Avtomobilizem

Chrysler v vpoklic 792.300 terenskih vozil zaradi težav z vžigomAmeriški avtomobilski proizvajalec Chrysler je ta teden napovedal vpoklic 792.300 vozil terenskih vozil (SUV) zaradi težav s stikalom in ključem za vžig. Gre za "previdnostni vpoklic", povezan s težavami pri vžigu, zaradi katere je moral pred časom tudi ameriški avtomobilski velikan General Motors (GM) vpoklicati več milijonov avtomobilov.

Chrysler se je za vpoklic odločil zaradi "nenamernih rotacij ključev za vžig", vozniki pa bi s kolenom lahko nenamerno premaknili ključ tako in zmanjšali zavorno moč avtomobila ter onemogočili delovanje zračnih blazin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med vpoklicanimi bodo predvsem vozila Jeep Commander, izdelana med leti 2006 in 2007, in Jeep Grand Cherokee, izdelana med leti 2005 in 2007.

V zalivu Boke Kotorske leži Morinj, miniaturna vasica, skozi katero teče še bolj miniaturna rečica. Rečica, ki je ravno dovolj široka, da dovoli pomožnim plovilom superjaht, da zaplujejo nekaj sto metrov navzgor proti toku, da se zasidrajo v vrtovih ene najbolj navdušujočih restavracij, ki jih je mohoče najti v tem delu Sredozemlja. Rečica izvira pod starim mlinom, voda s svojo temperaturo manj kot deset stopinj poskrbi za prijeten poletni hlad, čemur sta hvaležna tako flora kot favna tega kraja. Že dve stoletji je to domicil družine Čatovići in kot tak pravi predstavnik lokalne kulinarične ponudbe. Večina medalj, ki se svetijo na Lazarjevih prsih, izhaja iz zakladnice morja. Ostrige, ribe, školjke, hobotnice in jastogi so me popeljali v svet svežine in okusa, ki se ga bom še dolgo spominjal.

Rolls royce wraith predstavlja najnovejši primerek iz Goodwooda in je tisto pravo bistvo, kar pri tej znamki želijo, da si mislimo o njihovih avtomobilih. Plemenita, vendar vseeno zelo zmogljiva zver. Pa bo svet vedno obstal, kjerkoli se bo pokazal wraith, kot je to navedeno v famoznem oglasu? Da, vsekakor bo. Prednja maska, malce manjša po velikosti, govori bolj športni jezik in nakazuje svoje gene družine ghosta kot pa phantoma. To pa še ne pomeni, da to ni najmočnejši rolls vseh časov. Motor z 12 valji in dvema turbinama pridela toliko navora in moči, da lahko o teh številkah in občutkih le šepetamo. Tradicija, ki jo moramo spoštovati.

Na Svetem Štefanu so se mudile zvezde, kot sta Elizabeth Taylor in celo zloglasni Idi Amin. Prebujanje v tem kraju je pravljično. Kraljičina plaža je še najmanjša od treh, lahko bi rekel celo intimna, zastrta s tančico skrivnostnosti. Četudi se ji približate s čolnom po morju, je dobro skrita pred zvedavimi pogledi. Na beli prodnati plaži je mogoče najti le peščico ležalnikov, število ustrežljivega osebja pa presega število gostov na plaži. Pod budnim očesom upravnika Dejana, ki si je bogate izkušnje nabiral na Karibskem otočju, je pozornost vrhunska, postrežba pa poteka kot dobro naoljeni stroj. Vse to pa lahko opazujem kot edini gost na tej prelepi plaži. Zelena senca se odbija od dreves na kristalno čisto morsko površino, vabilo, ki ga ni mogoče zavrniti. Nič čudnega, da se hočejo gostje vrniti na ta kraj, še preden so ga sploh zapustili. In še ena paralela se riše kot ideja umetnikom reklam. Da bi se tu brez težav sprehodil legendarni črni panter, zaščitni znak draguljarske hiše Cartier, v svoji najnovejši podobi La Panthère, parfumski dišavi z vonjem veličastne gardenije in žametnega mošusa. Duh podobe je namreč izklesan v steklenici kot glava divje mačke, za telo in obraz dišave pa je zaslužen supermodel Erin Wasson.

Slovenci bolj motorizirani od razvitejših držav EUSlovenija spada med države z največjim povečanjem lastništva osebnih avtomobilov in že leta visoko presega
povprečje vseh novih članic in kandidatk EU, razen Malte in Cipra. Leta 2012 je bilo v Sloveniji 1.066.028 osebnih avtomobilov, kar je šestkrat več kot leta 1970. Avtomobil ima tako vsak drugi prebivalec, se pa viša njihova povprečna starost.

