Avtomobilizem

V zalivu Boke Kotorske leži Morinj, miniaturna vasica, skozi katero teče še bolj miniaturna rečica. Rečica, ki je ravno dovolj široka, da dovoli pomožnim plovilom superjaht, da zaplujejo nekaj sto metrov navzgor proti toku, da se zasidrajo v vrtovih ene najbolj navdušujočih restavracij, ki jih je mohoče najti v tem delu Sredozemlja. Rečica izvira pod starim mlinom, voda s svojo temperaturo manj kot deset stopinj poskrbi za prijeten poletni hlad, čemur sta hvaležna tako flora kot favna tega kraja. Že dve stoletji je to domicil družine Čatovići in kot tak pravi predstavnik lokalne kulinarične ponudbe. Večina medalj, ki se svetijo na Lazarjevih prsih, izhaja iz zakladnice morja. Ostrige, ribe, školjke, hobotnice in jastogi so me popeljali v svet svežine in okusa, ki se ga bom še dolgo spominjal.

Rolls royce wraith predstavlja najnovejši primerek iz Goodwooda in je tisto pravo bistvo, kar pri tej znamki želijo, da si mislimo o njihovih avtomobilih. Plemenita, vendar vseeno zelo zmogljiva zver. Pa bo svet vedno obstal, kjerkoli se bo pokazal wraith, kot je to navedeno v famoznem oglasu? Da, vsekakor bo. Prednja maska, malce manjša po velikosti, govori bolj športni jezik in nakazuje svoje gene družine ghosta kot pa phantoma. To pa še ne pomeni, da to ni najmočnejši rolls vseh časov. Motor z 12 valji in dvema turbinama pridela toliko navora in moči, da lahko o teh številkah in občutkih le šepetamo. Tradicija, ki jo moramo spoštovati.

Na Svetem Štefanu so se mudile zvezde, kot sta Elizabeth Taylor in celo zloglasni Idi Amin. Prebujanje v tem kraju je pravljično. Kraljičina plaža je še najmanjša od treh, lahko bi rekel celo intimna, zastrta s tančico skrivnostnosti. Četudi se ji približate s čolnom po morju, je dobro skrita pred zvedavimi pogledi. Na beli prodnati plaži je mogoče najti le peščico ležalnikov, število ustrežljivega osebja pa presega število gostov na plaži. Pod budnim očesom upravnika Dejana, ki si je bogate izkušnje nabiral na Karibskem otočju, je pozornost vrhunska, postrežba pa poteka kot dobro naoljeni stroj. Vse to pa lahko opazujem kot edini gost na tej prelepi plaži. Zelena senca se odbija od dreves na kristalno čisto morsko površino, vabilo, ki ga ni mogoče zavrniti. Nič čudnega, da se hočejo gostje vrniti na ta kraj, še preden so ga sploh zapustili. In še ena paralela se riše kot ideja umetnikom reklam. Da bi se tu brez težav sprehodil legendarni črni panter, zaščitni znak draguljarske hiše Cartier, v svoji najnovejši podobi La Panthère, parfumski dišavi z vonjem veličastne gardenije in žametnega mošusa. Duh podobe je namreč izklesan v steklenici kot glava divje mačke, za telo in obraz dišave pa je zaslužen supermodel Erin Wasson.

Slovenci bolj motorizirani od razvitejših držav EUSlovenija spada med države z največjim povečanjem lastništva osebnih avtomobilov in že leta visoko presega
povprečje vseh novih članic in kandidatk EU, razen Malte in Cipra. Leta 2012 je bilo v Sloveniji 1.066.028 osebnih avtomobilov, kar je šestkrat več kot leta 1970. Avtomobil ima tako vsak drugi prebivalec, se pa viša njihova povprečna starost.

Z visokim številom avtomobilov so povezani tudi izdatki gospodinjstev. Tako so slovenska gospodinjstva v letu 2010 za nakup vozil in delovanje osebnih prevoznih sredstev namenila skoraj eno tretjino več sredstev kot gospodinjstva držav EU. Ob tem je zanimiv podatek, da so pri izdatkih za javni prevoz slovenska gospodinjstva namenila precej manj svojih sredstev (1,1 odstotka) od gospodinjstev v sedemindvajseterici (2,4 odstotka).

