Islamska skupnost hoče vojaške imame

  • Napisal  Klemen Kocjančič
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Nevzet Porić. (Slika: Nova24TV) Nevzet Porić. (Slika: Nova24TV)

Na tretji seji Sveta Vlade Republike Slovenije za dialog o verski svobodi, ki je potekala v začetku oktobra lani, je bil govor tudi o predlogu Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji za zaposlitev muslimanskih imamov v Slovenski vojski.

Ta čas duhovno oskrbo slovenskim vojakom omogočajo katoliški in evangeličanski duhovniki, ki so hkrati odgovorni tudi za organiziranje oskrbe za vojake drugih veroizpovedi.

Svet za versko svobodo

Vlada Mira Cerarja je junija 2015 ustanovila Svet Vlade RS za dialog o verski svobodi, katerega temeljno poslanstvo je »zagotovitev posebne institucionalizirane oblike trajnega sodelovanja, s katero se na področju verske svobode zagotavlja tudi odprtost in transparentnost dialoga med Vlado Republike Slovenije kot organom izvršilne oblasti in najvišjim organom državne uprave ter cerkvami in drugimi verskimi skupnostmi kot delom civilne družbe na področju verske svobode«.

Svet sestavljajo minister za kulturo Anton Peršak (predsednik), direktor urada za verske skupnosti Gregor Lesjak (namestnik predsednika), predstavnik Katoliške cerkve Andrej Naglič, predstavnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji Nevzet Porić, predstavnik zagrebško-ljubljanske metropolije Srbske pravoslavne cerkve Aleksandar Obradović, predstavnik Evangeličanske cerkve AV v Republiki Sloveniji škof Geza Filo, dva predstavnika manjših verskih skupnosti Anton Mrvič (Evangelijska krščanska cerkev) in Aleksandra Zibelnik Badii (Skupnost Baha'i Slovenije), zagovornik načela enakosti Miha Lobnik, religiolog Marko Kerševan in »strokovnjakinja za področje prepovedi diskriminacije zaradi različnih osebnih okoliščin« Neža Kogovšek Šalamon.

Porić, generalni tajnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji (ISRS), največje muslimanske skupnosti pri nas, je tudi ljubljanski mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića. Prav on je kot predstavnik skupnosti podal predlog glede »potrebe pripadnikov ISRS po verski duhovni oskrbi v Slovenski vojski«.

Več si lahko preberete v tiskani izdaji Demokracije.

nazaj na vrh
Piškotki

Piškotke uporabljamo za prilagoditev vsebin in oglasov, za zagotavljanje funkcij družbenih medijev in za analizo našega prometa. Poleg tega analiziramo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta in s tem zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo.