Ko o človekovih pravicah odločata vnukinja Titovega šefa kabineta in svakinja pravosodnega ministra Klemenčiča, potem je globoka država zaščitena tudi v Strasbourgu

Evropsko sodišče za človekove pravivce. (Foto: Wikipedia) Evropsko sodišče za človekove pravivce. (Foto: Wikipedia)

»Obveščam vas, da je Evropsko sodišče za človekove pravice v sestavi sodnika posameznika odločilo, da zgoraj navedeno vlogo razglasi za nedopustno.« Tako je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) sredi januarja odgovorilo Blažu Babiču, ki se je pritožil zaradi kršitve 6. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (pravica do poštenega sojenja) in 3. člena Protokola h Konvenciji (pravica do svobodnih volitev).

Ustavno sodišče je lani odločalo o Babičevi pobudi za oceno ustavnosti 6. člena zakona o volilni in referendumski kampanji (objava pravil za izrabo programskega časa oziroma časopisnega prostora za predstavitev kandidatov, političnih strank in njihovih programov oziroma predstavitev mnenj o referendumskem vprašanju ter da morajo mediji v večinski javni lasti zagotoviti vsem organizatorjem enake pogoje za objavljanje volilnih propagandnih sporočil) in 12. člena zakona o RTV Slovenija (politične stranke in neodvisni kandidati, ki niso zastopani v državnem zboru oziroma v Evropskem parlamentu, morajo imeti skupaj na razpolago eno tretjino skupnega). Pobuda je bila zavržena (več lahko preberete TUKAJ), zato se je Babič obrnil na ESČP, od koder je dobil odgovor, da je njegova vloga nedopustna in da se ne more pritožiti več nikamor. »Takole te pa odpikajo na ESČP, če drezaš v vsebine, s katerimi je zaščiten politično-mafijski vrh Slovenije,« je komentiral Blažič.

Pravi razlog »nedopustne vloge« in kako jo obravnavajo, je razkril nekdanji sodnik ESČP Boštjan M. Zupančič, ki je na družbenem omrežju Facebook zapisal, da je glavna težava ta, da je po dodatnem protokolu h Konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin v tej zadevi sodil sodnik »kot sodnik posameznik«. Po njegovo je latvijski sodnik Egidijus Kuris sicer odličen in skrben sodnik.

Zapis Boštjana M. Zupančiča objavljamo v celoti:

»Sodnik Egidijus Kuris (iz Latvije) je odličen in skrben sodnik.  A v tej zadevi (in v drugih podobnih slovenskih) po dodatnem Protokolu k EKČP, "sodi" kot sodnik posameznik. (Seveda ne "v sestavi", ker odloči sam.)

Pri vsaki nacionalni zadevi, ki pred ESČP pride v obravnavo, mora po EKČP sedeti tudi nacionalni sodnik, v našem primeru torej slovenski. To je logično in je tako od samega začetka delovanja ESČP. Posledica omenjenega Protokola, kar je popolnoma nesprejemljivo, pa je, da o zadevah, ki jih je treba razglasiti za nedopustne (inadmissible), sodi nek drugi sodnik, ki jezika države, od koder prihaja pritožba - SPLOH NE RAZUME. (Značilna evropsko-strasburška bedastoča, kajti v ZDA se kaj tako neumnega ne bi moglo zgoditi!)

Kako se sodnik posameznik "odloči"?  "Odloči" se tako, da mu strokovna sodelavka Katka Zidar Al-Mutairi (sestra Nine Zidar Klemenčič in svakinja pravosodnega ministra) prinese opis zadeve v enem odstavku (nekaj vrstic), on pa se na podlagi tega prikaza "odloči". 
Podpiše nekaj, o čemer spisa nikoli ni videl. Sodeluje tudi Ana Vilfan Vospernik, vnukinja Titovega šefa kabineta. 

Vem za pritožbo, ki je bila zato napisana v angleščini, a je omenjene gospe sodniku posamezniku niso nikoli pokazale, kljub temu, da jo je bilo par strani seveda spodoben preštudirati, ker je bila vloga prav zato pisana in vložena v angleškem jeziku.

Ko sem bil v Strasbourgu, sem zahteval, da se za vse (takrat) novodošle strokovne sodelavke in sodelavce naredi tim - "security check" (security clearance). Takrat me je birokracija gladko zavrnila, češ da to ni potrebno.

A te strokovne sodelavke in sodelavci, kar je še ena velika neumnost strasburške birokracije, niso na plačnem spisku sodišča. Plačane so direktno iz proračuna Sveta Evrope (Council of Europe) in so od sodnikov in ESČP finančno in organizacijsko neodvisne.

Žalostno, a slovenska globoka država sega tudi na ESČP in drugam v Strasbourgu. O tem sem pisal v svoji "Udbovski deci" (Portal Plus), pa si preberite.«

O »udbovski deci« si lahko preberete TUKAJ.

nazaj na vrh