektualce« in »vodilne osebnosti«.

Današnje taktike levice so enake komunističnim taktikam

Upor proti komunizmu leta 1989 v Vzhodni Evropi je bila ponudba za svobodo in za mnoge komentatorje je bil komaj kaj več kot to. Zatiralci so bile komunistične stranke, ki so jih podpirale sovjetske oblasti, toda lahko bi bili tudi plačanci nekredibilne diktature ali tolpa mafijcev. Za številne opazovalce je bilo pomembno to, da so se zatiralci izpostavili, da bi nadzorovali stvari in da so ljudje končno rekli: ne.

Vabljeni k branju aktualnih, zanimivih in analitičnih kolumn!

Vabljeni k nakupu Demokracije! Z njo boste vedeli več!

nazaj na vrh