Je George Soros omrežil tudi katoliško Cerkev v Sloveniji?

George Soros ima dolge lovke, segajo celo v jedro katoliške Cerkve. George Soros ima dolge lovke, segajo celo v jedro katoliške Cerkve. Nicolo Caranti / Wikipedia

Tudi v Demokraciji smo že večkrat pisali o razvpitem milijarderju in finančnem mecenu svetovne levice Georgeu Sorosu ter njegovi mreži, ki je bila v nekdanjih komunističnih državah zgrajena v devetdesetih letih. Gre za civilnodružbeno mrežo, katerih sestavni deli sami sebe najpogosteje označujejo za »nevladne organizacije«, ki pod plaščem strpnosti in multikulturnosti širijo kulturni marksizem.

 

Danes smo v uredništvo Demokracije prejeli sporočilo za javnost Platforme Sloga, ki se je vključila v mednarodno akcijo proti povečanju t. i. aliberalnih demokracij. Namen te kampanje je spodbuditi državljane teh držav, da ostanejo zvesti človekovim pravicam, liberalni demokraciji in vladavini prava, piše v sporočilu za javnost. »Fenomen aliberalnih demokracij zmanjšuje koncept demokracije samo na večstrankarski sistem, hkrati pa poskuša zatreti ali institucionalno marginalizirati vse ostale temeljne elemente, potrebne za ustrezno delovanje demokratične pluralistične družbe. V tem smislu politični voditelji tako imenovanih aliberalnih demokracij neposredno napadajo človekove pravice, zlasti tiste, povezane s svobodo zbiranja, združevanja in izražanja. Kritične organizacije civilne družbe, neodvisni mediji ter neodvisno sodstvo in druge institucije, ki so odgovorne za zaščito človekovih pravic in delovanja demokracije, so vse bolj izpostavljene njihovemu vplivu. Ta pojav je bil znan zunaj EU, vendar se je v zadnjih nekaj letih začel širiti tudi znotraj meja EU,« so zapisali.

Zanimivo je, da so kot problematični državi avtorji sporočila navajajo Poljsko in Madžarsko, ne pa tudi Slovenije, ne glede na hude težave s politično okuženostjo slovenskega pravosodnega sistema. Očitno je v Sloveniji vse v najlepšem redu. Zato se velja vprašati, kaj v resnici stoji v ozadju omenjene civilnodružbene skupine ter njene agende v boju proti aliberalnim demokracijam.

No, ko smo pokukali na spletno stran Platforme Sloga in pogledali, kdo so njeni ustanovitelji, smo lahko kar zazijali od presenečenja: poleg Mirovnega inštituta, ki je že po naravi stvari obvezno zraven, Društva prijateljev zmernega napredka, Inštituta za afriške študije, Slovenske filantropije in še kakšnega javnega zavoda, smo našli tudi dve organizaciji iz katoliških vrst: Združenje krščanskih poslovnežev Slovenije ter društvo Mladinski ceh, ki ima sedež na ljubljanskem Rakovniku pri salezijancih. Med članicami Sloge pa najdemo tudi Slovensko Karitas.

Med sicer priljubljenimi agendami Sorosove civilnodružbene mreže je tudi multikulturnost, ki jo je slovenski pisatelj Drago Jančar problematiziral že v devetdesetih letih. Po mnenju te mreže naj bi bilo množično priseljevanje iz Bližnjega vzhoda ter Afrike v Evropo najprej predvsem humanitaren problem – seveda pod pogojem, da vsi ti migranti ostanejo v Evropi in pomagajo ustvarjati t. i. »odprto družbo«. Čisto mimogrede: tudi radio Ognjišče ima med svojimi oddajami tudi eno, ki je posvečena migrantom in se imenuje »Gradimo odprto družbo«. Sumljivo ime, mar ne?

nazaj na vrh