»Tovariš Tito, Sonja je v tvoji spalnici. Dolgo te čaka, lepa je…«

Josip Broz Josip Broz

V knjigi »Titov najtajnejši agent« avtor Boris Rašeta skuša analizirati delovanje Ivana Krajačiča- Steva, ki je bil večna siva eminenca v ozadju jugoslovanskega komunističnega režima. Intrigant, agent, izvrševalec posebnih nalog, za katerega se je ves partijski in državni vrh spreševal, kakšne so njegove dejanske namere in »za koga« pravzaprav dela. Zanimivo je, da je Broz, ki je bil bolestno nezaupljiv do sodelavcev, najbolj zaupal ravno temu intrigantu. Res pa je, da Krajačič ni nikoli potegnil nobene poteze, ki bi kakorkoli ogrožala maršalov položaj in svojemu šefu nudil oporo tako v državnih kot tudi privatnih zadevah, po potrebi je igral tudi vlogo zvodnika.

V knjigi je omenjen primer, ki je v povojnem času Broz odšel v Zagreb, ker je tamkajšnje vodstvo sporočilo, da se je nabral kup problemov. Ljudje so trpeli zaradi pomanjkanja hrane in kurjave, zaradi pomanjkanja surovin pa je bila republiška industrija pred kolapsom. No, pogovor med Brozom in republiškim vodstvom je hitro prešel v nekajurno popivanje, na katerem se niso ukvarjali z »problemički« kot je kolaps gospodarstva in trpljenje prebivalstva, ampak so drug drugega zabavali z stokrat prežveženimi vojnimi zgodbicami. Po nekaj urah popovanja je Krajačič poklical Broza na stran in ga obvestil, da operna pevka »Sonja«, ki jo je »zrihtal« za svojega šefa, že nekaj ur čaka v spalnici in bi bilo škoda, da čaka, ker je lepotica…

Broz je vprašal, zakaj ga ni prej obvestil, pa je Krajačič dejal, da ni hotel motiti tovariškega popivanja.

»Ah, pusti jih, tako ali tako so že pijani,« je rekel Broz. »Sploh pa je Sonja bolj pomembna kot oni.«

Ta prigoda jasno kaže prioritete »največjega sina vseh naših narodov in narodnosti«- flenča pred soborci, vsi skupaj pa so pomembnejši od trpljenja prebivalstva.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.