Na avtocestah prometno najbolj obremenjeno obdobjeNa slovenskih avtocestah se je začelo prometno najbolj obremenjeno obdobje, opozarjajo na policiji. Zaradi gostega prometa, rednih vzdrževalnih del in različnih interventnih dogodkov so tako občasni zastoji ali upočasnjen promet neizbežni. Obenem poudarjajo, da se je v zadnjih letih povečalo število tatvin na počivališčih in avtocestah.

Na policiji zato poudarjajo, da mora ob zastojih med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu vedno biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil. S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, se namreč omogoči intervencijskim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev, s tem pa se možnost preživetja poveča tudi do 40 odstotkov, hkrati se skrajša čas odpravljanja posledic nesreče.

Potniki naj med zastojem ostanejo v svojih vozilih in mirno počakajo na morebitne nadaljnje napotke. Poleg tega morajo vozniki ob morebitnih premikih vozila zadržati položaj, ki omogoča, da se mimo pripelje intervencijsko vozilo. Policija namreč opaža, da se vozniki, po tem ko mimo zapelje intervencijsko vozilo, vrnejo proti sredini prometnega pasu in s tem ostalim intervencijskim vozilom onemogočijo prihod na kraj dogodka.

Po avtomobilskih v ZDA sedaj tudi vpoklici motorjevAmeriški avtomobilski industriji, ki je letos zaradi različnih okvar vpoklicala rekordno število vozil, se je pridružil proizvajalec slavnih ameriških motorjev Harley Davidson. Podjetje bo vpoklicalo skoraj 66.500 motorjev letnika 2014 zaradi težav s prednjimi zavorami. Na seznamu za vpoklic sta modela touring in CVO touring.

Podjetje je sporočilo, da lahko pride do stiskanja zavorne cevi med okvirjem motorja in tankom za gorivo. To lahko povzroči povišanje pritiska zavorne tekočine in poveča tveganje, da prednje kolo med vožnjo zablokira. Doslej je zaradi tega prišlo že do najmanj petih nesreč, vendar nobene s smrtnim izidom.

Harley Davidson je napako odkril lani jeseni, potem ko so jo vozniki izpostavili v zahtevah za uveljavljanje garancije. Lastnike, katerih motorji potrebujejo popravilo, bodo obvestili ta mesec, popravilo pa bo vključevalo brezplačno zamenjavo delov zavornega sistema in njihovo ustrezno pritrditev, da bi v prihodnje preprečili podobne težave.

Volkswagen v polletju z rekordno prodajo avtomobilovNemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen je v prvem letošnjem polletju prvič prodal več kot tri milijone vozil. Število prodanih avtomobilov krovne znamke Volkswagen je v prvih šestih mesecih povečal za 3,8 odstotka na 3,07 milijona, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočili iz družbe.

Samo junija se je prodaja Volkswagnovih avtomobilov, kot so Golf, Passat in Tiguan, povečala za odstotek na približno 515.000, pri čemer je bilo nakupovalnih dni manj kot lanskega junija.

LPP posodobil vozni park z 10 avtobusi na metanLjubljanski potniški promet (LPP) je z novimi avtobusi posodobil vozni park. Za nakup so odšteli 2,9 milijona evrov brez DDV. Podjetje ima zdaj skupno že 36 avtobusov, ki vozijo na metan. Pri LPP načrtujejo, da bodo tovrstna vozila do leta 2016 oz. 2017 predstavljala polovico celotnega voznega parka, kar bi pomenilo 107 avtobusov.

"Ponudba avtobusov na zemeljski plin je bila zelo ugodna, saj se cene takšnih avtobusov drugače gibljejo nekje med 360.000 in 370.000 evri brez DDV," je povedal direktor LPP Peter Horvat.