Z visokim številom avtomobilov so povezani tudi izdatki gospodinjstev. Tako so slovenska gospodinjstva v letu 2010 za nakup vozil in delovanje osebnih prevoznih sredstev namenila skoraj eno tretjino več sredstev kot gospodinjstva držav EU. Ob tem je zanimiv podatek, da so pri izdatkih za javni prevoz slovenska gospodinjstva namenila precej manj svojih sredstev (1,1 odstotka) od gospodinjstev v sedemindvajseterici (2,4 odstotka).

Na avtocestah prometno najbolj obremenjeno obdobjeNa slovenskih avtocestah se je začelo prometno najbolj obremenjeno obdobje, opozarjajo na policiji. Zaradi gostega prometa, rednih vzdrževalnih del in različnih interventnih dogodkov so tako občasni zastoji ali upočasnjen promet neizbežni. Obenem poudarjajo, da se je v zadnjih letih povečalo število tatvin na počivališčih in avtocestah.

Na policiji zato poudarjajo, da mora ob zastojih med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu vedno biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil. S pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, se namreč omogoči intervencijskim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev, s tem pa se možnost preživetja poveča tudi do 40 odstotkov, hkrati se skrajša čas odpravljanja posledic nesreče.

Potniki naj med zastojem ostanejo v svojih vozilih in mirno počakajo na morebitne nadaljnje napotke. Poleg tega morajo vozniki ob morebitnih premikih vozila zadržati položaj, ki omogoča, da se mimo pripelje intervencijsko vozilo. Policija namreč opaža, da se vozniki, po tem ko mimo zapelje intervencijsko vozilo, vrnejo proti sredini prometnega pasu in s tem ostalim intervencijskim vozilom onemogočijo prihod na kraj dogodka.

Po avtomobilskih v ZDA sedaj tudi vpoklici motorjevAmeriški avtomobilski industriji, ki je letos zaradi različnih okvar vpoklicala rekordno število vozil, se je pridružil proizvajalec slavnih ameriških motorjev Harley Davidson. Podjetje bo vpoklicalo skoraj 66.500 motorjev letnika 2014 zaradi težav s prednjimi zavorami. Na seznamu za vpoklic sta modela touring in CVO touring.

Podjetje je sporočilo, da lahko pride do stiskanja zavorne cevi med okvirjem motorja in tankom za gorivo. To lahko povzroči povišanje pritiska zavorne tekočine in poveča tveganje, da prednje kolo med vožnjo zablokira. Doslej je zaradi tega prišlo že do najmanj petih nesreč, vendar nobene s smrtnim izidom.

Harley Davidson je napako odkril lani jeseni, potem ko so jo vozniki izpostavili v zahtevah za uveljavljanje garancije. Lastnike, katerih motorji potrebujejo popravilo, bodo obvestili ta mesec, popravilo pa bo vključevalo brezplačno zamenjavo delov zavornega sistema in njihovo ustrezno pritrditev, da bi v prihodnje preprečili podobne težave.

Volkswagen v polletju z rekordno prodajo avtomobilovNemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen je v prvem letošnjem polletju prvič prodal več kot tri milijone vozil. Število prodanih avtomobilov krovne znamke Volkswagen je v prvih šestih mesecih povečal za 3,8 odstotka na 3,07 milijona, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes sporočili iz družbe.

Samo junija se je prodaja Volkswagnovih avtomobilov, kot so Golf, Passat in Tiguan, povečala za odstotek na približno 515.000, pri čemer je bilo nakupovalnih dni manj kot lanskega junija.

LPP posodobil vozni park z 10 avtobusi na metanLjubljanski potniški promet (LPP) je z novimi avtobusi posodobil vozni park. Za nakup so odšteli 2,9 milijona evrov brez DDV. Podjetje ima zdaj skupno že 36 avtobusov, ki vozijo na metan. Pri LPP načrtujejo, da bodo tovrstna vozila do leta 2016 oz. 2017 predstavljala polovico celotnega voznega parka, kar bi pomenilo 107 avtobusov.

"Ponudba avtobusov na zemeljski plin je bila zelo ugodna, saj se cene takšnih avtobusov drugače gibljejo nekje med 360.000 in 370.000 evri brez DDV," je povedal direktor LPP Peter Horvat.

V prestolnici so avtobuse na metan prvič dobili pred štirimi leti, vozila pa so okolju bolj prijazna. Emisije, ki jih ti avtobusi spuščajo v zrak, so bistveno nižje od starejših dizelskih avtobusov. So tudi tišji in bolj udobni za vožnjo, so stroški goriva pa so do 20 odstotkov nižji, je še dodal Horvat.

