V novi Demokraciji razkrivamo bančni incest Janija Möderndorferja! Zakaj bi moral odstopiti kot predsednik preiskovalne komisije? Pišemo o doslej zamolčanih zdravniških napakah; intervjuji: Ivo Mojzer, Marijan Pojbič in Janko Kos

  • Napisal  Demokracija
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
V novi Demokraciji razkrivamo bančni incest Janija Möderndorferja! Zakaj bi moral odstopiti kot predsednik preiskovalne komisije? Pišemo o doslej zamolčanih zdravniških napakah; intervjuji: Ivo Mojzer, Marijan Pojbič in Janko Kos

Koliko sta vredna človekovo zdravje in življenje? Kolikšno izgubo doživlja človek, ki je zaradi napak med zdravljenem utrpel poslabšanje zdravja, invalidnost ali je izgubil svojega ljubljenega otroka? Novo vlado čaka veliko dela na področju varnosti bolnikov.

 

S prispevkom, ki ga berete, nadaljujemo z obravnavanjem kakovosti in varnosti zdravljenja bolnikov, saj tematika neposredno zadeva vsakogar, ki kadarkoli potrebuje zdravljenje. Za pomoč pri pripravi prispevka smo se obrnili na dr. Andreja Robido, dr. med., izr. profesorja pediatrije in javnega zdravja ter strokovnjaka za varnost pacientov in kakovost zdravstvene obravnave, ter na Zdravniško zbornico Slovenije (ZZS).

Strokovnost, kakovost in varnost

Ekspertna skupina za varne prakse z zdravili pri Svetu Evrope je leta 2006 pripravila priporočila za preprečevanje škodljivih dogodkov (nenamerne poškodbe bolnikov, varnostni incidenti), ki so jih povzročile napake pri ravnanju z zdravili. Te so najpogostejši samostojni vzroki poškodb bolnikov med zdravljenjem, ki jih je mogoče preprečiti. Ekspertna skupina je med drugim izpostavila, da je za uspešno implementacijo politik varnosti bolnikov treba povečevati zavedanje bolnikov o zadevah varnosti bolnikov in obveščati javnost o rezultatih ukrepov glede varnosti bolnikov (transparentnost). Varna zdravstvena obravnava preprečuje škodo za pacienta v zvezi s samim zdravljenjem, kakovostna zdravstvena obravnava pa dosledno dosega izide zdravljenja, ki so primerljivi s standardi ali z najboljšimi praksami, pravi zakon o pacientovih pravicah. Da strokovnost, kakovost in varnost zdravljenja vplivajo na izide zdravljenja, pa je potrdila ZZS.

Več si lahko preberete v novi številki tednika Demokracija!

V novi Demokraciji še preberite:

Politični incest parlamentarnega migranta

Leta 1965 rojeni Jani (Janko) Möderndorfer je v slovenskem parlamentu začel delovati že v začetku devetdesetih – takrat še kot prevajalec za gluhe. Nato se je v parlament vrnil kot poslanec, kjer je menjaval stranke kot za stavo. Ta čas je član poslanske skupine SMC in predsednik preiskovalne komisije o NLB, kjer pa se je znašel v hudem konfliktu interesov, kar pa ni tako nedolžno, saj se zaradi tega lahko znajde celo v kriminalistični preiskavi.

Ivo Mojzer, glasbenik, ki ga je preganjala Udba

Mariborčan je kar devetkrat nastopil na vsakem od takrat največjih glasbenih festivalov: Slovenski popevki, Melodijah morja in sonca in Veseli jeseni. Že v totalitarni Jugoslaviji je bil med najbolj oboževanimi pevci, zato mu je sledila tudi Udba in ga zasliševala celo pred koncerti. Mojzer je tokrat ekskluzivno spregovoril tudi za Demokracijo.

Norost levih vlad je treba ustaviti

Slovenijo je treba spet spraviti v tirnice, ki vodijo na pot razvitih držav, znižati davčne obremenitve in zmanjšati javno porabo. Da bo več ostalo za vse in ne le za tiste, ki jih levičarski sistem uvršča med prvorazredne, je SDS pripravila program ukrepov za finančno področje.

Marijan Pojbič: Cerarjeva vlada se lažno prikazuje kot socialno čuteča

Mantro, da je država socialno čuteča, ponavljajo tako premier Cerar kot njegovi ministri in poslanci koalicije praktično vsak dan, da bi zakrili dejstvo, da je pozornost te vlade namenjena le ozkemu krogu ljudi, le nekaterim privilegiranim skupinam. Tisti, ki so dejansko socialno ogroženi, od te »socialno čuteče« vlade ne dobijo potrebne pomoči. O tem smo se pogovarjali s poslancem SDS Marijanom Pojbičem.

Genetsko smo Slovenci kompatibilni z Višegrajci

V zadnjih dneh odhajajoče, bolje rečeno razpadajoče »najetičnejše koalicije vseh časov«, se je v slovenskem državnem zboru zganila »jugoslovanska« frakcija in skuša po hitrem postopku uzakoniti nov urad. Več kot očitno je namen ustanovitve takšnega urada zagotovitev dobro plačanih službic za »naše«, ki v novem sklicu ne bodo več videli parlamenta.

nazaj na vrh