Poslanci SDS in NSi za izredno sejo DZ o stanju v Slovenski vojski

foto: Matic Štojs Lomovšek foto: Matic Štojs Lomovšek

Poslanci SDS in NSi zahtevajo sklic izredne seje DZ, na kateri bi govorili o stanju v Slovenski vojski (SV). "SV je danes le še na papirju. Za to je odgovorna ministrica za obrambo Andreja Katič, ki naj odstopi," je danes dejal Žan Mahnič iz SDS.

 

V SDS in NSi predlagajo DZ, naj od predsednika republike in vrhovnega poveljnika slovenskih oboroženih sil Boruta Pahorja zahteva mnenje o stanju pripravljenosti SV, je na današnji novinarski konferenci povedal Mahnič.

DZ naj tudi priporoči vladi, da SV izvzame iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. Poleg tega menijo, da bi morala vlada izvesti reformo SV, po kateri bi ta imela poklicno stalno sestavo in hibridno rezervno sestavo, sestavljeno iz prostovoljne pogodbene rezerve in selektivne vojaške obveznosti. Pripadnicam in pripadnikom SV pa naj se plača interventno zviša za 30 odstotkov, predlagajo podpisniki zahteve za izredno sejo.

Ministrica je odgovorna za zagotavljanje financ, opreme in kadra, a stanje je na vseh treh področjih "katastrofalno", je dejal Mahnič. "Krivdo ima izključno SD, ki ta resor načrtno uničuje, in predsednik vlade Miro Cerar, ki Katičeve ni pozval k odstopu," je poudaril.

Dejansko število vojakov se zmanjšuje in jih je bilo leta 2016 že manj kot 7000, so navedli vlagatelji zahteve za izredno sejo DZ. Oprema vojakov je neprimerna, kadrovanje v njej pa poteka na podlagi političnih in ne strokovnih meril, so dodali.

V tem trenutku se pogovarjamo o negativnih ocenah in omrzlinah vojakov, ob nadaljnjem neukrepanju pa bomo lahko zelo hitro soočeni z bistveno hujšimi posledicami. Tega pa si Slovenija in Slovenska vojska zagotovo ne zaslužita. Zato od vlade zahtevamo, da odločno ukrepa in končno izboljša stanje v Slovenski vojski."

Zaskrbljenost nad "katastrofalnim stanjem v Slovenski vojski" so izrazili tudi sopredlagatelji seje iz vrst NSi. Kot je zapisal podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak, je vojska pred kolapsom zaradi dolgoletnega pretiranega varčevanja.

Obrambni resor je največ sredstev izgubil ravno v obdobju, ko so obrambno ministrstvo vodili predstavniki SD. Zato gre odgovornost za katastrofalno stanje v prvi vrsti iskati pri ministrici za obrambo, ki Slovenski vojski ni zagotovila dovolj denarja za nemoteno delovanje, usposabljanje njenih pripadnic in pripadnikov ter njeno modernizacijo, je navedel.

Mediji so v torek poročali, da bi morala Slovenija do 1. aprila poskrbeti, da je 800 vojakov 72. brigade operativno sposobnih, a so se na preverjanju bojnih sposobnosti na Počku minuli teden slabo izkazali.

V SV so zaskrbljeni zaradi slabe ocene bataljonske bojne skupine iz minulega tedna, ni pa jih v celoti presenetila. Kot so danes pojasnili v SV, je morala minuli teden svojo pripravljenost pokazati tudi na ocenjevanju po natančnih in zahtevnih standardih Nata Creval, ki pripravljenost za bojno delovanje odraža na petih področjih: priprav in načrtovanja, delovanja, logistične podpore, komunikacije in informatike ter administracije.

Za vsako področje je enota lahko ocenjena z ocenami od 1 do 5, vsaj trije elementi pa morajo biti ocenjeni vsaj z oceno 3, da bi skupna ocena lahko pomenila, da je enota pripravljena na bojno delovanje. Slovenska bojna bataljonska skupina je dobila oceno 3 zgolj na enem področju, ostala so bila ocenjena z oceno 2. Tako je bila skupna ocena "nepripravljena za bojno delovanje kot bojna skupina". Oceno, ki je sestavljena iz odgovorov na 1600 vprašanj, je sestavila skupina ocenjevalcev, ki jo je vodila slovenska brigadirka, v skupini pa je bil tudi predstavnik Nata.

Zaradi slabih rezultatov nedavnega certificiranja bataljonske bojne skupine SV po Natovih standardih je mogoče sklepati, "da so glede tega očitne težave", so danes za STA sporočili iz urada predsednika republike Boruta Pahorja. Sicer pa bo ministrica za obrambo Andreja Katič predsednika celovito seznanila z zadevo po četrtkovi seji vlade.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.