Nemčija pošilja svoje policijske enote na slovensko-hrvaško mejo?

Simbolična fotografija (foto: Polona Avanzo) Simbolična fotografija (foto: Polona Avanzo)

Hrvaški Večernji list v današnjem prispevku piše o »presenetljivi« izjavi nemške kanclerke Anlegel Merkel, da naj bi namreč nemški policisti pomagali pri nadzoru meje v Sloveniji in Bolgariji.

Avtor prispevka navaja, da slovenska meja v nasprotju z bolgarsko ni zunanja meja Unije, ampak zunanja meja schengenskega območja, in prav zato meni, da je izjava gospe Merkel presenetiljiva; Hrvaška si namreč zadnje mesece na vse kriplje prizadeva, da bi evropske partnerice prepričala v pomembnost krepljenja hrvaške zunanje meje EU. Hrvaška meni, da ne bi smeli krepiti preprek na slovensko-hrvaški meji, ker se s tem spodnaša hrvaška prizadevanja.

Hrvaški portal tudi navaja, da je izjava nemške kanclerke presenetila slovenskega premierja v odhodu Mira Cerarja, saj naj bi dejal, da slovenska policija sama dobro varuje slovensko mejo in je zato nemška pomoč nepotrebna. O nemški pomoči naj bi po Cerarjevem mnenju posegli šele v primeru novega povečanja migracij.

Večernji list se sklicuje tudi na poročanje nemškega Deutsche Welle, ki je objavil pismo Angele Merkel koalicijskim partnerjem, v katerem nemška kanclerka meni, da bi morala Nemčija nuditi pomoč Sloveniji in Hrvaški pri nadzoru meje.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.