9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Nova velika afera v zdravstvu ali kaj je Damir Črnčec preprečil zdravstvenemu ministru Alešu Šabedru?

Nova velika zdravstvena afera. V glavni vlogi igrata Damir Črnčec in visoki uradnik ministrstva za zdravje Zoran Poglajen. Vzrok pa je koruptivni razpis v Splošni bolnišnici Celje v vrednosti 25 milijonov evrov. Zdravstveni minister Aleš Šabeder je hotel zadevo raziskati, vendar mu je to hitro preprečil Črnčec. “Za njih je to samopostrežba. Ko se jim zahoče denarja, nadzornik stisne izvajalca, ta zahteva aneks od ministrstva, če minister, v tem primeru Aleš Šabeder, noče podpisati, angažirajo Murija (Damirja Črnčeca) ali pa uredijo, da pride inšpekcija in išče napake,” razkriva zanesljivi anonimni vir z Ministrstva za zdravje. Petričev Kolektor pa je zaslužil več kot 27 milijonov evrov v poslih z Ministrstvom za zdravje od leta 2o15. Vse podatke si lahko ogledate v tabelah na koncu članka.

Damir Črnčec se je resno lotil svoje naloge, da bi v vlogi svetovalca za nacionalno varnost v kabinetu odstopljenega predsednika vlade Marjana Šarca zaslužil milijon evrov. Drugače si ne moremo razlagati, zakaj se je po vpletanju v Telekom, Petrol, Merkator vpletal v korupcijske in sporne javne razpise za nadomestno novogradnjo v Splošni bolnišnici Celje, vredne 25 milijonov evrov, poroča Požareport. Glavni režiser usmerjanja javnega denarja je bil visoki uradnik Zoran Poglajen. V času delovanja zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja v letu 2013 je dobil sklep o izredni odpovedi pogodbe o zaposlitvi. S svojimi “vezami” naj bi Črnčec poskrbel pri glavnem direktorju NPU-ja Darku Muženiču, da afera ne bi izbruhnila v javnost.

Zato se slovenski državljani resnično ne morejo čuditi, zakaj v slovenskem zdravstvu vsako leto izgine do 400 milijonov evrov zaradi prepletene korupcije. V glavni vlogi pa poleg Črnčeca in Poglajena sodelujeta še odvetniška pisarna Turk iz Ljubljane in razvpito podjetje Medicoengineering d.o.o. Damir Črnčec je po pisanju Požareporta osebno povezan z lastnico podjetja Mediocoengineeringa Tanjo Franter Zabret. Omenjeno podjetje pa je sodelovalo v spornem poslu operacijskih miz UKC Ljubljana, v poslih z državo pa je zaslužilo že neverjetnih 46 milijonov evrov. V tej enačbi odlično sodeluje tudi odvetniška pisarna Turk d.o.o. Njen lastnik, odvetnik Andrej Turk je v času Šarčeve vlade zgolj s poslovanjem s Splošno bolnišnico Celje zaslužil 156 tisoč evrov.

Petričev Kolektor izvisel na razpisu za Karavanke, sedaj si rane liže v spornem poslu gradnje Splošne bolnišnice Celje

V anonimnem sporočilu je jasno zapisano, kako so vsi vpleteni sodelovali. V posel je vpet tudi Petričev Kolektor, GH Holding in Pomgrad. V anonimnem poslu je jasno zapisano, kako si je omenjena trojica v navezi z Medicoengineeringom in odvetniško pisarno Turk ter visokim uradnikom na Ministrstvu za zdravje Poglajnom prirejala razpisne pogoje. Podobno je bilo v primeru 25 milijonskega posla Splošne bolnišnice Celje. “Zadnji tak primer je nadomestna novogradnja Celje, kjer so v prvi fazi razpisne pogoje tako dobesedno zamejili na družbo Medicoengineering, da je bila tista, ki je kot vrhovni šef odločala o tem, komu bo podelila pravico sodelovanja,” je zapisano v anonimki.

Posle Ministrstva za zdravje v zadnjih petih letih večinoma dobili vsi omenjeni glavni akterji

Naš vir v svoji anonimki podrobno razloži, kako je vsem dejavnikom uspelo prirediti javni razpis. Po njegovih navedbah so v zadnjih petih letih dobili posle večinoma prav omenjena gradbena podjetja. Posle so izvajali po vseh zdravstvenih ustanovah v Sloveniji. “Ljubljanski zavodi, urgence, bolnišnice po Sloveniji so praktično pri vseh delih, ne glede na to ali gre za zamenjavo strehe, obnovo fasade ali novogradnje, prizidek ali rekonstrukcijo, vedno oz. praktično vedno izvajali zgoraj izpostavljeni, vse to pa lahko in edino dopuščajo preko svoje vloge in moči, pa to sugerirajo tudi bolnišnicam, ki so od vas nenazadnje tudi odvisne,” zaključuje anonimni vir.

Ali je novi pok dominantnih medijev le odvrnitev pozornosti od korupcijskih afer v zdravstvu

Novi pok levih dominantnih medijev v zvezi s financiranjem našega medija z madžarskim kapitalom pa hitro lahko damo v kontekst novo razkrite zdravstvene afere. V preteklosti smo raziskali afere z žilnimi opornicami, pranjem iranskega denarja in zapravljanja miljonov evrov za študije za dolgotrajno oskrbo. Prav zaradi teh afer vlada velika panika v levih tranzicijskih krogih, ki hočejo na vsak način preprečiti ustoličenje morebitne tretje Janševe vlade.

 

Kolektor je od leta 2015 zaslužil samo v poslih z Ministrstvom za zdravje več kot 27 milijonov evrov. (Foto: Erar)

Luka Perš

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine