Kaj imata skupnega smučarski »legendi« Kahr in Vogrinec? Obtožbe za spolno nadlegovanje. Avstrijci zadevo preiskujejo, SZS (še vedno) ne!

Karl Kahr in Tone Vogrinec Karl Kahr in Tone Vogrinec

Agencija Reuters poroča, da bo Avstrijska smučarska zveza (OSV) s preiskavo preučila obtožbe nemškega časopisa Sueddeutsche Zeitung, ki na podlagi anonimnih pričanj dveh avstrijskih smučark obtožuje avstrijsko trenersko legendo Karla “Charlyja” Kahra za posiljevanje in spolno nadlegovanje.

Ostareli posiljevalec

Odvetnik Kahra, ki je zdaj star 85 let in je pri severnih sosedih zelo znana osebnost, je dejal, da nekdanji trener avstrijske smučarske reprezentance zanika vse obtožbe in da bo proti anonimnim smučarkam vložil tožbo, ko bo razkrita njuna identiteta.

Obtožbe so se prvič pojavile konec lanskega leta, ko je Nicola Werdenigg, avstrijska prvakinja v smuku leta 1975, izjavila, da jo je posilil kolega, ko je bila stara 16 let. Tudi domnevne spolne zlorabe s strani Kahra segajo v ta čas, a je Werdeniggova že zanikala, da bi jo posilil Kahr. To kaže, da so se v avstrijski reprezentanci dogajale sistematične zlorabe smučark s strani trenerjev, serviserjev in tudi športnikov.

OSV je sprožila preiskavo

Zanimivo je, da je predstavnik OSV izjavil, da bodo kljub časovni oddaljenosti gnusnih dogodkov obtožbe skrbno preučili, medtem ko se Smučarska zveza Slovenije, ko so v javnost prišle obtožbe zoper Toneta Vogrinca (danes je star 75 let), poleg nekdanjega funkcionarja diktatorskega komunističnega režima Janeza Kocijančiča enega najvplivnejših ljudi v zgodovini slovenskega alpskega smučanja, skoraj ni zganila.

Spomnimo. Pred leti je, ko je Tina Maze dosegala izjemne uspehe, je po spletu zaokrožilo nikoli zanikano pismo poznavalca slovenskega smučanja. Takole je bilo zapisano:

Pismo o Svetovi

»Danes ima Slovenija Tino Maze, ostali pa niso omembe vredni. Boleča resnica je, da je Slovenska smučarska reprezentanca postala »eksot« v zimski karavani. Slovenijo in njeno čast rešuje Tina Maze, čeprav sploh ni članica naše smučarske reprezentance. Ko bo Tina odložila smuči v kot, Slovenije ne bo več na smučarskem zemljevidu Evrope. Kdo je krivec za takšno stanje, ne vem.

Poravnava in molk! Vem pa za drugo smučarsko zgodbo, ki v Sloveniji nikoli ni dobila epiloga. Zgodba o Mateji Svet in koncu njene kariere. 

Pred leti mi je zgodbo povedal žal že pokojni Avgust Likovnik, dolgoletni športni delavec in član olimpijskega komiteja, sicer pa starosta Bloudkove nagrade. Zgodba gre takole. Direktor smučarskih reprezentanc Tone Vogrinec je bil alfa in omega v obeh reprezentancah. Kdo bo v reprezentanci in delitev drobtinic iz sponzorskih sredstev, je bila izključno domena Toneta Vogrinca. Punce v reprezentanci so imele v tistem času z Vogrincem poseben odnos. Nuša Tome, Anja Zavadlav.  Andreja Leskošek so o tem prve spregovorile na zvezi, vendar jih nihče ni jemal resno. Vse do Mateje Svet je veljalo, da gre za zlobne jezike in obrekovanje. Potem je prišla tista nesrečna slalomska tekma v Italijanskem Bormiu, če se ne motim. Sredi noči je zvonil telefon v stanovanju Svetovih za Bežigradom. Mateja Svet je objokana prosila očeta in mamo, da takoj prideta ponjo. »Tona se je spet spravil name«, je hlipala šampionka v telefonsko slušalko. 

Po tem klicu Mateja Svet ni več nastopila v Svetovnem pokalu. Smuči je postavila v kot in končala smučarsko kariero. Vendar to ni bil konec zgodbe. Svetovi so nameravali tožiti smučarsko zvezo in Toneta Vogrinca. Bili so to zlati časi Slovenskega smučanja, akcija Podarim-Dobim pa se je prijela po vsej bivši državi, ne le Sloveniji. Škandal z Vogrincem in Matejo Svet bi bil takrat nekaj nezaslišanega. Sledila so srečanja odvetnikov in pravnih zastopnikov. Pravice in čast Svetove je zastopala znana Ljubljanska odvetnica za ločitve Tjaša Andree P., kdo je zastopal SZ in Vogrinca, pa se ne spomin več. Podrobnosti pogajanj in dogovarjanj tistega časa ne poznam. Rezultat pa poznamo vsi. Svetova je končala kariero, javnost nikoli ni izvedela za razloge, Vogrinec pa je ostal del smučarske karavane še dolga leta. Le, da so mu odslej gledali pod prste, oz. pod rjuho, kadar je ženska A reprezentanca prenočevala v istem hotelu. Tomaž Čižman, tudi smučarski reprezentant in takratni fant Mateje Svet, je bil med dvema ognjema. Verjeti dekletu ali direktorju, ki mu je obljubljal stalno mesto v A reprezentanci? Čižman se je odločil za kariero in obrnil hrbet Svetovi.

