Pasica
Pasica

Zanimivosti

Že vrabci na veji čivkajo, da je volkswagen golf že prava cestna legenda, in o tem seveda ni nobenega dvoma. Zgodba pa ni bila vedno taka z njegovo podaljšano oziroma karavansko različico. Največjega rivala je golf variant našel ravno v domači avtomobilski družini v obliki volkswagna passata. Pri 7. generaciji golfa pa imamo občutek, da se bo to razmerje spremenilo, saj je tokratni model zasnovan kot pravi variant in se tako tudi obnaša. 30 dodatnih centimetrov dolžine poskrbi za kar 605 litrov prtljažnega prostora, kar pa je seveda bistvo takega avtomobila. Na cesti se obnaša naravnost odlično, saj je zaradi dobrega podvozja vožnja z njim še kako udobna in hkrati tudi zabavna. Občutek za volanom je natančno tisti, ko veš, da si v avtomobilu, kjer je vse narejeno po natančnem nemškem principu, pri katerem ni prostora za napake.

Težko premagljiv

Tudi zunanjosti nimamo kaj očitati, silhueta, privlačna na pogled, ne pušča vtisa, da so vzeli navadni golf in nanj obesili spremenjeni in povečani zadek, temveč so ga oblikovali tako, kot se spodobi, in s tem ustvarili pravi karavan. Poganja ga 2.0-litrski turbodizelski agregat z močjo 110 kW (150 KM), ki zelo dobro opravlja svoje delo, pri tem pa porabi le 6,2 l/100 km pri vsakdanji uporabi, na relacijski vožnji pa celo še nekaj manj. Če potrebujete nekaj dodatnega prostora in se vam passat ne zdi primerna izbira, potem z nakupom golfa varianta nikakor ne morete zgrešiti. Cena predstavljenega testnega vozila znaša 27.895 evrov, pri čemer pa seveda ne smemo pozabiti, da je vozilo zelo dobro opremljeno; začetne cene golfa varianta pa se začnejo že pri 17.105 evrih.

Moderna tehnologija

ost več kot njegovi najostrejši tekmeci.

Yahoo ponovno z nižjim dobičkom in prihodkiSpletno podjetje Yahoo je v prvem četrtletju leta ustvaril nižji dobiček in prihodke, poslovanje pa sta pozitivno zaznamovali dve investiciji v Aziji. Dobiček se je na letni ravni znižal s 390 na 312 milijonov dolarjev oz. na 29 centov na delnico. Prihodki so medtem upadli za odstotek na 1,13 milijarde dolarjev.

Yahoo v oglaševalski vojni na internetu izgublja s konkurentoma Google in Facebook. Yahoo bo imel letos le 2,5 odstotka vsega svetovnega spletnega oglaševalskega deleža, Google 33 odstotkov, Facebook pa osem odstotkov.

Podjetje, ki ga vodi Marissa Mayer, je v prvih treh mesecih zaslužilo 29 centov dobička na delnico, brez enkratnih stroškov pa bi dobiček znašal 38 centov na delnico, kar je za cent več od povprečja napovedi analitikov.

Prihodki so nazadovali za odstotek na 1,13 milijarde dolarjev, podjetje pa v tekočem četrtletju pričakuje 1,08 milijarde dolarjev prihodkov, kar je odstotek več kot lani. Delnice Yahooja so se zato v podaljšanem borznem trgovanju v torek podražile za 2,19 na 36,40 dolarja za delnico.

S podatki iz letal do natančnejše vremenske napovediSlovenija je kot prva država na svetu razvila rešitev, ki s pomočjo radarjev pridobiva vremenske meritve iz letal, ki prečkajo zračni prostor države. Na ta način vremenoslovci razpolagajo z večjo količino podatkov, ki jim omogočajo izdelavo bistveno natančnejših kratkoročnih vremenskih napovedi.

Rešitev, ki temelji na sekundarnih radarskih sistemih, so razvili v Kontroli zračnega prometa Slovenije, Agenciji RS za okolje (Arso) in ljubljanski fakulteti za računalništvo in informatiko.

Kot je na konferenci Dnevi slovenske informatike 2014 pojasnil Marko Hrastovec iz Kontrole zračnega prometa, vremenske podatke pridobivajo neposredno iz letal, ki se nahajajo v slovenskem zračnem prostoru, in jih nato posredujejo Arsu.

