Zanimivosti

V zalivu Boke Kotorske leži Morinj, miniaturna vasica, skozi katero teče še bolj miniaturna rečica. Rečica, ki je ravno dovolj široka, da dovoli pomožnim plovilom superjaht, da zaplujejo nekaj sto metrov navzgor proti toku, da se zasidrajo v vrtovih ene najbolj navdušujočih restavracij, ki jih je mohoče najti v tem delu Sredozemlja. Rečica izvira pod starim mlinom, voda s svojo temperaturo manj kot deset stopinj poskrbi za prijeten poletni hlad, čemur sta hvaležna tako flora kot favna tega kraja. Že dve stoletji je to domicil družine Čatovići in kot tak pravi predstavnik lokalne kulinarične ponudbe. Večina medalj, ki se svetijo na Lazarjevih prsih, izhaja iz zakladnice morja. Ostrige, ribe, školjke, hobotnice in jastogi so me popeljali v svet svežine in okusa, ki se ga bom še dolgo spominjal.

Rolls royce wraith predstavlja najnovejši primerek iz Goodwooda in je tisto pravo bistvo, kar pri tej znamki želijo, da si mislimo o njihovih avtomobilih. Plemenita, vendar vseeno zelo zmogljiva zver. Pa bo svet vedno obstal, kjerkoli se bo pokazal wraith, kot je to navedeno v famoznem oglasu? Da, vsekakor bo. Prednja maska, malce manjša po velikosti, govori bolj športni jezik in nakazuje svoje gene družine ghosta kot pa phantoma. To pa še ne pomeni, da to ni najmočnejši rolls vseh časov. Motor z 12 valji in dvema turbinama pridela toliko navora in moči, da lahko o teh številkah in občutkih le šepetamo. Tradicija, ki jo moramo spoštovati.

Na Svetem Štefanu so se mudile zvezde, kot sta Elizabeth Taylor in celo zloglasni Idi Amin. Prebujanje v tem kraju je pravljično. Kraljičina plaža je še najmanjša od treh, lahko bi rekel celo intimna, zastrta s tančico skrivnostnosti. Četudi se ji približate s čolnom po morju, je dobro skrita pred zvedavimi pogledi. Na beli prodnati plaži je mogoče najti le peščico ležalnikov, število ustrežljivega osebja pa presega število gostov na plaži. Pod budnim očesom upravnika Dejana, ki si je bogate izkušnje nabiral na Karibskem otočju, je pozornost vrhunska, postrežba pa poteka kot dobro naoljeni stroj. Vse to pa lahko opazujem kot edini gost na tej prelepi plaži. Zelena senca se odbija od dreves na kristalno čisto morsko površino, vabilo, ki ga ni mogoče zavrniti. Nič čudnega, da se hočejo gostje vrniti na ta kraj, še preden so ga sploh zapustili. In še ena paralela se riše kot ideja umetnikom reklam. Da bi se tu brez težav sprehodil legendarni črni panter, zaščitni znak draguljarske hiše Cartier, v svoji najnovejši podobi La Panthère, parfumski dišavi z vonjem veličastne gardenije in žametnega mošusa. Duh podobe je namreč izklesan v steklenici kot glava divje mačke, za telo in obraz dišave pa je zaslužen supermodel Erin Wasson.

Danes ob 17.00 uri ponovno protest pred Vrhovnim sodiščem RS

V Odboru 2014 bomo danes, 34. dan zapora žrtve politično montiranega sodnega procesa Janeza Janše, ob 17.00, že tretjič v tem tednu prižgali sveče v opomin, da v naši državi vladavina prava ne predstavlja eksistenčne vrednote zaradi obstoja sistematičnega kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin prvaka opozicijske stranke Janeza Janše in njegove družine. Vljudno Vas vabimo, da se nam danes ob 17.00 zopet pridružite pri prižiganju sveč, luči upanja svobode in resnice. Svečke bodo danes z nami prižigali: Žan Mahnič, Aleš Hojs in Miro Petek. Zaradi neodzivnosti Vrhovnega sodišča RS bomo še naprej nadaljevali z našimi aktivnostmi. Tako bomo s prižiganjem svečk, luči upanja, svobode in pravice nadaljevali vse dni ob 17.00 uri, dokler ne bodo cilji Odbora 2014 v celoti uresničeni.

