Pasica
Pasica

Avtomobilizem

Na območju pokritega vkopa Karteljevo na dolenjski avtocesti je novomeška izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje danes izvedla regijsko vajo zaščite in reševanja. Njen scenarij je predvideval množično nesrečo na omenjenem avtocestnem odseku, z vajo pa so preverili pripravljenost vseh vpletenih za reševanje v podobnem primeru. Poveljnik štaba Civilne zaščite za Dolenjsko in vodja novomeške izpostave uprave za zaščito in reševanje Klemen Gorše je za STA povedal, da so z regijsko vajo AC Trebnje - Novo mesto 2014 preverili stanje in organizacijo svoje ter zmogljivosti vseh vpletenih v postopek zaščite in reševanja. Hkrati so preverili usklajenost načrtov zaščite in reševanja. Vajo so izvedli s sodelovanjem policije, zdravstvenih domov v Novem mestu in Trebnjem, novomeške in brežiške bolnišnice, Darsa, območnih združenj Rdečega križa ter okoliških poklicnih in prostovoljnih gasilcev. V reševanje so vključili tudi vojaški helikopter, je pojasnil. Vajo so izvedli s podmeno, da je pred pokritim avtocestnim vkopom Karteljevo v smeri proti Novemu mestu zaradi avtomobila, ki je vozil po nasprotnem pasu, trčilo 21 osebnih vozil, ob tem pa se je poškodovalo 22 od 45 udeleženih v nesreči. Od teh jih je osem potrebovalo takojšen prevoz v bolnišnico, štirje udeleženci avtomobilskega trka pa nesreče niso preživeli, je opisal scenarij vaje. V vaji s skupaj 170 udeleženci je sodelovalo 50 imitatorjev, najbolj pomembni pa so njeni rezultati, ki jih bodo predvidoma v roku enega meseca temeljito preučili ter svoje načrte zaščite in reševanja po potrebi tudi dopolnili, je dodal poveljnik in še ocenil, da si je vajo ogledalo številčno občinstvo. Zaradi varnosti so avtocestni odsek med izvozoma Mirna Peč in Novo mesto danes zjutraj zaprli za promet, zaprt bo ostal do 15. ure, ko bodo prizorišče vaje pospravili. Obvozi so urejeni, da bi omejili hitrost vozil iz nasprotne smeri, je v smeri proti Ljubljani zaprt prehitevalni pas, je še opozoril Gorše.Na območju pokritega vkopa Karteljevo na dolenjski avtocesti je novomeška izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje danes izvedla regijsko vajo zaščite in reševanja. Njen scenarij je predvideval množično nesrečo na omenjenem avtocestnem odseku, z vajo pa so preverili pripravljenost vseh vpletenih za reševanje v podobnem primeru.

Poveljnik štaba Civilne zaščite za Dolenjsko in vodja novomeške izpostave uprave za zaščito in reševanje Klemen Gorše je za STA povedal, da so z regijsko vajo AC Trebnje - Novo mesto 2014 preverili stanje in organizacijo svoje ter zmogljivosti vseh vpletenih v postopek zaščite in reševanja.

Hkrati so preverili usklajenost načrtov zaščite in reševanja. Vajo so izvedli s sodelovanjem policije, zdravstvenih domov v Novem mestu in Trebnjem, novomeške in brežiške bolnišnice, Darsa, območnih združenj Rdečega križa ter okoliških poklicnih in prostovoljnih gasilcev. V reševanje so vključili tudi vojaški helikopter, je pojasnil.

Toyota vpoklicala več kot šest milijonov vozil po svetu, tudi v SlovenijiJaponski proizvajalec avtomobilov Toyota je ta teden sporočil, da je zaradi niza težav vpoklical 6,39 milijona vozil po svetu. Gre za nov udarec za največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov, ki je v preteklosti zaradi težav s kakovostjo in varnostjo že vpoklical na milijone vozil. V Sloveniji bodo preventivno pregledali 2659 vozil.

Kot so sporočili iz družbe Toyota Adria, so se odločili za tri preventivne servisne akcije, ki bodo skupno zajele 2659 vozil. Največ bo yarisov, nekaj pa tudi nekaterih modelov RAV, Hilux in Land Cruiser.

V okviru prvega preventivnega servisa gre za nosilec pod armaturno ploščo (vgradnja ojačitve), v Sloveniji pa bodo v to zajeti nekateri yarisi, ki so bili izdelani med letom 2005 in letom 2008 (skupaj 2100 vozil).