Vremenoslovci na ta način pridobijo zelo točne podatke o temperaturi in vetru na določenem kraju in nadmorski višini. Te so doslej lahko pridobivali le z uporabo meteoroloških (helijevih) sond, kar pa je zamudno in drago. Posamezna sonda namreč stane okoli 100 evrov, na dan pa v zrak spustijo le eno tako napravo, je pojasnil Hrastovec.

Vrednost odkupa okroglega lesa februarja na mesečni ravni nižja, na letni višjaVrednost celotnega odkupa okroglega lesa je februarja znašala 2,1 milijona evrov, kar je za skoraj 42 odstotkov manj kot v predhodnem mesecu, kažejo podatki statističnega urada. Na letni ravni pa je bila vrednost odkupa za 104 odstotke višja kot februarja lani, ko je bilo zaradi neugodnih vremenskih razmer odkupljenega tudi precej manj lesa.

Vrednost odkupa hlodov za žago in furnir je bila februarja z 1,52 milijona evrov na mesečni ravni nižja za skoraj 44 odstotkov, vrednost odkupa lesa za kurjavo (148.945 evrov) za okoli 37 odstotkov, vrednost odkupa lesa za celulozo (336.450 evrov) za 28 odstotkov, vrednost odkupa drugega okroglega industrijskega lesa (51.678 evrov) pa za okoli 53 odstotkov.

Po žledolomu, ki jih je med 30. januarjem in 10. februarjem prizadel slovenske gozdove, so se med lastniki gozdov pojavile špekulacije, da bo zaradi velike količine posekanega lesa njegova cena upadla.

V.d. direktorja Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem je sicer v petek pojasnil, da so bile cene v začetku sanacije stabilne, nato pa so malo zanihale. Večjih nihanj cen sicer za enkrat ne pričakuje.

Na letni ravni je bila vrednost odkupa hlodov za žago in furnir za 100 odstotkov višja kot v istem obdobju prejšnjega leta, vrednost odkupa lesa za kurjavo pa je bila višja za 186 odstotkov. Tudi vrednost odkupa lesa za celulozo in drugega okroglega industrijskega lesa je bila višja kot februarja 2012, in sicer za 106 in 66 odstotkov. STA, L.K.

Register predpisov Slovenije od torka dostopen prek strani PISSlužba vlade za zakonodajo bo s 15. aprilom ukinila spletno stran http://zakonodaja.gov.si/, ki je doslej omogočala dostop do vsebin Registra predpisov RS. Vsebine registra bodo odslej na voljo v okviru prenovljenega spletišča Pravno-informacijski sistem RS (PIS).

"Vsebine na tej spletni strani s 15. aprilom 2014 ne bodo več dostopne, morebitne hiperpovezave na to spletno stran pa ne bodo več delovale," piše v obvestilu obiskovalcem spletne strani http://zakonodaja.gov.si/.

Ob tem obiskovalce vabijo k uporabi že nekaj mesecev delujočega prenovljenega spletišča PIS na spletnem naslovu www.pisrs.si, na katerem je po navedbah službe na voljo bistveno več informacij in dokumentov, saj vključuje večje število zunanjih podatkovnih in dokumentih virov.

"PIS omogoča lažje, hitrejše in celovitejše iskanje po pravnem redu Republike Slovenije in Evropske unije," so še zapisali.

PIS omogoča brezplačen dostop do zakonodajnih in drugih javnih dokumentov državnih organov in nosilcev javnih pooblastil v Sloveniji ter dokumentov, ki jih izdajo institucije EU in Sveta Evrope.

Spletišče PIS tako ponuja dostop do spletne različice izdaje Uradnega lista RS, uradnih in neuradnih prečiščenih besedil predpisov RS, predpisov samoupravnih lokalnih skupnosti ter primarne in sekundarne zakonodaje EU, ki je predmet prenosa v pravnem redu Slovenije.

Vseslovenski dnevi knjige v znamenju Pod motom Ta dobra knjiga se bodo danes začeli tradicionalni Slovenski dnevi knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev. Prireditev tudi letos ne bo omejena le na Ljubljano, saj bodo dnevi knjige potekali tudi v Mariboru, Celju, Kopru, Novem mestu, Sežani, Logatcu, Ormožu, Lenartu in Gornji Radgoni. Končali se bodo 18. aprila.

