“Hrvaški kralj droge” Stjepan Prnjat si želi, da bi mu sodili v Sloveniji, ker ga nemara navdušuje tožilska nesposobnost

  • Napisal  Vir: Nova24tv/ I.Š.
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
"Hrvaški Escobar" Stjepan Prnjat. "Hrvaški Escobar" Stjepan Prnjat. vir: Youtube

Glavni osumljenec v nedavni mednarodni operaciji, v kateri je Hrvaški uspelo razbiti del balkanskega narkokartela, si želi, da bi mu sodili v Sloveniji. Sam pravi, da bi v Sloveniji imel objektivnejše sojenje, čeprav bi lahko rekli, da ga za Slovenijo bolj navdušuje tožilska nesposobnost.

Glede na to, da so hrvaški organi celo ugotovili, da ima na enem slovenskem računu 5 milijonov evrov, je očitno, da mu je Slovenija všečna tudi zaradi “poostrene” kontrole, ki jo ta izvaja pri pranju denarja. Ni kaj, Slovenija je očitno pravi raj za takšne in drugačne kriminalce. Stjepan Prnjat, glavni osumljenec, ki je bil aretiran v Sloveniji v sklopu mednarodne policijske operacije Nana, v kateri je bilo med drugim zaseženo sto kilogramov kokaina, si po poročanju RTL želi, da mu sodijo v Sloveniji.

Hrvaška je že zaprosila za Prnjatovo izročitev. Prnjatov odvetnik v Sloveniji Luka Fabiani je povedal, da se njegov klient ta trenutek brani z molkom. Ali bo Slovenija izročila tako imenovanega “hrvaškega Escobarja”, naj bi bilo znano že do konca tedna, ko bodo okrožno sodišče preučilo odvetnikove argumente.

Vodjo narkokartela skrbi “medijski linč” 

Kot je povedal Fabiani, se Prnjat “ne strinja s tem, da ga izročijo na Hrvaško.” Razlog naj bi bil “medijski linč” na Hrvaškem, saj naj bi bil Prnjat kot bivši obsojenec zaradi podobnih kaznivih dejanj stigmatiziran. “Zaradi tega morda misli, da bo v Sloveniji imel objektivnejše sojenje kot na Hrvaškem.”

Ker obtožnica dolži Prnjata tudi dela kaznivih dejanj, ki so bila storjena v Sloveniji, izročitev Hrvaški ni nujna, saj bi mu lahko sodili tu. To je vsekakor zelo mamljiva ideja za marsikaterega kriminalca v tujini, ko se seznanijo z načinom dela slovenskih tožilcev in pomanjkanjem kompetentnosti sodnega sistema.

Slovenija mafijski raj

Slovenska pravna država je bila že pred leti velika šala v očeh italijanske mafije. Tako je mafijski skesanec Maurizio Prestieri v pogovoru z avtorjem Gomore iz leta 2011 Robertom Savianom Slovenijo označil za “raj za mafijo.” Povedal je, da so lahko italijanski mafijci v Sloveniji brez najmanjših skrbi uporabljali prava imena, kockali, se dobivali z ženskami in srečevali s prijatelji z vsega sveta. “V Sloveniji smo bili varni,” je takrat dejal in dodal, da so ustanove v Sloveniji na plačilnih listah ruske, italijanske, turške in italijanske mafije.

Ob tem ne gre pozabiti na nesposobnost tožilstva v primeru Balkanski bojevnik, ki je zaradi “pozabljivosti” tožilke Blanke Žganjar, ki je kakor pozabila predlagati podaljšanje pripora, poskrbelo, da so obtoženi Dragan Tošić in njegovi balkanski bojevniki takrat odkorakali na prostost. Slovensko sodstvo je prav zares raj za vsakega zločinca.

Prnjat takšno stanje s pridom izrablja. Kakor je povedal njegov odvetnik: “Zaenkrat še ni bil soočen z obtožbami, ki ga bremenijo. Zato se je [Prnjat] odločil, da trenutno ne bo odgovarjal na vprašanja, temveč se bo branil z molkom.” Fabiani je še povedal, da se bo Prnjat branil, ko ga bolje seznanijo z obtožbami proti njemu.

Vsekakor bo zanimivo videti, do kakšnega sklepa oziroma napake lahko pripelje dejstvo, da ima hrvaški kralj drog po neuradnih informacijah v slovenskih bankah pet milijonov evrov. O takšnem stanju pravnih organov je spregovoril tudi vodja SDS Janez Janša, ki je okrcal delo vrhovnega sodišča in urada za preprečevanje pranja denarja. “Sami presežki pravne države,” je zapisal.

nazaj na vrh