Poglejte, kakšne mastne honorarje minister Klemenčič izplačuje sodnikom!

  • Napisal  Gašper Blažič, Petra Janša
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Shutterstock

Znesek, ki smo ga davkoplačevalci namenili za svetovalne in avtorske pogodbe za potrebe ministrstva za pravosodje znaša nekaj več kot 309.000 evrov. Med imeni, s katerimi je omenjeno ministrstvo sklenilo pogodbe, so predvsem sodniki, tožilci, odvetniki ter bolj ali manj znani pravniki.

Nina Betetto, Hinko Jenull, Vesna Rakočević Bergant, Anton Panjan, Vanja Tinta Tavčar, Vesna Žalik, Ana Vilfan Vospernik, Miha Juhart, Špelca Mežnar, Aleksander Karakaš, Janko Marinko, Boštjan Zalar in drugi. Zneski izplačil se v povprečju gibljejo okoli 500 evrov, a je prejemnikov davkoplačevalskega denarja kar 555 posameznikov in eno podjetje (Energo – Jug, d. o. o.). Slednje je za »Pilotni projekt tehnično svetovanje pri postopkih JZP Šmarje pri Jelšah« ministrstvu za pravosodje zaračunalo 15.494 evrov. Sicer pa je najvišji izplačani znesek 23.180 evrov. Tega je omenjeno ministrstvo izplačalo samostojnemu podjetniku Žigi Lesarju za »Izvedbo ekonomskega svetovanja v okviru konkurenčnega dialoga, faze dialoga in ponudbene faze, v javnem razpisu za podelitev koncesije za energetsko prenovo stavb treh sodišč ter objekta pravosodne in državne uprave v Šmarju pri Jelšah«.

Ob pregledu seznama opazimo, da se v pravosodju na račun davkoplačevalcev veliko izobražujejo in strokovno izpopolnjujejo, kar pa se žal ne pozna v stopnji zaupanja državljanov Slovenije v sodstvo, je ta ena najnižjih med članicami EU. A največ izplačil je prav iz tega naslova, honorarji pa se gibljejo od 100 do 2.000 evrov na predavanje. Tako je nekdanja poslanka Maša Kociper, ki je danes mediatorka na listi Mediacijskega centra pri Odvetniški zbornici Slovenije in vodja Mediacijskega centra pri Odvetniški akademiji Odvetniške zbornice Slovenije, maja in decembra lani predavala na seminarjih o mediaciji. Prvi nas je stal 600, drugi 300 evrov.

Več lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije.

Gašper Blažič, Petra Janša

nazaj na vrh