Aktivnosti Odbora 2014 je mogoče spremljati na spletni strani http://www.odbor2014.si/, Facebooku in Twitterju.

Lepo pozdravljeni,

Odbor 2014

V novem sklicu DZ po neuradnem končnem izidu 26 sedanjih poslancev in 32 ženskPo neuradnem končnem izidu predčasnih državnozborskih volitev, ki ga je danes na svoji spletni strani objavila Državna volilna komisija, je jasna sestava sedmega sklica državnega zbora. V poslanskih klopeh bo 26 dosedanjih poslancev. V 90-članskem DZ je tudi 32 žensk, kar je štiri več kot v iztekajočem mandatu.

Stranka Mira Cerarja - 36 poslancev
Andreja Potočnik
Branko Zorman
Irena Kotnik
Maruša Škopac
Erika Dekleva
Lilijana Kozlovič
Marko Ferluga
Tilen Božič
Simon Zajc
Tanja Cink
Simona Kustec Lipicer
Miro Cerar

Lastnik išče interesente za nakup Term SPA Rogaška Lastnik družbe Terme SPA Rogaška, družba za financiranje HETA Asset Resolution iz finančne skupine Hypo Alpe Adria, z današnjo objavo v časniku Delo javno poziva interesente k izkazu interesa za nakup 100 odstotkov delnic ali sredstev družbe Terme SPA Rogaška. Interes za nakup morajo interesenti pisno izkazati do 14. avgusta letos do 20. ure.

Družba Terme SPA Rogaška ima v lasti in upravlja Grand Hotel Rogaška s štirimi zvezdicami in 194 sobami, bližnjim kopališkim kompleksom Rogaška Riviera in wellness centrom Vis Vita. Kot je še navedeno v javni objavi, predstavlja hotel znamenitost v osrčju Rogaške Slatine, ki je visoko cenjena wellness lokacija v severovzhodni Sloveniji in je dostopna s treh večjih mednarodnih letališč.

Prodajni postopek družbe vodi prodajni svetovalec z Dunaja, družba PwC Advisory Services, ki do 14. avgusta zvečer po pošti, osebno ali prek elektronske pošte prejema pisne izkaze interesa. Ti morajo biti oddani v slovenskem ali angleškem jeziku. Po prejemu izkaza interesa in podpisu pogodbe o nerazkritju s strani zainteresiranih vlagateljev, bodo ti od PwC prejeli informacijski memorandum in nadaljnje informacije o prodajnem postopku.

Prodajalci v javnem pozivu obljubljajo odprt, transparenten, neomejen in nediskriminatoren prodajni postopek. Edini kriterij pri izbiri najboljšega ponudnika bo oddaja najboljše ponudbe z ekonomskega vidika, je še navedeno v javnem pozivu.

Razmere v Ukrajini pomenijo veliko tveganje za slovensko gospodarstvoRazmere v Ukrajini in negotovost v celotni regiji po mnenju gospodarskega ministra Metoda Dragonje predstavljajo veliko tveganje za slovensko gospodarstvo, saj to tja izvaža veliko končnih izdelkov z višjo dodano vrednostjo. Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so zato predlagali, da oceno tveganj vključi v jesensko gospodarsko napoved.

Rusija je tako ena pomembnejših slovenskih trgovinskih partneric, po obdobju rasti vrednosti izvoza pa Slovenija že beleži padec, tudi zaradi depreciacije rublja, zaradi česa se manjša ruska kupna moč, je na današnji novinarski konferenci dejal minister, ki opravlja tekoče posle.

Zaostritev odnosov med Ukrajino in Rusijo predstavlja tveganje tudi za slovensko gospodarsko rast, zato so Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj predlagali, da razvoj dogodkov v regiji vključi v oceno tveganj v letošnjo projekcijo.

"Na žalost se zadeve ne umirjajo, temveč stopnjujejo, to se pravi, da je scenarij tveganj treba bolj izrazito upoštevati," je dodal minister.

