V novi reviji Demokracija: Generacija Z – strah in trepet izrojene levice! Na koga bo stavil Kučanov Forum 21? Predstavljamo Alenko Gotar!

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
V novi reviji Demokracija: Generacija Z – strah in trepet izrojene levice! Na koga bo stavil Kučanov Forum 21? Predstavljamo Alenko Gotar!

V novi reviji Demokracija pišemo o generaciji Z, ki postaja strah in trepet izrojene levice. Politična analitika smo vprašali, koga bo podprl Kučanov Forum 21 pred naslednjimi državnozborskimi volitvami. Pišemo o globoki državi, ki sega celo v Strasbourg. Objavljamo kolumne Jožeta Biščaka, Vinka Vasleta, Borisa Tomašiča in Draga Bajta ter intervjuja z Boštjanom Pernetom in Aljo Domjan. Predstavljamo Strmolsko vrtnico Alenko Gotar.

 

Je konservativna, zavrača krivdo svojih prednikov, je bolj razgledana od prejšnje, sama išče odgovore in svojo identiteto, ne mara Antife, želi močnega voditelja. To je generacija Z, imenovana tudi generacija identitete, prihajajoča generacija, ki se je levičarji bojijo kot hudič križa.

Predstavljamo generacijo Z

Ko jim nekdo omeni holokavst, samo začudeno gledajo. Kot otroci so videli kalvarijo staršev, ko so ob globalni finančni krizi izgubili službo, zato jih zgodbe iz preteklosti (denimo NOB, druga svetovna vojna) niti ne zanimajo. Generacija Z je toliko oddaljena od prve in druge svetovne vojne, da jih zgodbe dedov in pradedov ne zadevajo. Če se pa že zanimajo za velike zgodbe, so skeptični. Odgovore na vprašanja iščejo sami, ne verjamejo ne medijem ne učiteljem in profesorjem v šolah. O vsaki stvari si sami ustvarijo mnenje, predvsem si informacije izmenjujejo z vrstniki prek Twitterja, Facebooka in Snapchata. Zaradi te brezbrižnosti je levica generacijo Z že označila za fašistično, ker zavrača vrednote, ki sta jih vsilili generacija X in generacija milenijcev. Kdo je torej generacija, ki se je levica tako zelo boji in ji pod krinko »varnosti spleta« skuša onemogočiti svobodno izmenjavo informacij?

Spomin na pretekle generacije

Se še spomnite druge polovice osemdesetih let, ko so začeli padati komunistični tabuji in ko so na dan prihajala nova družbena gibanja? Takrat je generacija, rojena okoli »magičnega« leta 1968, prihajala v študentska leta in je odločilno pripomogla k spremembam, saj je bila manj obremenjena z ideološko navlako kot njihovi starši, ki so večinoma odraščali v ozračju trdega komunizma (čeprav je konec šestdesetih let nastopila nekakšna začasna otoplitev, ko je krmilo tedanje republiške vlade prevzel nekoliko bolj liberalni Stane Kavčič). Ne glede na veliko zavzetost partijskega podmladka ZSMS in številnih »alter« skupin, kot je denimo Neue Slowenische Kunst, pa je v odločilnem trenutku prišlo do preloma znotraj generacije: samo en del mlade generacije je leta 1989 prestopil Rubikon in se usidral na strani Demosa, ki si je v nasprotju s preostankom do tedaj »revolucionarne« ZSMS upala vstopiti v projekt osamosvojitve Slovenije z izgradnjo lastnega obrambnega sistema, kar je bilo v nasprotju z dogmatično mirovniško doktrino nove levice. Slednja je, kot je znano, februarja 1991, samo štiri mesece pred osamosvojitvijo, predstavila deklaracijo za mir in v ta projekt potegnila skoraj celotno republiško predsedstvo in celo del Demosa…

Celoten članek preberite v novi reviji Demokracija!