Slavnostno odprtje 19. slovenskih dnevov knjige bo ob 11. uri na Kongresnem trgu, kjer bodo razglasili nagrajence natečaja revije Sodobnost in pisateljskega društva za najboljšo kratko zgodbo in esej. Knjižne stojnice, ki bodo ponujale popuste, bo pospremil program s predstavitvami novitet, gosti iz tujine, literarnimi sprehodi za najmlajše, literarnimi kvizi ter pogovori med avtorji in njihovimi bralci.

V osrednjem programu, Avtor in njegov bralec, se bo predstavilo pet parov ustvarjalcev, letošnja novost pa je sklop Babilon, ki bo omogočil srečevanje različnih jezikov. Ob tem bosta Ljubljano obiskala italijanska literata Eros Olivotto in Adriana Gloria Marigo, predstavili se bodo tudi avtorji, ki so prispevali dela za Antologijo sodobne manjšinske in priseljenske književnosti v Sloveniji.

V Mariboru, kjer dnevi knjige potekajo že od sobote, jih bodo uradno odprli ob 13. uri v univerzitetni knjižnici. Letošnji, 17. po vrsti, se osredotočajo na tabuje v sodobni slovenski literaturi, osrednji gost bo Goran Vojnović, ki bo poosebljal leitmotiv festivala - tabuje v literaturi in njihovo podiranje.

Slika kandidatnih list na evropskih volitvah se jasni, na levici gnečaSlika kandidatnih list na evropskih volitvah se postopoma jasni. Potem ko je politična desnica že razkrila svoje kandidate, se na levici še pripravljajo in iščejo možnosti povezovanja. V ponedeljek naj bi kandidatno listo razkrila DL, v četrtek SD. Pričakovati je pogovore PS za skupno listo z Zares in LDS, a utegne biti težava nejasno vodstvo v PS.

V igri za povezovanje le še tri slovenske pripadnice evropskih liberalcev

DL je že sporočila, da bo na evropske volitve šla na čelu z ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem. Po informacijah STA naj bi mu na listi sledila podpredsednica DZ in poslanka Polonca Komar ter poslanec Marko Pavlišič. Ostali kandidati na listi, na kateri pa ne bo predsednika DL Gregorja Viranta, so za zdaj neznanka.

Ker se je DL kot ena od štirih strank v Sloveniji, ki sodijo v Alde, že odločila za samostojen nastop na evropskih volitvah, se bo PS za morebitno sodelovanje pogovarjala le še z Zares in LDS. Tako je na četrtkovi seji sveta sklenil izvršni odbor največje vladne stranke, ki za nosilca svoje liste predlaga ekonomista Jožeta Mencingerja.

Bratuškova in Janković se bosta morala odločitiPremierka in vodja PS Alenka Bratušek ter prvi predsednik stranke Zoran Janković morata do ponedeljka opoldne sporočiti, ali ostajata v tekmi za predsednika PS. Tako bo Janković vsaj začasno prekinil ugibanja o morebitnem umiku. Njuno merjenje moči na kongresu, ki bo 25. aprila, pa bi pomenilo tudi tveganje za politično stabilnost v državi.

Kongres največje vladne stranke bo namreč pomemben trenutek tudi za obstoj vladne koalicije, ki je nastala pod pogojem, da se Janković umakne z vrha stranke. Njegova morebitna zmaga na kongresu bi verjetno pomenila konec koalicije in predčasne volitve.

Kljub temu je pričakovati, da se bosta za predsedniško mesto v PS potegovala oba. Bratuškova je vztrajanje pri kandidaturi že javno napovedala, svojo pa naj bi potrdil tudi Janković.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je omenil še možnost, da bi se Bratuškova v primeru poraza na kongresu s podporniki v poslanski skupini odcepila od PS, morda ustanovila svojo stranko in ostala na položaju premierke. A je to manj verjetno, saj ni jasno, koliko poslancev PS premierko podpira.