V prestolnici so avtobuse na metan prvič dobili pred štirimi leti, vozila pa so okolju bolj prijazna. Emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, so bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov. So tudi tišji in bolj udobni za vožnjo, so stroški goriva pa so do 20 odstotkov nižji, je še dodal Horvat.

Vsi novi avtobusi imajo klimatske naprave, tako da v sedanjem voznem parku LPP po Horvatovih besedah ostaja le še okoli 10 avtobusov od 215, ki so brez klimatskih naprav.

General Motors vpoklical še 8,4 milijona vozilAmeriški avtomobilski velikan General Motors (GM) je v ponedeljek sporočil, da vpoklicuje še 8,4 milijona vozil, od tega 7,6 milijona samo v ZDA, potem ko je prišlo do sedmih prometnih nesreč s tremi smrtnimi žrtvami. GM je ravno v ponedeljek pojasnil, kako namerava deliti denar žrtvam nesreč zaradi pokvarjenih sistemov za vžig.

GM je februarja priznal, da so imeli starejši modeli avtomobilov pokvarjen sistem za vžig, zaradi česar se je motor med vožnjo ugašal in s tem blokiral volan, kar je privedlo do nesreč. Podjetje meni, da je zaradi tega umrlo 13 ljudi, odvetniki žrtev pa menijo, da jih je okoli 100.

GM je februarja vpoklical 2,6 milijona avtov s pokvarjenimi sistemi za vžig, strokovnjak za poravnave Kenneth Feinberg, ki ga plačuje podjetje, pa je v ponedeljek pojasnil, kako bodo delili denar za odškodnine žrtvam in družinam.

Mariborski radarji obtičali v pravosodnih mlinihZgodba o radarjih, katerih postavitev pred nekaj manj kot dvema letoma je v Mariboru zanetila proteste in s položaja odnesla takratnega župana Franca Kanglerja, še ni doživela sodnega epiloga. Čeprav se je grozilo z večmilijonskimi odškodninami, danes ni niti jasno, kdo je pristojen za takšne tožbe.

Sojenje v zadevi radarji se je pričakovalo na začetku tega leta, a je Okrožno sodišče v Ljubljani narok preklicalo. Tožbo za uveljavljanje ničnosti pogodbe o izvajanju javno-zasebnega partnerstva za izvedbo nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa v Mestni občini Maribor, ki jo je na začetku leta 2012 sklenila mariborska občina s podjetjem Iskra Sistemi, je vložilo državno pravobranilstvo, a je sodišče ocenilo, da Republika Slovenija nima aktivne legitimacije za vložitev takšne tožbe. Zato je tožbo zavrglo.

Kot so za STA pojasnili na državnem pravobranilstvu, so se na odločitev okrožnega sodišča pritožili, a je višje sodišče marca odločilo, da se pritožba zavrne in da se potrdi sklep prvostopenjskega sodišča.

V mestnem linijskem prevozu lani prepeljali skoraj 12 odstotkov več potnikovV javnem cestnem prometu so v Sloveniji lani prepeljali več potnikov kot leta 2012. Na mestnih linijah so jih prepeljali 47,8 milijona, kar je 11,7 odstotka več kot leto prej. Več potnikov so prepeljali tudi v medkrajevnem linijskem prevozu, a je bila rast nizka, je pred dnevi objavil državni statistični urad.

Povečanje števila potnikov v mestnem javnem linijskem prevozu je bilo prvo po letu 2005, toliko potnikov kot lani pa so nazadnje prepeljali leta 2009.

Število potnikov v mestnem prevozu sezonsko sicer precej niha: avgusta, ko so prepeljali najmanj potnikov, so jih prepeljali približno dvakrat manj kot marca, ko so jih prepeljali največ.

Prevoz je potekal na 128 mestnih linijah, to je na 29 linijah več kot leta 2012. Od leta 2005 je število linij zdaj največje. Avtobusi so za linijski prevoz porabili okoli 7,5 milijona litrov dizelskega goriva, uporabljali pa so tudi stisnjen zemeljski plin.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)