Vsi novi avtobusi imajo klimatske naprave, tako da v sedanjem voznem parku LPP po Horvatovih besedah ostaja le še okoli 10 avtobusov od 215, ki so brez klimatskih naprav.

General Motors vpoklical še 8,4 milijona vozilAmeriški avtomobilski velikan General Motors (GM) je v ponedeljek sporočil, da vpoklicuje še 8,4 milijona vozil, od tega 7,6 milijona samo v ZDA, potem ko je prišlo do sedmih prometnih nesreč s tremi smrtnimi žrtvami. GM je ravno v ponedeljek pojasnil, kako namerava deliti denar žrtvam nesreč zaradi pokvarjenih sistemov za vžig.

GM je februarja priznal, da so imeli starejši modeli avtomobilov pokvarjen sistem za vžig, zaradi česar se je motor med vožnjo ugašal in s tem blokiral volan, kar je privedlo do nesreč. Podjetje meni, da je zaradi tega umrlo 13 ljudi, odvetniki žrtev pa menijo, da jih je okoli 100.

GM je februarja vpoklical 2,6 milijona avtov s pokvarjenimi sistemi za vžig, strokovnjak za poravnave Kenneth Feinberg, ki ga plačuje podjetje, pa je v ponedeljek pojasnil, kako bodo delili denar za odškodnine žrtvam in družinam.

Mariborski radarji obtičali v pravosodnih mlinihZgodba o radarjih, katerih postavitev pred nekaj manj kot dvema letoma je v Mariboru zanetila proteste in s položaja odnesla takratnega župana Franca Kanglerja, še ni doživela sodnega epiloga. Čeprav se je grozilo z večmilijonskimi odškodninami, danes ni niti jasno, kdo je pristojen za takšne tožbe.

Sojenje v zadevi radarji se je pričakovalo na začetku tega leta, a je Okrožno sodišče v Ljubljani narok preklicalo. Tožbo za uveljavljanje ničnosti pogodbe o izvajanju javno-zasebnega partnerstva za izvedbo nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa v Mestni občini Maribor, ki jo je na začetku leta 2012 sklenila mariborska občina s podjetjem Iskra Sistemi, je vložilo državno pravobranilstvo, a je sodišče ocenilo, da Republika Slovenija nima aktivne legitimacije za vložitev takšne tožbe. Zato je tožbo zavrglo.

Kot so za STA pojasnili na državnem pravobranilstvu, so se na odločitev okrožnega sodišča pritožili, a je višje sodišče marca odločilo, da se pritožba zavrne in da se potrdi sklep prvostopenjskega sodišča.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Za pravico in resnico

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4450821..jpg

Vsak dan poteka pred vrhovnim sodiščem na Tavčarjevi 9 v Ljubljani protestni shod v podporo edinemu političnemu zaporniku sredi demokratične Evrope Janezu Janši. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4507352..jpg

Prvak največje opozicijske stranke Janez Janša je po krivici zaprt, s čimer so mu sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zavlačevanje predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše je preseglo vse razumne meje. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3565673..jpg

Vse, ki vam ni vseeno, Odbor 2014 vabi in poziva, da se jim vsak dan ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bodo pred vrhovnim sodiščem prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5578864..jpg

Član kolegija Odbora 2014 Aleš Primc opozarja medije: »Odgovorni uredniki in vodstvo RTV- verjamemo, da ste nas opazili in da se bo to poznalo pri vašem poročanju.« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5867245..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4163406..jpg

»Junak slovenske osamosvojitve Janez Janša, ki je bil v času vojne za Slovenijo obrambni minister, je že drugi mesec v zaporu brez dokazov! Na podlagi politično montirane 'indične' sodbe,« je opozoril urednik Demokracije Metod Berlec. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8730327..jpg

»Na podlagi iste sodbe je v zaporu tudi Anton Krkovič, ki je skupaj z Janšo ustanavljal Slovensko vojsko in bil poveljnik specialne brigade v času vojne za Slovenijo,« je še dodal Berlec (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8820408..jpg

Berlec je še opozoril zbrane, da »na drugi strani slovensko postkomunistično sodstvo izdaja oprostilne sodbe nekdanjim oficirjem agresorske jugoslovanske armade« Sramotno! (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1682139..jpg

Aleš Primc v imenu Odbora 2014 poziva »vse ljudi, ki so bili žrtve slovenskega pravosodja, jim posredujejo svoje primere, saj je debata o slovenskem pravosodju nujna«. (foto: Matic Štojs)