Avstrija napovedala zaprtje južne meje, Slovenija de facto postaja migrantski žep!

Slika je simbolična. (Slika: Nova24TV) Slika je simbolična. (Slika: Nova24TV)

Agencija AFP je pred nekaj minutami sporočila, da so predstavniki avstrijske vlade dejali, da je država dolžna sprejeti ukrepe, da bi se Avstrijci izognili slabšemu položaju.

Avstrijska vlada je danes opozorila, da bi lahko »sprejela ukrepe za zaščito svojih meja«. Za tako napoved so se odločili, ker je Nemčija, da prepreči politično krizo v Berlinu, napovedala omejitev vstopa v državo za migrante. Če se bo to zgodilo, in zdaj kaže, da se bo, bo Avstrija zaprla svoje meje z Italijo in Slovenijo.

Potem ko so v Nemčiji dosegli dogovor o vzpostavitvi tranzitnih centrov na nemško-avstrijski meji, je avstrijska vlada danes sporočila, da pripravlja ukrepe za zaščito svoje južne meje s Slovenijo in Italijo, poroča STA.

"Strinjanje CDU in CSU pomeni, da namerava Nemčija za boj proti migracijskim tokovom uveljaviti nacionalne ukrepe. Če bo to potrdila celotna vlada, bomo prisiljeni sprejeti ukrepe za preprečitev škode za Avstrijo in njene ljudi," so v skupni izjavi zapisali avstrijski kancler Sebastian Kurz, podkancler Heinz-Christian Strache in notranji minister Herbert Kickl.

"Avstrijska vlada je pripravljena sprejeti ukrepe za zaščito naših južnih meja," in sicer meje s Slovenijo in Italijo, so navedli po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Dodali so, da pričakujejo hitro razjasnitev nemškega stališča.

Danes sicer na Dunaj niso pojasnili, ali so pripravljeni skleniti dogovor z Berlinom, v skladu s katerim bi sprejemali na nemški meji zavrnjene prosilce za azil. Avstrije prav tako ni med 14 državami, od katerih je Nemčija po besedah Angele Merkel prejela soglasje o vračanju prosilcev, v katerih so ti bili že registrirani. Kickl je že pretekli teden dejal, da ne bodo kar sprejemali zavrnjenih ljudi.

nazaj na vrh