Avtomobilizem

Če si želite oziroma potrebujete vozilo, ki se tako dobro kot na cesti znajde tudi na zahtevnejšem terenu, je dacia duster vsekakor dobra izbira. Še posebno če govorimo o najboljšem razmerju med ceno in terenskimi sposobnostmi. Štirikolesni pogon je osnova vsakega terenskega vozila, dacia pa ga ponuja za veliko manj kot konkurenca, poleg tega jo odlikuje še dovolj velika oddaljenost od tal, zaradi same zasnove vozila pa se lahko povzpnete tudi čez kako bolj strmo grbino ali jarek. Čeprav na prvi pogled zelo preprosta, je sposobna marsičesa več, kot bi od nje pričakovali, saj se na terenu prelevi v zelo vzdržljivo vozilo, ki vas ne bo pustilo na cedilu.

Najcenejši 4x4

Videz se od prejšnje generacije ni kaj bistveno spremenil, izboljšave so predvsem na področjih, ki so očem skrite. Cevna zaščita na prednjem delu avtomobil naravnost poživi in se odlično ujame z mat kromiranimi ogledali in drugimi okrasnimi dodatki. Pod pokrovom počiva 1,5-itrski dizelski agregat, ki proizvede 80 kW (110 KM) moči. Prestavna razmerja so skrajšana, na zelo kratko prvo prestavo, s katero pridobimo dovolj navora za terenske podvige, pa se je treba kar malce navaditi. Poraba goriva ni med najmanjšimi, znaša 9,0 l/100 km, kar pa ni presenetljivo, saj gre za večje vozilo, ki je posledično tudi težje, terenska vožnja pa tudi vedno pomeni večjo potrebo po gorivu. Ker gre za dobro opremljen testni model s praktično vso opremo, se cena ustavi pri 20.498 evrih, v ceni pa je že vštet tudi multimedijski sistem z navigacijo in zaslonom na dotik.

Policija s kamero na vozilu nad prekrškarje med tovornjakarjiPolicija se v boj proti prekrškarjem med tovornjakarji podaja z vozilom, ki so ga sami preuredili in nanj namestili kamero. Ugotavljajo namreč, da vozniki tovornih vozil med vožnjo počnejo marsikaj, od telefoniranja in pisanja sporočil do gledanja filmov na raznih elektronskih napravah, zaradi česar so med vožnjo manj zbrani.

Robert Vehovec iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi je v današnji izjavi za javnost pojasnil, da je tako početje prepovedano.

Na policiji namreč menijo, da v posameznih primerih do nesreč prihaja tudi zaradi nezbranosti voznikov. Če se vozniki med vožnjo posvečajo drugim aktivnostim, se na nepričakovane okoliščine na cesti ne morejo ustrezno odzvati, saj je tudi zavorna pot tovornih vozil mnogo daljša kot pri osebnih vozilih.

To področje želijo zato nekoliko bolj sistematično nadzirati in vplivati na voznike, da to opustijo. Pri tovornih vozilih je tovrstne kršitve precej težje odkrivati, saj policisti zaradi višine kabinskega prostora vanjo nimajo neposrednega vpogleda.

Renault megane grandtour je spet eden tistih avtomobilov, ki nas je preprosto očaral. Na zunaj GT-linija deluje zelo vznemirljivo in doda športni pridih, piko na i pa prispeva posebna, kovinska modra barva. Razni barvi dodatki razbijejo monotonijo in tako ustvarijo karavan, ki poskrbi za to, da se za njim obračajo glave. Posebno dobro pa opravlja svoje temeljno poslanstvo. Združuje oblico prtljažnega prostora z vozno dinamiko, ki bo navdušila še tako velike skeptike. Poleg vsega je dinamična tudi notranjost, v kateri so sedeži ravno prav športni, obvolanska stikala pa poskrbijo, da imate avtomobil vedno pod kontrolo in oči vedno na cesti.

Prava kombinacija

Tokratni megan grandtour poganja 1,2-litrski dizelski agregat, ki iz sebe iztisne kar 97 kW (130 KM) moči. Motor je izredno odziven in se dobro obnese tako v mestnih središčih kot na hitrih mestnih vpadnicah. Pri tem še posebno navdušuje poraba, ki kljub priganjanju le stežka preseže 6,5 l/100 km. Kljub vsemu športnemu pridihu gre v tem primeru vendarle samo za GT-linijo, ki športnost nakazuje, dejansko pa je vožnja s tem avtomobilom družinsko naravnana in zelo udobna, kljub mehkejšemu podvozju pa je še vedno moč občutiti dovolj dinamike, ko si je zaželite. Tudi cena v tem primeru ni pretirana; pri testnem vozilu znaša 22.505 evrov, moramo pa v zakup vzeti kopico dodatne opreme, ki zajema asistenčne sisteme za parkiranje, varnost na cesti, veliko multimedijsko podporo z zaslonom na dotik, da o številu odlagalnih površin in drugih dodatkov niti ne govorimo.

Nemčija julija z rastjo prodaje novih avtomobilovV Nemčiji se je število registracij novih avtomobilov, ki velja za ključni kazalec povpraševanja v enem najpomembnejših sektorjev nemškega gospodarstva, julija občutno povišalo. Prodali so 270.249 jeklenih konjičkov, kar je 6,8 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu. Maja je to število upadlo za 1,9 odstotka.

V prvih sedmih mesecih skupaj so v Nemčiji, največjem evropskem gospodarstvu, prodali 1,808 milijona avtomobilov, kar je tri odstotke več kot v enakem obdobju leto prej, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila nemška avtomobilska agencija KBA.