Na vzhodu Ukrajine se namreč nadaljujejo spopadi med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti, razmere pa so se zaostrile po strmoglavljenju malezijskega letala. Vzrok strmoglavljenja boeinga 777, ki je bil na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, ostaja še naprej nejasen. V ZDA se vrstijo pozivi po novih ostrejših sankcijah, o tem pa razmišlja tudi EU.

Ob 17. pred Vrhovnim sodiščem spet prižiganje svečDanes mineva že 32. dan obstoja Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin- Odbora 2014, ki se vsakodnevno bori za to, da bi Slovenija končno stopila na pot normalnosti. Seveda je za to nujno potrebno, da postanejo načela pravne države spoštovana tudi v praksi brez kakršnekoli diskriminacije, kar naj bi v teoriji zagotavljal tudi najvišji zakon v državi, slovenska Ustava.

V Odboru 2014 bomo zato vsak dan opozarjali na nepravilnosti v naši državi, saj si želimo, da bi naše državljanke in državljani živeli v državi, ki pripada zahodnocivilizacijskemu krogu in kjer ni sledu o političnem zaporniku. Danes ob 17.00 bomo pred Vrhovnim sodiščem zopet prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. Pri prižiganju svečk se nam bodo med drugim pridružili: Andrej Čuš, Danijel Krivec in Slavko Kmetič.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 21. 7. 2014

VVišje sodišče v Mariboru je razsodilo: dr. Lovro Šturm ni zlorabil uradnega položaja išje sodišče v Mariboru je kot neutemeljeno zavrnilo pritožbo okrožnega državnega tožilca in potrdilo sodbo Okrajnega sodišča V Ljubljani, da dr. Lovro Šturm v funkciji ministra za pravosodje leta 2008 ni zlorabil uradnega položaja. Razsodilo je tudi, da stroški pritožbenega postopka obremenjujejo proračun.

Okrajno sodišče v Ljubljani je s sodbo z dne 29. 8. 2013 dr. Lovra Šturma oprostilo obtožbe, ki mu je očitala storitev kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja iz prvega odstavka 257. člena Kazenskega zakonika. Sodišče je tudi odločilo, da stroški kazenskega postopka ter potrebni izdatki ter nagrada  njegovega zagovornika bremenijo proračun.

Zoper sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani se je pritožil državni tožilec zaradi po njegovem mnenju zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja, s predlogom pritožbenemu sodišču, da sodbo razveljavi ter zadevo vrne sodišču prve stopnje pred drugega sodnika. Dr. Lovro Šturm je na pritožbo odgovoril in predlagal, da sodišče pritožbo kot neutemlejeno zavrne.

Ugotovitev Višjega sodišča v Mariboru je, da dejansko stanje obravnavane zadeve sodišče prve stopnje ni ugotovilo zmotno in tudi ne nepopolno, razjasnilo je vsa odločilna dejstva in zanesljivo zaključilo, da obdolžencu ni dokazano, da je storil očitano kaznivo dejanje, zato ga je utemeljeno oprostilo obtožbe.

Začenjajo teči roki pred lokalnimi volitvamiZ današnjim dnem začenjajo teči roki za volilna opravila pred lokalnimi volitvami, ki bodo 5. oktobra. Na njih bodo volivke in volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. Poleg županov bodo odločali tudi o okoli 3400 občinskih svetnikih, pa tudi o članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Kandidature za župane in člane občinskih svetov lahko vložijo stranke, mogoče pa je kandidirati tudi s podpisi podpore skupine volivk in volivcev. Od danes do 10. septembra bo pri pristojnem upravnem organu mogoče podpisati obrazec podpore kandidatu oz. listi kandidatov. Desetega septembra pa se bo iztekel tudi rok za vložitev kandidatur za župane oz. list kandidatov za občinske svetnike.

Medtem ko politične stranke določajo kandidate v skladu s svojimi pravili, glasovanje o njih pa je tajno, nestrankarski županski kandidati za nastop na volitvah potrebujejo podpise najmanj dveh odstotkov od števila volivcev v občini, ki so glasovali v prvem krogu na zadnjih rednih volitvah za župana, vendar ne manj kot 15 in ne več kot 2500.

Tudi kandidate za člane občinskega sveta lahko določi s podpisovanjem skupina volivcev. Potrebno število podpisov je najmanj odstotek od števila volivcev, ki so glasovali na zadnjih rednih volitvah v občinski svet, vendar ne manj kot 15.