Druga akcija, vzmet ročice za pomik sedeža (zamenjava vzmeti), zajema 173 yarisov, medtem ko gre pri tretji akciji za spiralni kabel v volanu (zamenjava kabla oz. zaščite kabla) - v to bodo zajeta nekatera vozila rav, hilux in land cruiser, skupno 386 vozil.

Nova mazda3, ki je na naše ceste zapeljala pred nedavnim, bo pošteno premešala štrene tekmecem, saj ji je uspelo tisto, kar ni uspelo nobeni od njenih predhodnic, zapeljala se je namreč v segment premium, kjer bo zagotovo še kako orala ledino. In ob tem si ne moremo kaj, da se ne bi vprašali, ali se ob takem napredku in tako očitnem preporodu nemški sveti trojici že kaj tresejo hlače. V svetovnem merilu naj bi prodali največ limuzinskih izvedenk mazde3, poganjal pa naj bi jo 2- litrski bencinski motor, ki premore 88 kW (120 KM) moči, se pravi, da je ravno tak, kot ga predstavljamo v tokratnem testu.

Stvar okusa

Pričakovati je, da bo slovenski trg raje sprejel tiste s prirezanimi zadki, razlog pa je zagotovo v nenaklonjenosti slovenskih in podobno tudi zahodnoevropskih kupcev večjim limuzinam. V tem primeru pa bi bila lahko slika malce drugačna, saj gre za zelo dobro limuzino, ki je le 12 cm daljša od kombilimuzinske izvedenke, s tem pa pridobite več prtljažnega prostora, oblikovalski proporci pa jo naredijo še bolj športno in še drznejšo. Seveda gre tu predvsem za stvar okusa, nam osebno je limuzinska izvedenka bolj všeč in nas je prepričala z zelo dobrimi voznimi lastnostmi, vrhunsko oblikovano in s pravimi materiali obloženo notranjostjo, in čeprav ima 2-litrski motor, je zaradi novih tehnologij poraba znašala 7,7 l/100 km, kar je zelo soliden rezultat. Tudi cenovno je zelo sprejemljiva; cena predstavljenega testnega vozila z dobro opremo znaša 21.060 evrov, za kar boste seveda dobili svoj košček udobja in užitka, ki ga za veliko več denarja ponujajo tekmeci v segmentu premium.

Na Hrvaškem prijeli voznika s 4,17 promila alkohola Zadrska policija je v ponedeljek zvečer prijela 47-letnika, ki je nekaj po 19. uri povzročil lažjo prometno nesrečo na otoku Vir. Z avtomobilom znamke alfa romeo je namreč trčil v prometni znak. V krvi so mu namerili 4,17 promila alkohola, za volan pa je sedel, čeprav je imel prepoved upravljanja z vozili.

V zadrski policiji so poudarili, da gre za enega absolutnih rekordov glede koncentracije alkohola v krvi, ki so jih namerili pri voznikih na Hrvaškem. Ocenili so, da bi oseba s toliko promili alkohola v krvi v prometu težko sodelovala kot pešec, kaj šele kot voznik.

Število električnih avtomobilov po svetu se je podvojiloŠtevilo električnih avtomobilov po vsem svetu se je v minulem letu podvojilo na okoli 400.000, kaže analiza nemškega centra ZSW. Največje povpraševanje po električnih avtomobilih je v ZDA, na Japonskem in na Kitajskem. Nemčija je s 17.500 električnimi avtomobili na sedmem mestu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah ZSW se je v zadnjih treh letih število električnih avtomobilov po vsem svetu letno povečevalo za 100 odstotkov. V začetku leta 2012 jih je bilo še nekaj manj kot 100.000, leto kasneje pa 200.000. Če se bo trend rasti nadaljeval, bo po svetu leta 2016 vozil več kot milijon električnih avtomobilov.

V ZDA je bilo v začetku letošnjega leta 174.000 električnih avtomobilov. Sledili sta Japonska (68.000) in Kitajska (45.000), za njimi pa so na lestvici Francija, Nizozemska, Norveška in nato Nemčija.

Namesto hrvaških ministrov bodo luksuzne audije uporabljali policistiHrvaška policija je včeraj dobila v uporabo enajst dragih službenih avtomobilov znamke audi, ki so bili naročeni za potrebe ministrov, je danes odločila hrvaška vlada. Namesto luksuznih audijev bodo ministri dobili enajst avtomobilov srednjega razreda škoda superb in opel insignia, ki jih je policija nabavila lani.

