Slovenci v Velenju priseljencem in županu: »V naši deželi se govori slovensko in pika. (...) Čas je, da mi zatremo vas!«

Župan Bojan Kontič. (Slika: STA) Župan Bojan Kontič. (Slika: STA)

Pismo župana Kontiča je pri narodno zavednih Slovencih, kolikor jih je še ostalo v Velenju, vzbudilo jezo, češ da prosi za pomoč zdaj, ko je mesto skupaj s svojo stranko, se pravi Židanovo SD, uničil, saj je Velenje že povsem balkansko.

Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič je v ponedeljek na Boruta Pahorja, Milana Brgleza, Mira Cerarja in Alojza Kovšco zaradi hitro naraščajočega števila priseljencev in intenzivne rasti deleža tujcev s stalnim ali začasnim bivališčem v Republiki Sloveniji naslovil pismo (TUKAJ), v katerem jih je pozval k vzpostavitvi celostnega in medresorsko usklajenega pristopa ter sistemskih rešitev na ravni države in pripravi zakonodajnih podlag na tem področju.

Pismo je pri Slovencih, kolikor jih je še ostalo v Velenju, naletelo ogorčenje, češ da so Kontič in Socialni demokrati (SD) sami vabili migrante, zdaj pa jokajo in stokajo. Večina meni, da je čas, da se ukrepa bolj radikalno, saj svojega besa ne bodo mogli več dolgo brzdati. Svoje so povedali na priljubljenem spletnem forumu velenje.com. Poglejte nekatere komentarje, ki jih objavljamo nelektorirane.

»Če so hotli albanci imet kosovo kaj dol ne ostanejo potem.« (sark123)

»Jaz pa nečesa ne razumem......ZAKAJ NI POGOJ, da nekdo dobi državljanstvo, če zna slovenski jezik? Kjerkoli drugje po svetu gremo, bomo mi tisti, ki se bomo morali prilagoditi drugim in govoriti jezik, da nas bodo razumeli. ZNANJE SLOVENSKEGA JEZIKA bi moral biti osnovni pogoj, vsak naj opravi kratek tečaj, preden se mu podeli državljanstvo. Enako bi moralo veljati za vse družinske člane, ki pridejo za njim.....Ker vsi vemo: pride eden, za njim pa potem še pet članov družine ali še več. In kmalu jih je za cel razred. Še enkrat: po mojem je rešitev edino ta, če jezika ne znajo in se ne trudijo govoriti, da jih razume večine, takoj deportirat tja, od koder so prišli. Na avtobus in odpeljat.« (Auzner)

»Ne kupit njihov kruh,burek,ne dati zidarsko delo,ne jesti njihove Francisco,pa bodo sli. Enostavno!« (Enio)

»Cas je, da mi zatremo vas, strpnost se nic ni resila. Lahko je pripeljati navadnim ljudem kup zivali in reci "bodite strpni". Isti ti lopovi, ki so jih pripeljali, pa ne zivijo z njimi.« (Lekija)

»Ne morem verjeti, kaj vse se dopušča pri nas.Kakršno prilagajanje, naj se naucijo našega jezika ali pa naj gredo domov!« (Cesplja)

ČGdor ne misli govoriti slovensko in biti kulturen Slovenec naj gre od koder je prišel.« (Čep)

»Ja kaj pa pričakujete od te golazni šiptarske,k nam niso prišli visoko izobraženi ljudje,ampak samo malto mešarji ali pa sladoledarji,ki še albansko ne znajo govoriti,kje pa da bi se še Slovensko naučili.Vse na vlak pa domov poslat,tako ni koristi od njih.« (Metla1)

»čez 20 let bo župan velenja albanec in bo pisal predsedniku vlade da imamo problem z priseljenci iz nigerije...« (Muzikaš)

nazaj na vrh