(DAN 53 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V nedeljo sedem novih potrjenih okužb s koronavirusom od 554 testiranih, dve novi smrti. Konec meseca bodo v Veliki Britaniji začeli testiranje cepiva proti covidu-19 na prostovoljcih.

  • Napisal  C.R.,sta
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
(DAN 53 #COVID19: IZ MINUTE V MINUTO) V nedeljo sedem novih potrjenih okužb s koronavirusom od 554 testiranih, dve novi smrti. Konec meseca bodo v Veliki Britaniji začeli testiranje cepiva proti covidu-19 na prostovoljcih.

V nedeljo sedem novih potrjenih okužb s koronavirusom od 554 testiranih, dve novi smrti. Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1427 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

21.03 Med velikonočnimi prazniki se je epidemija novega koronavirusa v Sloveniji vsaj na videz nekoliko umirila. Število novih okužb je vsak dan padlo, v nedeljo jih je bilo sedem. Pristojni pa opozarjajo, da ob koncu tedna naredijo manj testiranj, tako da bo za pravo sliko in za morebitno prvo sproščanje ukrepov potrebno počakati še kakšen dan.

20.04 Del vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje na večernem sestanku na Brdu pri Kranju usklajuje naslednje korake odziva na epidemijo novega koronavirusa, je za Televizijo Slovenija pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Pri tem je po Kacinovih besedah še prezgodaj govoriti o časovnici sproščanja ukrepov.

19.57 Davčni svetovalec Ivan Simič kot član vladne svetovalne skupine za pripravo protikoronskih ukrepov zavrača očitke o neživljenjskosti prvega protikoronskega zakona. Kot zatrjuje, odprto pismo podjetnice Marije Tomc Muc temelji na napačnih informacijah. Snovalci so skušali zakon čim bolj poenostaviti in pomagati čim več ljudem, zatrjuje. Simič je za STA uvodoma izpostavil, da navedbe direktorice podjetja Biro Bonus, da se plač ne more izplačati, ne držijo. "Plače se lahko izplačajo tako, kot so se izplačevale do sedaj. Edina razlika je, da na Finančno upravo RS (Furs) ne bo oddan REK obrazec, kar pa pomeni, da se bo na davčni knjigovodski kartici davčnih zavezancev, ki so izplačali plače, izkazovalo preplačilo davka. REK obrazec bo pripravljen do 23. aprila 2020, takrat se bo oddal in zadeva se bo zaprla. Opravila se bo še korekcija za drugo polovico marca, to je za nazaj, kar je ugodnost za davčne zavezance in zaposlene," je pojasnil.

19.55 Velikonočni prazniki so letos v večini držav minili v osami. Kljub pandemiji pa se ponekod kažejo pozitivni trendi, na primer v Avstriji in Španiji, kjer že postopno sproščajo omejitve. A tudi tam so previdni, k čemur jih opominja Kitajska, kjer se bojijo novega vala okužb. Pandemija je v svetu doslej zahtevala več kot 115.000 življenj.

19.51 Svetovna zdravstvena organizacja (WHO) je danes sporočila, da je smrtnost covida-19 desekrat višja kot pri prašičji gripi H1N1, ki je leta 2009 povzročila pandemijo. WHO je ob tem pozvala, naj bo morebitna odprava ukrepov za zajezitev pandemije novega koronavirusa počasna.

19.46 Število smrtnih žrtev covida-19 je danes v Italiji preseglo 20.000. Umrlo je še 566 ljudi, tako da je bolezen skupaj terjala že 20.465 življenj, je sporočila italijanska civilna zaščita. Žrtev je bilo tako več kot v nedeljo, ko je umrlo 431 ljudi, je pa že deseti zaporedni dan upadlo število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego.

19.10 Guverner države New York in župan mesta New York sta danes sporočila, da se širjenje pandemije koronavirusa umirja. Po besedah guvernerja Andrewa Cuoma je število mrtvih od nedelje na ponedeljek zraslo za 671 na 10.056, kar je 87 novih smrtnih primerov manj kot dan prej. V ZDA je trenutno okoli 560.000 okuženih s koronavirusom, umrlo je najmanj 22.154 ljudi. V državi New York je več kot 190.000 okuženih in 10.056 mrtvih, v mestu New York pa 105.000 okuženih in 7000 mrtvih.

18.42 Policija v preteklih dneh ni ugotovila povečanja števila kršitev prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah zaradi novega koronavirusa. Policisti so v dneh veljavnosti odloka od 30. marca do nedelje izrekli 2796 opozoril, v 3288 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu so danes za STA pojasnili na policiji.