Na območju pokritega vkopa Karteljevo na dolenjski avtocesti je novomeška izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje danes izvedla regijsko vajo zaščite in reševanja. Njen scenarij je predvideval množično nesrečo na omenjenem avtocestnem odseku, z vajo pa so preverili pripravljenost vseh vpletenih za reševanje v podobnem primeru. Poveljnik štaba Civilne zaščite za Dolenjsko in vodja novomeške izpostave uprave za zaščito in reševanje Klemen Gorše je za STA povedal, da so z regijsko vajo AC Trebnje - Novo mesto 2014 preverili stanje in organizacijo svoje ter zmogljivosti vseh vpletenih v postopek zaščite in reševanja. Hkrati so preverili usklajenost načrtov zaščite in reševanja. Vajo so izvedli s sodelovanjem policije, zdravstvenih domov v Novem mestu in Trebnjem, novomeške in brežiške bolnišnice, Darsa, območnih združenj Rdečega križa ter okoliških poklicnih in prostovoljnih gasilcev. V reševanje so vključili tudi vojaški helikopter, je pojasnil. Vajo so izvedli s podmeno, da je pred pokritim avtocestnim vkopom Karteljevo v smeri proti Novemu mestu zaradi avtomobila, ki je vozil po nasprotnem pasu, trčilo 21 osebnih vozil, ob tem pa se je poškodovalo 22 od 45 udeleženih v nesreči. Od teh jih je osem potrebovalo takojšen prevoz v bolnišnico, štirje udeleženci avtomobilskega trka pa nesreče niso preživeli, je opisal scenarij vaje. V vaji s skupaj 170 udeleženci je sodelovalo 50 imitatorjev, najbolj pomembni pa so njeni rezultati, ki jih bodo predvidoma v roku enega meseca temeljito preučili ter svoje načrte zaščite in reševanja po potrebi tudi dopolnili, je dodal poveljnik in še ocenil, da si je vajo ogledalo številčno občinstvo. Zaradi varnosti so avtocestni odsek med izvozoma Mirna Peč in Novo mesto danes zjutraj zaprli za promet, zaprt bo ostal do 15. ure, ko bodo prizorišče vaje pospravili. Obvozi so urejeni, da bi omejili hitrost vozil iz nasprotne smeri, je v smeri proti Ljubljani zaprt prehitevalni pas, je še opozoril Gorše.Na območju pokritega vkopa Karteljevo na dolenjski avtocesti je novomeška izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje danes izvedla regijsko vajo zaščite in reševanja. Njen scenarij je predvideval množično nesrečo na omenjenem avtocestnem odseku, z vajo pa so preverili pripravljenost vseh vpletenih za reševanje v podobnem primeru.

Poveljnik štaba Civilne zaščite za Dolenjsko in vodja novomeške izpostave uprave za zaščito in reševanje Klemen Gorše je za STA povedal, da so z regijsko vajo AC Trebnje - Novo mesto 2014 preverili stanje in organizacijo svoje ter zmogljivosti vseh vpletenih v postopek zaščite in reševanja.

Hkrati so preverili usklajenost načrtov zaščite in reševanja. Vajo so izvedli s sodelovanjem policije, zdravstvenih domov v Novem mestu in Trebnjem, novomeške in brežiške bolnišnice, Darsa, območnih združenj Rdečega križa ter okoliških poklicnih in prostovoljnih gasilcev. V reševanje so vključili tudi vojaški helikopter, je pojasnil.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali si boste na televiziji cenzurirani film Maska demokracije ogledali v kinematografih?

Zadnji komentarji

Volilni kongres EPP

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2143691..jpg

Predsednik SDS Janez Janša med prijatelji demokrati iz Portugalske in Kazahstana (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/4970252..jpg

Po dolgih letih prvo srečanje predsednika SDS Janeza Janše z nekdanjo ukrajinsko premierko in politično zapornico Julijo Timošenko (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2704523..jpg

Delegacija SDS −Janez Janša, Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič, Romana Jordan, Alenka Jeraj in Eva Irgl − z gostiteljem kongresa, irskim premierjem Endo Kennyjem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6362274..jpg

Prvak SDS se je srečal tudi z gostiteljem volilnega kongresa EPP v Dublinu, predsednikom irske vlade Endo Kennyjem. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/1479605..jpg

Veselje po objavi zmagovitega rezultata in čestitke Jean-Claudu Junckerju. V EPP so ga s 385 glasovi izvolili za svojega kandidata za predsednika Evropske komisije. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5497656..jpg

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o zasedanju Evropskega sveta. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7230097..jpg

Evropski komisar za notranji trg Michel Barnier je s predsednikom SDS Janezom Janšo govoril o svoji kandidaturi. (Foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2302738..jpg

Predsednik SDS Janez Janša v pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompyem (foto: Facebook)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/5521179..jpg

Eden glavnih ukrajinskih opozicijskih voditeljev in nekdanji boksarski šampion Vitalij Kličko se je pred srečanjem vrha o Ukrajini srečal tudi s prvakom SDS Janezom Janšo. (Foto: Facebook)