Razvpite »Kombinatke« v akciji, tokrat jih vabijo v Salon uporabnih umetnosti v Mariboru. Komu se bodo upirale?

  • Napisal  Pavel G.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Še nedavno so nastopile na medvedji konferenci, a že prihajajo nova vabila... Še nedavno so nastopile na medvedji konferenci, a že prihajajo nova vabila...

Znameniti »partizanski« ženski pevski zbor Kombinat (ali krajše »Kombinatke«) ima očitno kar veliko srečo, da praktično povsod, kamor pride, vzbudi pozornost. Tokrat naj bi nastopile to soboto v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru. Gre za predelano kavarno, v kateri se dogajajo različni kulturni dogodki, a očitno ima v tem primeru prednost t. i. alter-kultura. Že nedavno so sodelovale tudi na t. i. medvedji konferenci. 

 

Pa poglejmo, kaj so zapisali o pojočih partizankah: »Ženski pevski zbor Kombinat se je ustanovil na dan upora, 27. aprila 2008, ko se je skupina deklet zbrala na ustanovni skupščini v ljubljanskem Rogu in sklenila, da bodo prepevale pesmi upora z vsega sveta. Ideja o takšni pevski skupini se je rodila mesec dni prej, na dekliščini ene od njihovih članic. Pred občinstvom je ŽPZ Kombinat prvič zapel 23. maja 2008 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v sklopu proslave ob dnevu mladosti.«

No, eden od naših bralcev pa je pripovedoval, kako se je že kmalu po ustanovitvi soočil s članicami zbora, kako so skakale po centru Ljubljane, celo okoli gostov lokalov v stari Ljubljani, in se nemarno drle »Smrt fašizmu!« Skratka, precej nasilno vse skupaj.

Je pa zanimivo, da je glavna tema njihovega repertoarja – upor. Da, ampak upor proti čemu? Verjetno niso ravno navdušene nad uporom proti komunizmu, češčenju Tita, pa proti zatiranju svobode govora … Se pa proračunskemu denarju seveda ne morejo upreti. Kaviar levica pač. 

nazaj na vrh