17.56 V Srbiji so danes zabeležili največji dnevni skok okužb z novim koronavirusom doslej. Skoraj četrtino novih primerov so odkrili v domu upokojencev v Nišu. Tamkajšnjega direktorja so aretirali, ker ga sumijo, da ni sprejel vseh potrebnih ukrepov za preprečitev širjenja bolezni, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

17.52 Število smrtnih žrtev covida-19 v Belgiji se je v zadnjem dnevu povzpelo za 303. Skupaj so tako v državi umrli 3903 ljudje. Med njimi je tudi grški uslužbenec ene od evropskih agencij, prvi predstavnik evropskih institucij, ki je podlegel novemu virusu, je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

17.27 Po sobotni prvi potrjeni okužbi z novim koronavirusu v soboški enoti doma starejših Rakičan so pristojni opravili testiranje stanovalcev vseh treh nadstropij, pri tem so bili vsi testi negativni, so danes sporočili iz zavoda.

16.43 V Avstriji se že več dni znižuje število novih okužb z novim koronavirusom, v nedeljo pa je razveselil javnost še podatek, da je več kot polovica od vseh potrjeno okuženih v tej državi že okrevala. Kljub temu avstrijske oblasti ob torkovem prvem sproščanju ukrepov pozivajo k previdnosti.

16.33 Konec meseca bodo v Veliki Britaniji začeli testiranje cepiva proti covidu-19 na ljudeh, danes poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Cepivo sta izdelala farmacevtska družba iz italijanske Pomezie in Institut Jenner z oxfordske univerze, preizkusili pa ga bodo na 550 zdravih prostovoljcih.

16.31 Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo v nedeljo med 1212 okuženimi z novim koronavirusom največ starih med 45 in 54 let, in sicer 210. Med njimi je bilo 91 moških in 119 žensk. Največ okuženih žensk je prav v tej starostni skupini, moških je največ v starostni skupini 55 do 64 let, in sicer 105.

15.57 V Sloveniji so v nedeljo opravili 554 testov na novi koronavirus in potrdili okužbo pri sedmih ljudeh, skupaj je pozitivnih 1212 ljudi. Zaradi covida-19 sta v nedeljo umrli dve osebi, skupaj doslej 55. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 95 ljudi, na intenzivni negi 34, dva bolnika so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju sporočila vlada. Doslej so v Sloveniji za okužbo z novim koronavirusom opravili 35.405 testiranj. Med 1212 okuženimi je 543 moških in 669 žensk. Največ, 377 okuženih je osrednjeslovenske statistične regije, 258 iz savinjske, 125 iz jugovzhodne Slovenije, 117 iz pomurske, 99 iz podravske, 75 iz gorenjske, 45 iz koroške, 30 iz primorsko-notranjske, 26 iz zasavske, 21 iz goriške, 20 iz obalno-kraške ter 11 iz posavske regije. Osem obolelih je tujih državljanov.

15.45 Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah zabeležili 50 novih okužb z novim koronavirusom, še dve osebi pa sta umrli, je danes v Zagrebu sporočil hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Skupaj so tako zabeležili 1650 okužb in 25 smrtnih žrtev. Beroš je na novinarski konferenci povedal, da sta v kliničnem centru v Splitu preminila 79-letna ženska in 47-letni moški, oba sta trpela tudi za hudimi kroničnimi boleznimi. Kot je dodal, je trenutno na ventilatorjih 34 bolnikov s covidom-19, na zdravljenju v bolnišnicah pa še 356 zbolelih. Okrevalo je 400 okuženih.

15.39 Okužbo z novim koronavirusom so do konca dneva v nedeljo potrdili v 146 občinah, po dva ali več primera pa v 103 občinah. Tokrat je število okuženih najbolj naraslo v Ljubljani, in sicer za tri. Po en nov primer so zabeležili v Domžalah, Rogaški Slatini, Ajdovščini in na Jesenicah, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

14.22 V Rusiji so danes zabeležili več kot 2500 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je 16 odstotkov več kot dan prej. To je največje dnevno število novih primerov okužb v tej državi doslej. Skupno je v Rusiji okuženih več kot 18.300 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S tem je Rusija po poročanju ruske tiskovne agencije Tass prehitela Portugalsko in je zdaj na 15. mestu na svetu po številu okuženih. Skupno so izvedli več kot 1,3 milijona testiranj.

14.13 Karanteno v postojnskem hotelu Epic je danes zapustila zadnja stanovalka iz prve skupine, ki je tja prišla pred dobrima dvema tednoma po vrnitvi z letalom iz Španije. Skupaj je v karanteni v Postojni zdaj 16 ljudi. Ena oseba ostaja tudi v izolaciji v velenjskem hotelu Paka.