Na cestah tudi danes pričakovati gnečoTako kot vsak konec tedna v času poletnih dopustov se tudi danes na cestah obeta povečan promet. Največjo gnečo je pričakovati na obalni cesti od Kopra proti Sečovljam in Dragonji. Zastoji se začnejo že okoli 7. ure, trajajo pa lahko tudi do večera.

Gneča bo tudi na mejnih prehodih s Hrvaško, vozniki lahko čakajo tudi uro in pol.

Med cestnimi odseki, kjer bi lahko ob povečanem prometu prišlo do zastojev, je tudi avtocesta med Slivnico in Draženci, kjer lahko zaradi zožitve ob koncu še nedograjene avtoceste med mejo z Avstrijo in mejo s Hrvaško pride do 10-kilometrskih kolon.

Kitajska zaradi monopolnega obnašanja s kaznijo za Audi in ChryslerKitajska je ta teden okrepila pritisk na tuje avtomobilske proizvajalce v državi. Zaradi monopolnega obnašanja je namreč napovedala kazni za nemški Audi in ameriški Chrysler, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska komisija za nacionalni razvoj in reforme je v sredo sporočila, da sta se oba omenjena proizvajalca obnašala monopolno in da bosta "v bližnji prihodnosti" v skladu s tem kaznovana. Napoved kazni za omenjena koncerna prihaja, potem ko so preiskovalci komisije ta teden izvedli hišne preiskave v šanghajskih pisarnah Mercedes-Benza.

Audi je proizvajalec luksuznih avtomobilov pod okriljem nemškega Volkswagna, ameriški Chrysler pa se je nedavno združil z italijanskim Fiatom.

V sanacijo poškodovanih cest vključene vse razpoložljive enoteV občini Dobrova - Polhov Gradec bodo nadaljevali z odpravljanjem posledic neurja. V sanacijo cestnih povezav bodo vključili vse razpoložljive enote v občini, na območje bodo pripeljali večje delovne stroje. S Slovensko vojsko se dogovarjajo tudi o postavitvi pontonskega mostu, je za STA povedal poveljnik tamkajšnje civilne zaščite Franc Koprivec.

Neurje je v ponedeljek na območju občine Dobrova - Polhov Gradec sprožilo okoli 50 plazov, uničenih je bilo med 30 in 50 kilometrov cest, makadamskih praktično ni več. Odneslo je štiri mostove, tako da je do ene družine onemogočen dostop. V neurju sta bila poškodovana tudi industrijska objekta ter 10 stanovanjskih hiš.

Z družino na kmetiji, ki je zaradi poškodovane cestne infrastrukture ostala nedostopna, so sicer prišli v stik, a bodo verjetno potrebovali še nekaj dni, da bodo lahko prišli do njih. Koprivec upa, da bo povezava vzpostavljena do konca tedna. So pa v odpravljanje posledic ujme vključili vse razpoložljive enote v občini - pogodbenike za vzdrževanje cest in še nekaj zunanjih sodelavcev.

V Sloveniji julija rast prodaje novih avtomobilovV Sloveniji je bilo julija prvič registriranih 5145 novih osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je 6,88 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu. V prvih sedmih mesecih je bilo prvič registriranih 37.291 omenjenih vozil, kar je 2,85 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Kot kažejo podatki sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije, je bilo julija prvič registrirano 4601 osebno vozilo, kar je 8,8 odstotka več kot v enakem lanskem mesecu. Število registriranih lahkih gospodarskih vozil se je medtem na letni ravni znižalo za 7,01 odstotka na 544 vozil.

Pri osebnih vozilih je med blagovnimi znamkami prvo mesto zasedel Volkswagen (709), sledili pa so Renault (701), Škoda (515), Opel (412) in Peugeot (307).

Prodanih je bilo največ Renaultovih cliov (314), sledili pa so Škodina Octavia (229), Volkswagnov polo (223), Volkswagnov golf (197) in Renaultov captur (177).

Računsko sodišče Zpizu izreklo mnenje s pridržkom Računsko sodišče je v revizijskem poročilu o pravilnosti poslovanja Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) v letu 2012 izreklo mnenje s pridržkom. Zpiz je namreč javnim uslužbencem določil plačo v nasprotju z zakonom ter v nekaterih primerih uživalcem nepravilno določil in izplačal pokojnino.

Računsko sodišče je o računovodskih izkazih zavoda za leto 2012 izreklo pozitivno mnenje, ker meni, da revidirani računovodski izkazi v vseh pomembnih pogledih pravilno prikazujejo stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev zavoda. Ne da bi to vplivalo na mnenje, pa je računsko sodišče opozorilo, da v bilanci stanja terjatve za neplačane prispevke za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje niso bile izkazane, so danes sporočili s sodišča.

O poslovanju zavoda v letu 2012 pa je računsko sodišče izreklo mnenje s pridržkom, ker je ugotovilo, da je zavod javnim uslužbencem določil osnovno plačo in dodatek za delovno dobo ter izplačal jubilejno nagrado v nasprotju z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivnimi pogodbami. Zato jim je neupravičeno izplačal najmanj 2873 evrov, dva javna uslužbenca pa je v nasprotju z zakonom o delovnih razmerjih premestil na delovno mesto, za katero nista izpolnjevala pogojev.

Poleg tega Zpiz v matični evidenci zavarovancev in evidenci upokojitvenega postopka ni zagotovil pravilnih, točnih in popolnih podatkov, ki vplivajo na izračun pokojninske osnove. Zato je bila uživalcem v nekaterih primerih pokojnina nepravilno določena in izplačana.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)