DVK bo začela s štetjem glasov iz tujineDržavna volilna komisija bo danes štela glasove predčasnih volitev v DZ, prispele po pošti iz tujine. Tako bo kmalu tudi dokončno jasno, ali se je v DZ uspela prebiti SLS, v kateri bodo danes analizirali izide volitev. Sestal se bo tudi svet DL, ki je ostala daleč pod pragom DZ.

Državna volilna komisija (DVK) je v tujino poslala 71.549 kompletov volilnih gradiv za izseljence. Po pošti iz tujine pa je lahko glasovalo 4087 volivcev, ki so začasno v tujini.

Glasovnice, ki so prispele po pošti iz Slovenije, ter glasovi, oddani na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, niso spremenili razmerij med strankami, ki so se uvrstile v DZ. Teoretično lahko glasovi iz tujine, ki jih bo DVK štela danes, sicer še spremenijo izid in v DZ pripeljejo tudi SLS. Ta je tik pod štiriodstotnim pragom, a mnogi ocenjujejo, da glede na glasove iz tujine iz preteklih volitev za stranko z dolgo tradicijo ni več upanja. Lahko pa bi se še zamenjala nekatera imena izvoljenih na listah posameznih strank.

Do objave neuradnih dokončnih rezultatov tudi ni pričakovati posebnih srečanj za sestavo nove koalicije. Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar je pred nekaj dnevi po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem dejal, da želi z uradnimi pogovori za sestavo koalicije počakati do objave glasov iz tujine, ko bo torej dokončno jasna tudi usoda SLS.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali se strinjate s tistimi, ki pravijo, da je Janeza Janšo po petindvajsetih letih v zapor spet spravil Milan Kučan?

Zadnji komentarji

Upanje, pravica in svoboda

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/714000MST_0337.jpg

Udeleženci četrtkovega shoda so se najprej zbrali na Kongresnem trgu, kjer so jih pričakali predstavniki Odbora 2014 z velikim zahvalnim napisom Janezu Janši za zasluge pri osamosvajanju Slovenije. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/732821MST_0426.JPG

Množica zbranih je odšla po Wolfovi ulici na Prešernov trg, kjer je že maja letos potekal množični shod v podporo Majniški deklaraciji. Ob tem ni manjkalo dežnikov – pa ne samo zaradi občasnega rosenja. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/459868MST_0498.JPG

V prvi vrsti pred stopniščem frančiškanske cerkve so se zvrstili govorci na prireditvi pa tudi Urška Bačovnik. Med govorci je bil tudi David Tasič, ki meni, da je Janša moral v zapor zaradi svojega prepričanja in ne zaradi nezakonitih dejanj. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/715291MST_0593.JPG

Prišli so tudi gostje od drugod, med drugim nekdanji slovaški premier Mikuláš Dzurinda. Javnost je nagovoril tudi podpredsednik SDS in evropski poslanec Milan Zver, ki je spomnil, da je Miro Cerar nov obraz samo do naslednjih volitev. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/725587MST_0631.JPG

Dvignjena kazalec in sredinec – pozdrav miru in svobodi. Demokracija ni ne leva ne desna, ampak je ena sama. Dr. Jože Pučnik bi dejal: Gre za Slovenijo. Zato tudi toliko slovenskih zastav na shodu. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/186633MST_0636.JPG

Pogled na frančiškansko cerkev Marijinega oznanjenja in množico ob njej. Opaziti je bilo mogoče tudi transparente, ki predsedniku vrhovnega sodišča Branku Masleši sporočajo, da je bilo dovolj »tepihovanja«. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/896110MST_0672.JPG

Med množico je bilo mogoče slišati vzklike »Kučana v zapor«. Sicer pa so se udeleženci aktivno odzivali na govore, ki so bili močno motivacijski. Zborovanje je bilo kljub močnim čustvom dostojanstveno in kulturno. (Foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/411172MST_0717.JPG

Opaziti je bilo mogoče tudi evropske zastave, kar ne preseneča, saj gre pri slovenski pomladi tudi za prizadevanje za evropsko Slovenijo. (Foto: Matic Štojs)