»Turistov dovolj, a 5000 delavcev premalo«

  • Napisal  Aleš Demšar
  • Comments:DISQUS_COMMENTS
Slovenski turistični biser - Blejsko jezero in Bled Foto: Matic Štojs Lomovšek Slovenski turistični biser - Blejsko jezero in Bled Foto: Matic Štojs Lomovšek

Sem reden bralec revije Demokracija, odkar izhaja, prebiral sem jo že, ko je izhajala še kot časnik, sedaj pa sploh. Opažam, da je vsebinsko vse bolj bogata, prispevki pa vse bolj kritični, konkretni in brez dlake na jeziku. Naročnino poravnavam s trajnikom.

 

K temu pisanju me je spodbodlo, ko sem prebral naslovnico Dela v sredo, 4. aprila 2018, kjer na debelo piše: »Turistov dovolj, a 5000 delavcev premalo«.

Pod veliko fotografijo na naslovnici pa piše: »V slovenskem turizmu primanjkuje sobaric, natakarjev, receptorjev, delavcev na info točkah …., precej teh kadrov bodo podjetja iskala v tujini«.

V kolumni ob sliki pa piše, da bo slovenski turizem pomanjkanje najverjetneje nadomestil s sezonskimi turističnimi delavci iz Srbije in Bosne.

 Ko sem prebiral še obširno razpredanje na 11. strani, so se mi porajala vprašanja drugo za drugim:

  • ko sem bil še gimnazijec, sem v predhodniku Dela, ne vem, ali je bila Borba ali Slovenski poročevalec, prebral izjavo (obljubo) nekega prominentnega politika, da Slovenci nismo in ne bomo nikoli narod natakarjev,
  • izgleda, da se ta obljuba v slovenskem turizmu že pozna?
  • če je v slovenskem turizmu prostih 5000 kvalitetnih delovnih mest, kje pa so vsi tisti ubogi brezposelni revčki, ki živijo na pragu revščine, pa si tako zelo želijo delati?
  • delo v turizmu je čisto nekaj drugega, kot delo v rudniku, v kamnolomu, na cesti ali na polju,
  • delovna mesta v turizmu so kvalitetna delovna mesta, delo je čisto, na suhem in na toplem, zaposleni so lepo oblečeni, za kar so dolžni poskrbeti delodajalci, plače so, vsaj upam, redne, pa tudi napitnine, za katere se je potrebno seveda malo potruditi, niso zanemarljiv vir dodatnega dohodka,
  • manjkajoče turistične delavce bo slovenski turizem uvozil iz Srbije in Bosne,
  • to bi šlo, saj premogovnik in tovarna Gorenje v Velenju to prakticirata že vrsto let,
  • bodo pa še pred hoteli na Bledu, v Portorožu in še kje stali luksuzni avtobusi »Bosna Expres« tako, kot sedaj v Velenju ,
  • Bosanskemu knapu v velenjskem rudniku zadostuje, da se seznani z »velenjsko knapovsko latovščino«, da razume navodila za delo in opozorila na nevarnost,
  • slabo plačana delavka za tekočim trakom v Gorenju pa se hitro priuči par slovenskih besed, da razume voditeljico skupine,
  • vendar, ali se Vam ne zdi, da je pa za kvalitetno opravljanje dela receptorja, za zaposlenega na info točki, pa navsezadnje tudi za natakarja in točaja potrebno, da tekoče govori slovensko (pa po možnosti še kak tuj jezik),
  • na 11. strani razpredate o uvozu turističnih delavk z južne poloble, ker takrat tam še ni sezone,  
  • ali je začelo primanjkovati tudi Ukrajink, Bolgark in Madžaric?

 Zakaj kakšen Vaš ali pa »Mladinin« tzv. »raziskovalni novinar« zapisa v Delu ni pospremil z »raziskovalnim« komentarjem:

 Za prvi vzorec bi vzel v slovenskem turizmu zaposlenega hotelskega receptorja, ki poleg slovenščine tekoče govori še:

  • angleško, nemško, italijansko in vsaj razumljivo francosko:
  • Kakšen je njegov delovnik, njegov redni delovni čas?
  • Kakšna je njegova netto plača za reden delovni čas?
  • Kolikokrat na teden ima nočno službo?
  • Kako pogosto mora biti v službi za konec tedna in za praznike?
  • Ali dobi delo izven rednega delovnega časa dodatno plačano?
  • Kako ima urejeno stanovanje in prevoz v službo?
  • Ali mu hotel nudi kakšne posebne ugodnosti?

Za drugi vzorec bi vzel točaja, ki streže »za šankom«:

  • Ali poleg slovenščine vsaj za silo govori še angleško, nemško, italijansko in vsaj razumljivo francosko,
  • Ali mora imeti opravljen tečaj za »barmana«?
  • Kolikšna je dolžina »šanka«, ki jo mora obvladati?
  • Ali je za »šankom« na tleh les ali keramika?
  • Kakšen je njegov redni delovni čas?
  • Kakšna je njegova netto plača za reden delovni čas?
  • Kolikokrat na teden ima nočno službo?
  • Kako pogosto mora biti v službi za konec tedna in za praznike?
  • Ali dobi delo izven rednega delovnega časa dodatno plačano?
  • Ali mu hotel nudi kakšne posebne ugodnosti?

Za tretji vzorec bi vzel natakarja, ki streže v jedilnici:

  • Ali poleg tekočega obvladovanja slovenščine vsaj za silo govori še angleško, nemško, italijansko in vsaj malo francosko?
  • Koliko korakov prehodi v enem delovniku od kuhinje do gostove mize?
  • Ali naročeno nosi ali pelje z vozičkom?
  • Ali je v jedilnici na tleh parket?
  • Kakšen je njegov redni delovni čas?
  • Kakšna je njegova netto plača za reden delovni čas?
  • Kolikokrat na teden ima nočno službo?
  • Kako pogosto mora biti v službi za konec tedna in za praznike?
  • Ali dobi delo izven rednega delovnega časa dodatno plačano?
  • Ali mu hotel nudi kakšne posebne ugodnosti?

 Za četrti vzorec bi vzel sobarico:

  • Ali poleg slovenščine vsaj za silo govori še angleško, nemško ali italijansko ?
  • Kakšen je njen redni delovni čas?
  • Koliko sob mora urediti v rednem delovnem času?
  • Kakšna je njena netto plača za reden delovni čas?
  • Kolikokrat v mesecu mora delati ob sobotah, nedeljah in praznikih?
  • Ali dobi to delo posebej (več) plačano?
  • Kako je urejen prevoz na delo?

No, dober raziskovalni novinar bi zagotovo našel še celo vrsto vprašanj z zanimivimi odgovori.

Morda se bo pa dalo prav iz odgovorov na zastavljena vprašanja z dokajšnjo zanesljivostjo ugotoviti, zakaj je v našem turizmu toliko prostih delovnih mest?!

Pričujoči prispevek sem poslal uredništvu dela za objavo med pismi bralcev,  vendar niti odgovora nisem zaslužil.

Zato se obračam na Vas s prošnjo, da moj prispevek objavite v Vaši reviji kjer se Vam zdi primerno. Mislim, da je dovolj kritičen, da zasluži vsaj nekaj pozornosti naših bralcev.

S spoštovanjem!

 Aleš Demšar, Celje

nazaj na vrh