13.51 Številne Japonce je razjezil videoposnetek, v katerem jih premier Shinzo Abe poziva, naj ostanejo doma, medtem ko sam sedi na kavču in crklja kužka. Družbena omrežja so preplavile kritike takšne podobe ležernosti, medtem ko so številni ljudje zaradi epidemije ostali brez služb in le težko shajajo.

13.44 Lokomotive Leipzig, ekipa četrte nemške nogometne lige, je doslej zbrala več kot 120.000 evrov za virtualno tekmo proti zaenkrat neznanemu tekmecu, ki bo 8. maja. Vstopnice, stanejo po en evro, so začeli prodajati 19. marca in jih bodo še do dneva tekme, že doslej pa so popravili klubski rekord v prodaji vstopnic, poroča nemška tiskovna agencija.

13.24 Spomladi so na pohodu alergije, ki so lahko posebej zoprne za nekatere astmatike. Dostopni podatki sicer ne kažejo, da bi bili alergiki bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Posamezniki s kroničnimi boleznimi pljuč, kamor sodi alergijska astma, pa imajo lahko zvišano tveganje za poslabšanje astme ali težji potek covida-19. Spomladi je med alergijami posebej pogost alergijski rinitis ali seneni nahod. Ker so simptomi te bolezni lahko podobni virusnim okužbam dihal, tudi začetni obliki covida-19, so na Univerzitetni kliniki Golnik pripravili nekaj priporočil.

13.01 Več sto tisoč ljudi v Španiji se je lahko danes po več tednih vrnilo na delo, saj se naraščanje števila okužb z novim koronavirusom upočasnjuje. Samo v Madridu je po ocenah medijev na delo znov odšlo okoli 300.000 ljudi, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Prebivalci regij, kjer velikonočni ponedeljek ni dela prosti dan, so lahko danes zapustili domove in šli v službo. Pred tem so lahko to počeli le tisti, ki opravljajo nujne službe, zdaj pa so se ponovno odprle številne tovarne in gradbišča. Ostale stroge omejitve, ki so jih v državi sprejeli pred mesecem dni za zajezitev širjenja covida-19, ostajajo v veljavi.

11.44 Ekvadorska policija je v zadnjih tednih z domov v kraju Guayaquil, kjer je žarišče izbruha novega koronavirusa v tej državi, odstranila skoraj 800 trupel, so danes sporočile ekvadorske oblasti. Policija je v sodelovanju z uslužbenci vojske priskočila na pomoč pred tremi tedni, ker pogrebne službe ne zmorejo opraviti vsega dela.

11.02 V slovenskih bolnišnicah se je v nedeljo zdravilo 95 bolnikov s covidom-19, kar je enako kot v soboto. Število okuženih se je zvišalo za sedem, a so opravili pol manj testov kot med tednom. Na intenzivni negi se je zdravilo 34 bolnikov s covidom-19, umrla pa sta dva, s čimer je število mrtvih za posledicami epidemije v Sloveniji naraslo na 55.

11.00 Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je zatrdil, da prisilni ukrepi sledenja mobilnim telefonom v Evropski uniji za sledenje okuženim z novim koronavirusom "ne pridejo v poštev". Kaj takega je po njegovih besedah možno le na prostovoljni podlagi in samo za zdravstvene oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.58 Čeprav covid-19 za večino populacije ne predstavlja življenjsko nevarne grožnje, pa to ne velja za starejše ljudi oziroma bolnike s kroničnimi boleznimi, med njimi za tiste s kronično odpovedjo ledvic, ki so življenjsko odvisni od redne dialize. Za te v Posočju ob strogih varnostnih ukrepih skrbijo v dializnem centru Apolon v Kobaridu.

10.55 Na brniško letališče je prispela velika nova pošiljka zaščitne opreme s Kitajske, potrebne v času epidemije novega koronavirusa, je na Twitterju objavil predsednik vlade Janez Janša. "Tudi teden po praznikih bo bolj miren," je dodal. Slovenija je v zadnjih dneh s Kitajske dobila več deset ton zaščitne opreme. Količina in vrsta zaščitne opreme v današnji pošiljki sicer ni znana.

10.52 V Sloveniji so v nedeljo opravili 554 testov na novi koronavirus in potrdili okužbo pri sedmih ljudeh, skupaj je pozitivnih 1212 ljudi. Zaradi covida-19 sta v nedeljo umrli dve osebi, skupaj doslej 55. V nedeljo je bilo hospitaliziranih 95 ljudi, na intenzivni negi 34, dve bolnika so odpustili v domačo oskrbo, je na Twitterju sporočila vlada. Doslej so v Sloveniji za okužbo z novim koronavirusom opravili 35.405 testiranj.Iz bolnišnice so doslej skupaj odpustili 152 bolnikov s covidom-19.