Hrvaška javnost je bila ogorčena, ko je vlada februarja objavila, da je med 1580 novimi vozili za potrebe državnih služb tudi enajst dragih avtomobilov za potrebe ministrov. Za to bo država v naslednjih petih letih iz proračuna namenila dobrih 271 milijonov kun (35,5 milijona evrov).

Večina preko lizinga najetih vozil je bila za policijo, pravosodje in inšpekcije, a je na vlado največ kritik letelo zaradi audijev A6. Vsak stane dobrih 640.000 kun (83.600 evrov), država pa je že šesto leto v gospodarski krizi.

Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić je danes dejal, da bodo audije uporabljali za policijske posle. Neuradno naj bi jih uporabljali za protokolarne naloge, nadzor hitrosti na avtocestah in posebne kriminalistične namene.

V Patrii II končali z dokazovanjem, čez dva tedna zaključne besedeTudi zadeva Patria II je pred prvostopenjskim epilogom. Z današnjim zaslišanjem nekdanjega uslužbenca Patrie Paulija Rumbina prek videokonference in prebiranjem zadnje dokumentacije se je končal dokazni postopek, zaključne besede bodo na vrsti 14. aprila. Možno je, da bo na ljubljanskem okrožnem sodišču isti dan izrečena tudi sodba.

Tožilstvo obtoženemu upokojenemu brigadirju Petru Zupanu očita, da je slikarju Juretu Cekuti pred objavo razpisa predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil. Te dokumente naj bi Cekuta posredoval posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, za kar naj bi Cekuta na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov.

Kot zadnja priča je danes nastopil Rumbin, nekdanji vodja izvoza v Patrii, ki pa je na tem področju nehal delati še pred objavo slovenskega razpisa za nakup osemkolesnikov. Precej stvari, pa katerih so ga stranke v postopku spraševale, se ni spomnil.

Hamiltonu uvodni trening v SepanguVoznik Mercedesa Lewis Hamilton je bil najhitrejši na uvodnem treningu pred nedeljsko dirko formule 1 za VN Malezije v Sepangu. Britanec je na 5,543 kilometra dolgem krogu tesno ugnal Finca Kimija Raikönena na Ferrariju in moštvenega kolega Nemca Nica Rosberga. Štirikratni svetovni prvak Nemec Sebastian Vettel je bil na uvodnem treningu sedmi.

Sicer pa so se tekmovalci in ekipe spomnili tudi nedavno izginulega malezijskega letala z 239 ljudmi na krovu in na vozila in čelade nalepili različna sporočila kot denimo "molimo za MH 370" in podobno.

Tisto, kar je na dotični dan ponujalo nebo, je bila uresničitev meteorološke napovedi par excellence. A neusmiljenost dežnih kapelj je presekal klic z recepcije. Vznemirljive novice so do petega nadstropja pripotovale skoraj hipno, skoraj enako dolg je bil spust do glavnega pulta kar v kopalnem plašču. Časa za preoblačenje namreč ni bilo. Varno je spravljena za večplastno kartonsko zaščito in kdo bi si mislil, da je vsebina te zajetne pošiljke v zadnjih štiriindvajsetih urah morala prepotovati več tisoč kilometrov z daljnega severa Evrope. 'Podpišem'. Preden se uspem zavtreti na petah, še kratko obznanilce. Srebrne barve je, parkiran v garaži, kjuč varno spravljen na recepciji. Zdi se, da se dan lahko začne.

Grand Hotel Savoia je spretno spustil svoje korenine le nekaj deset metrov prej, koder velike table prepovedujejo vsakršno gibanje vozil. Ožji center Cortine d'Ampezzo je namreč namenjen le pešcem. Pred nekaj leti je šel hotel pod nož in temeljito restavriran je zopet svetleči se biser v kroni dolomitske prestolnice šika in mondenosti. Na velikem dovozu se ustavljajo avtomobili, nekateri iz njih izstopajo, drugi v njih sedajo. Učinkovitost osebja ta ceremonial naredi še posebej prijeten in slučajno izmenjevanje pozdravov med gosti pridahne občutek veličastnosti. V resnici je namenjen temu, da je prècej jasno kdo je bolj košat in bogat. Temu navzljic je vljudnost, obzirnost in spoštljivost stičišče globokih poklonov, trepljanj po ramenih in nazdravljanj s šampanjcem v naslednjih nekaj dneh. Kjerkoli se srečamo, vselej vemo, da zvečer zaspimo pod isto imenitno streho na Vii Roma 62. Namen obiska v tej februarski sredini, kjer nas pričaka več metrov snega, je namreč le eden. Vsakoletni polo na snegu.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)