Ekskluzivno: dr. Novič iz zapora na Dobu: Sem v »suhi sobi« še z devetimi sojetniki

Dr. Milko Novič Dr. Milko Novič

Pred nekaj urami (19:30) sem presenečena prejela telefonski klic dr. Milka Noviča, ki sporoča, da je v sobi še z devetimi sojetniki. »Rekli so mi, da menda najboljši možnimi.« Kakršnikoli ti že so. Pove nam, da je v tako imenovani »suhi sobi« ter da se po začetnem šoku, ko so ga namestili v samico, zdaj počuti malo bolje.

»Suha soba,« ji rečejo. S tem je mislil sobo, kjer so nastanjeni urejeni obsojenci, takšni brez drog. Vsak ima svojo posteljo, premajhno omaro, kamor bi lahko pospravili svoje stvari, stol pa si že moraš priboriti, če ga hočeš imeti. V sobi ima vseh deset skupne sanitarije. Svetloba, pravi dr. Novič, je slaba, zato tudi težko bere. »Demokracijo dobim, ja,« mi zadovoljno odgovori.

Kot zanimivost dodajmo, da imajo za zapornike na Dobu uradno naročen le časopis Delo. Kot vemo, ga je dr. Novič zavrnil.

»Zahvaljujem se za vso podporo«

Z zavestjo, da se telefonski pogovori snemajo, mi dr. Novič pove, da se zahvaljuje za vso podporo, lepe misli ter molitve. Pošte, ki mu jo pošiljate sicer ne dobi, prejme pa obvestilo o zavrnjeni pošti (tudi ime in priimek pošiljatelja). »Vesel sem vsake pošte,« nam pove in doda, da bo po mesecu dni lahko tudi odpisal ljudem.

Za zdaj pa ima predpisan režim, ki mu tega ne omogoča. Prav tako so obiski rezervirani le za najožje člane družine. »Za 'šipo' (steklom, op.p) so obiski,« doda. In tako bo še slab mesec dni.

Dodajmo še, da se pritožba na odločitev višjega sodišča pripravlja. Prav tako pa se pripravlja tudi pritožba na to, da Nacionalni forenzični laboratorij ni odgovoril na vprašanja stranki v postopku, to je dr. Noviču. NFL namreč zavaja, da dr. Novič nima pravice do dodatnih pojasnil ter da sme le sodišče dodatno spraševati.

Zadevo Novič kot tudi zadevo Stephan bomo spremljali še naprej.

 

nazaj na vrh