10.32 Epidemija novega koronavirusa vpliva tudi na področje avtomobilskih zavarovanj. Ker se zaradi vladnih omejitev in marsikje okrnjene proizvodnje manj vozimo, se dogaja tudi manj prometnih nesreč, posledično pa zavarovalnice beležijo manj škodnih primerov kot običajno. Marsikdo sicer s prijavo škode čaka, da bo najhujše mimo.

10.30 S Kitajske danes poročajo o najvišjem številu novih okužb s covidom-19 v zadnjih šestih tednih. V zadnjem dnevu so namreč tamkajšnje zdravstvene oblasti zabeležile 108 novih okuženih s tem virusom, od njimi je bilo 98 prišlekov iz tujine.

10.25 Turški notranji minister Suleyman Soylu je danes ponudil odstop, potem ko se je znašel pod plazom kritik, ker je njegova nenadna uvedba policijske ure za cel konec tedna privedla do kaosa v več mestih. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki naj bi stal za ukrepom, odstopa ni sprejel, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Soylu je v petek le dve uri pred začetkom veljave sporočil, da uvaja 48-urno policijsko uro v 31 mestih po državi. Sledil je paničen naval prebivalcev na trgovine, tržnice in pekarne, kjer so se množice le težko držale navodil glede družbenega distanciranja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

10.22 Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V nedeljo je bilo na vseh ravneh angažiranih 1427 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS. Na ravni države sodelujejo štab civilne zaščite, podporne službe, Državni logistični center Roje, Karitas in drugi. Na regionalni ravni so vpeti štab civilne zaščite, podpora in logistika, na ravni občin pa občinski štabi civilne zaščite, občine, gasilske enote, Rdeči križ Slovenije, javne službe in drugi.

10.17 Podjetja, ki so zaradi novega koronavirusa zaustavila proizvodnjo, se počasi pridružujejo tistim, ki je niso ustavila ali pa so jo nadaljevala v zmanjšanem obsegu. Med znova delujočimi bodo od torka Hisense Gorenje, Adria Mobil in Elan, medtem ko so se v Revozu odločili, da bo proizvodnja stala tudi še ta teden. Proizvodnja v tovarnah v Velenju se bo nadaljevala v torek, so potrdili v Hisense Gorenju, ki je proizvodnjo začasno zaustavil 23. marca. Tovarna pralnih in sušilnih aparatov je začela delo v petek, tovarna v Valjevu v Srbiji danes, tovarna Mora na Češkem bo zaživela v torek. V družbi načrtujejo, da bodo izpadle delovne dneve nadomestili s prerazporeditvijo terminskega koledarja.

10.11 Zaprtje barov, odpovedani športni dogodki in koncerti ter okrnjeno javno življenje so prizadeli tudi evropske pivovarje. Male in velike pivovarne se bojijo katastrofalnega poletja, saj je skladno z ukrepi za omejevanje širjenja novega koronavirusa upadlo tudi povpraševanje po pivu. "Ko je zunaj lepo, takrat prodamo največ piva," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala vodja francoskega združenja pivovarjev Maxime Costilhes.

10.03Številne verige trgovin z oblačili so zaradi padca prodaje v času pandemije novega koronavirusa odpovedale naročila pri svojih dobaviteljih. Preklic naročil je po navedbah organizacije Human Rights Watch (HRW) še posebej hudo prizadel stotisoče delavcev v Aziji, ki jim grozi izguba delovnega mesta. Najbolj so ogrožena delovna mesta šivilj, ki delajo oblačila za verige, kot sta denimo C&A ali H&M, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

10.01 V ZDA so do nedelje zvečer zabeležili še okoli 1500 smrtnih žrtev covida-19 in imajo skupaj 22.020 umrlih, največ na svetu. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci je sicer dejal, da bi lahko maja v določenih delih države morda začeli odpravljati omejitve gibanja, a le, če bo na voljo dobro razširjeno testiranje za koronavirus. V ZDA je bilo do nedelje zvečer 555.398 okuženih s koronavirusom in 22.020 mrtvih. V najhuje prizadeti zvezni državi New York je bilo skoraj 190.000 okuženih in skoraj 9400 mrtvih, v mestu New York pa skoraj 103.000 okuženih in 6900 mrtvih.

nazaj na vrh