fbpx

Pismo Romane Tomc, Milana Zvera in Franca Bogoviča gospe Veri Jourovi: Med imeni uradnikov, prekritih s krvjo, je tudi Miro Petek, ki je bil fizično napaden in žrtev poskusa umora

Od leve proti desni: Milan Zver, Romana Tomc, Vera Jourova in Franc Bogovič. (Slika: arhiv Demokracije) Od leve proti desni: Milan Zver, Romana Tomc, Vera Jourova in Franc Bogovič. (Slika: arhiv Demokracije)

Spoštovana komisarka, gospa Jourova,

V petek, 23. oktobra 2020, je skupina Aktiv delavk in delavcev v kulturi postavila pred Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije niz predmetov, ki s svojo sporočilnostjo grozijo s smrtjo ministru za kulturo in njegovim sodelavcem. Prizor predstavlja pisarno po umoru: na cesto so postavljene mize, obrizgane z barvo, ki predstavlja kri, na mizah so jasno napisana imena sodelavcev. Med imeni uradnikov, ki jih prekriva kri, tudi Miro Petek, svetovalec ministra Simonitija, doslej edinega novinarja v samostojni Sloveniji, ki je bil fizično napaden in doživel poskus umora. Zaradi poskusa umora je namreč že ležal v luži prave krvi in njegova družina je bila ob petkovem "performansu" šokirana.

Prav je, da je politika strpna do provokacij, ko pa pride do groženj z likvidacijo ne le politiku, temveč tudi uradnikom, ki opravljajo svoje delo, je to potrebno jasno obsoditi.

Po besedah ministra so anonimni izvajalci postavitve svojo identiteto prikrili z imenom organizacije, a njihov politični aktivizem se navezuje na totalitaristične metode. Morebitno sklicevanje na umetniško dejanje ali nedolžno metaforično gesto je v tem primeru zgolj pretveza. V zgodovini umetnosti smo priče številnim umetniškim protestom, ki so v svoj izraz vključili simboliko, dvoumje ali domišljijo. V tem primeru pa gre za odkrito in nedvoumno grožnjo s smrtjo, poziv k umoru in masakru. Gre za ljudi, ki se sicer sklicujejo na demokracijo, a jo s svojim početjem zlorabljajo in rušijo, ščuvajo in zavestno ustvarjajo vzdušje, ki spodbuja nasilje. Očitno je tudi, da gre za podpornike in člane nekaterih nevladnih organizacij, ki si želijo pravico vzeti v svoje roke.

Glede na povečano nasilje v EU v zadnjih letih, mora biti nedavna grožnja s smrtjo ministru za kulturo Republike Slovenije in njegovim sodelavcem jasno opozorilo tudi evropskim institucijam, ki spremljajo dogajanje v državah članicah. Prav te organizacije, ki so petkovo postavitev organizirale, namreč aktivno blatijo dobro ime vlade RS v svetu in sredstva prejemajo in proračuna Evropske unije.

Spoštovana komisarka, taka dejanja v Evropski uniji leta 2020 ne bi smeli tolerirati, zato vas prosimo za vaš cenjeni odziv.

 

S spoštovanjem,

Romana Tomc, evropska poslanka

dr. Milan Zver, evropski poslanec

Franc Bogovič, evropski poslanec

 

Priponka:

Slike postavitve z imeni ministra in uslužbencev Ministrstva za kulturo, Ljubljana, 23. 10. 2020

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.