KAZALO NOVE DEMORACIJE:

 

12 POLITIKA

Generacija Z – strah in trepet levice

Je konservativna, zavrača krivdo svojih prednikov, je bolj razgledana od prejšnje, sama išče odgovore in svojo identiteto, ne mara Antife, želi močnega voditelja. To je generacija Z, imenovana tudi generacija identitete, prihajajoča generacija, ki se je levičarji bojijo kot hudič križa.

18 SLOVENIJA

Na koga bo stavil Kučanov Forum 21?

Slovenijo čakajo v začetku junija državnozborske volitve, kar se odraža v živahnem političnem dogajanju. Vladajoča leva koalicija je operativno povsem razglašena. Znotraj nje pa se že mesece bije hud boj za politično prevlado. Pojavil se je tudi nov igralec. Dobesedno. To je Marjan Šarec.

26 INTERVJU

Boštjan Perne

Veliko borcev t. i. Islamske države se je vrnilo tudi nazaj v Evropo, nekaj pa se jih še poskuša vrniti. Ti predstavljajo nov izziv za varnostni sistem zlasti v tistih državah, kjer zakonodaja onemogoča učinkovito kaznovanje in učinkovit nadzor takšnih posameznikov.

46 GLOBUS

Italija se pred volitvami nagiba v desno

Na prihodnjih volitvah v Italiji in na Madžarskem se zmaga nagiblje na stran politične desnice. Problemi imigracije so ključni v predvolilni kampanji. Orban in njegova stranka lahko dosežeta celo ustavno večino v parlamentu. Bo Slovenija ostala levičarski rezervat?

62 TO JE NJENA ZGODBA

Mag. art. Alenka Gotar: Delati in ne čakati!

Mag. art. Alenko Gotar je v javnosti poznana kot zmagovalka Eme 2007; s pesmijo Cvet z juga je predstavljala Slovenijo na Pesmi Evrovizije 2007 v Helsinkih. Danes uspešno vodi svojo zasebno pevsko šolo. Učenci Alenke Gotar se redno pojavljajo v finalih resničnostih šovov ter na tekmovanjih doma in v tujini …

UVODNE STRANI

7 Karikatura: Jiři Kočica

8 Sedem: Turistična potovanja Koprivnikarja in Smerkoljeve

9 Kolumna: Dejan Židan – med Neronom in Kardeljem

11 Sedem: Bojan Požar v boj za volilne glasove

POLITIKA

12 Generacija Z – strah in trepet levice

18 Na koga bo stavil Kučanov Forum 21?

20 Globoka država zaščitena tudi v Strasbourgu

SLOVENIJA

25 Boris Tomašič: Socializem je butast

26 Intervju z varnostnim strokovnjakom Boštjanom Pernetom

32 Islamska skupnost hoče vojaške imame

35 Krmilo države izkušenim in sposobnim!

36 Mastni zaslužki sindikalista Branimirja Štruklja

38 Raziskava: Položaj mladih zamejcev

INTERVJU

40 Alja Domjan

DOM IN SVET

44 Administracija ovira kmetijstvo

46 Italija se pred volitvami nagiba v desno

50 Nigerijci so Pamelo spolno zlorabili, umorili in razkosali

53 Publicist Drago Bajt: Mrk medijev

58 Umor dr. Janka Jamnika − zahteva za obnovo preiskovalnega postopka

60 Ameriško bombardiranje Dresdna februarja 1945

PROMENADA

62 To je njena zgodba: Alenka Gotar: Delati in ne čakati!

66 Kultura: Bogata kultura srednjega veka

68 Film: 12 pogumnih Zelenih baretk

70 Glasba: Ditka osvojila vrh slovenske glasbene scene

72 TV-kuloar: Napad je najboljša obramba

www.facebook.com/tednikdemokracija/

twitter.com/demokracija1

www.demokracija.si

Vabljeni k branju revije Demokracija, ki izide vsak četrtek!

Objavimo, kar drugi zamolčijo! Z nami boste vedeli več!

nazaj na vrh