Andrej Šircelj: Javni sektor bi se moral zavedati, da evri ne rastejo na drevesu

  • Napisal  Vida Kocjan
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Andrej Šircelj Andrej Šircelj Bojan Mijatovič/Demokracija

V zadnji številki tednika Demokracija se je naša novinarka Vida Kocjan pogovarjala s poslancem SDS Andrejem Šircljem. V nadaljevanju objavljamo izsek iz pogovora. 

Kako pa je s proračunsko porabo, državnimi naložbami in stroški javnega sektorja?
Višje prihodke državnega proračuna bi lahko porabljali za večje državne investicije, hkrati pa bi z zniževanjem davkov izboljševali konkurenčnost in pogoje gospodarjenja. Namesto tega višje prihodke porabljamo za sprotno, tekočo potrošnjo, pa še s tem so vsi nezadovoljni. Porablja se predvsem za plače dodatno zaposlenih v javnem sektorju ter nesmotrne in drage nabave materiala in negospodarne storitve. Vlada Mira Cerarja je v zadnjem obdobju povečala število zaposlenih v javnem sektorju za več kot 8.000 oseb, kar je velika javnofinančna obremenitev. Vlada na tem področju ni naredila nobene spremembe, nobenega reformnega koraka za to, da bi javni sektor dejansko postal učinkovitejši, da bi storitve, ki jih izvaja, bile kvalitetnejše, da bi ljudje imeli od njega nekaj več.
Pri tem lahko govorimo o slabi organiziranosti centrov za socialno delo, gospodarstvu, ki ni prilagojeno šolskemu sistemu, predragi predšolski vzgoji. Javni sektor je predrag in daje premalo ali pa daje preveč neuporabnega, na primer na področju šolstva. Posledice se kažejo tudi v gospodarstvu.

 

Več si lahko preberete v tiskani izdaji revije Demokracija.

nazaj na vrh