Potem je prišel čas »Vražjih Slovenk«! Rdeči Tona je vrgel oko na Katjo Koren. Epizoda s Svetovo je šla v pozabo, kader se je zamenjal in Tone je imel proste roke. V smučarskih krogih pa nova bomba z Vogrincem. 

Katja Koren je zanosila z njim. In tudi splavila, če gre verjeti dobro poučenim iz Štajerske prestolnice. 

Ampak, koga to danes sploh še zanima, kajne? Zdaj so drugi časi.«

O tem je poročalo nekaj portalov in medijev. Mateja Svet je bila takrat stara 22 let.

Ena najboljših športnic

Mateja Svet je še danes ena najboljših slovenskih športnic. Bila je rojena zmagovalka, v kratkem času je dosegla številne odlične rezultate. Leta 1984 je postala mladinska svetovna prvakinja v veleslalomu, istega leta je debitirala na olimpijskih igrah v Sarajevu. Še ne polnoletna je v sezoni 1985/86 v veleslalomu na Jasni v slovaških Visokih Tatrah dosegla prvo slovensko žensko zmago v svetovnem pokalu. V isti sezoni je zmagala še na zadnji tekmi v kanadskem Bromontu.  

Leta 1987 je na svetovnem prvenstvu v švicarski Crans Montani osvojila kar tri medalje: srebrno v veleslalomu ter bronasto v superveleslalomu in slalomu. Leto kasneje je na olimpijskih igrah v Calgaryju kot favoritka za las izgubila medaljo v veleslalomu, a bila srebrna v slalomu. To sezono (1987/88) je kot prva slovenska smučarka osvojila mali kristalni globus v veleslalomski razvrstitvi. Njena kariera se je strmo vzpenjala in naslednje leto je na svetovnem prvenstvu v Vailu postala svetovna prvakinja v slalomu, v veleslalomu je bila bronasta. In ko se je zdelo, da bo v smučarski karavani postala nesporna kraljica belih strmin, je leta 1990 s sedmimi zmagami v svetovnem pokalu (ena v slalomu in šest v veleslalomu) končala kariero. Uradna razlaga je, da so bila nesoglasja s smučarsko zvezo (SZS). Športni in politični funkcionarji so (tipično socialistično) sprožili govorice, da je pohlepna na denar (po vzoru Roka Petroviča je namesto na elanovih smučeh želela smučati na rossignolovih, za kar bi dobila, logično, tudi boljše plačilo), a pravega razloga, zakaj je smučanje obesila na klin, Svetova nikoli ni razkrila. In najbrž tudi ne bo. »Trdno se je držala svojih načel in principov. Zato so jo nemalokateri gledali postrani,« je kasneje dejal Boris Strel, nekdanji vrhunski smučar. Vztrajna in trmasta, kot je bila tudi na smučišču, se je hitro pobrala. Rodila je hčerkico Taro, končala študij delovne terapije na visoki šoli za zdravstvo, ob delu je študirala tudi psihologijo. In je, kot se zdi, srečna.

Bo SZS kdaj sprožila preiskavo zoper Vogrinca?

»Veste, ko sem odšla iz bele arene, nisem poznala nič drugega. Tudi podpore nisem imela. Ker so bili povsem drugačni časi. In ker sem bila žrtev. Izgubila sem največ, čeprav sem sama odšla,« je Mateja Svet pred leti povedala za časnik Delo. V žal prekratki karieri je dosegla tisto, kar si je zadala za cilj. Bila je zunajserijska, in to v času, ko so izstopajoče gledali postrani. O tistih časi ne govori, se ne pritožuje, ne obtožuje, ampak živi umaknjeno očem javnosti. Tina Maze je imela to srečo, da je po spremembi režima imela lahko svojo ekipo in Andrea Massija, ki je znal obračunati s pohlepnimi, grabežljivimi in pohotnimi tovariši, Mateja Svet, žal, ob sebi ni imela nikogar, ki bi ji pomagal.

SZS bo morala sprožiti preiskavo, kot so to naredili Avstrijci. Tudi pri severnih sosedih so hude obtožbe zoper Kahra anonimne.

Vogrinec vse zanika

Sicer je Vogrinec pred dobrim letom namigovanja, da bi imel spolne odnose s slovenskimi smučarkami, zanikal. Takole je dejal za Obraze: »Nič v povezavi z romancami ni res. Nič. Nič. Nič celih nič. Mirno spim. In ob takšnih kretenskih zapisih v rumenem tisku sem bil sprva zgrožen, a človek dobi trdo kožo. (…) In kakšna tragedija so bili ti trači za družine omenjenih smučark, to je nepredstavljivo. In tu so še družabna omrežja, kjer vsak inkognito zapiše, kar želi, povsem nekaznovano, brez jajc, da bi se podpisal. Brez besed sem.«

Komu pa vi verjamete?

Odziv SZS si lahko preberete TUKAJ.

nazaj na vrh