Zanimivosti

Skladatelj Lojze Lebič praznuje 80 letSvoj 80. rojstni dan danes praznuje skladatelj akademik Lojze Lebič. S koncertom njegovih samospevov se mu bosta poklonila Ljubljana festival in Glasbena matica Ljubljana. Poustvarila jih bosta sopranistka Martina Zadro in baritonist Jože Vidic ob spremljavi Lane Bradić in Vladimirja Mlinarića. Koncert bo ob 20. uri v Slovenski filharmoniji.

Lebič velja za enega najbolj uglednih slovenskih skladateljev. Formalno glasbeno izobrazbo je pridobil razmeroma pozno, saj je najprej doštudiral arheologijo, nato pa leta 1972 na Akademiji za glasbo končal kompozicijo in dirigiranje. Kljub temu se je kot ustvarjalec uveljavil že v družbi skupine Pro musica viva, ki se je spogledovala s sodobno resno glasbo.

Bil je korepetitor na Srednji baletni šoli v Ljubljani, pozneje je poučeval dirigiranje na Pedagoški akademiji ter predaval glasbenoteoretske vede na oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani. Vodil je APZ Tone Tomšič in Komorni zbor RTV Ljubljana.

Cerkev se je z mašo spomnila žrtev totalitarnih sistemovKatoliška cerkev je pred dnevom spomina na žrtve totalitarnih režimov, ki ga bomo obeležili v soboto, v ljubljanski stolnici pripravila mašo. Daroval jo je predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, ki je v kratkem nagovoru izrazil željo, da bi bila zgodovina naša učiteljica in bi se tako izognili vsem oblikam totalitarizmov.

Pri maši so sodelovali predstavniki vojaškega vikariata, med njimi tudi vodja vikariata Jože Plut. Ta je med pridigo opozoril na totalitarizme, ki po njegovih besedah stremijo k obvladovanju vsega za vsako ceno, za to pa uporabljajo teror, nasilje, prisilo in nadzor.

Ozrl se je na totalitarizme v 20. stoletju in opozoril, da je bilo ravnanje mnogih človeka nevredno, da so bile pri tem kršene človekove pravice in da je bilo zaradi vojn, ki so jih povzročili, in po vojnah na milijone žrtev.

Nova Slovenija že petič s poletnim taboromNova Slovenija (NSi) že petič prireja poletni tabor, ki od leta 2012 nosi ime prvega predsednika stranke Andreja Bajuka. Tabor bo danes in v soboto potekal v Radencih ob Kolpi. Obiskovalci se bodo lahko udeležili različnih aktivnosti, dogodek pa bodo popestrili tudi nastopi gostov, so sporočili iz stranke.

Tabor želi članom in simpatizerjem NSi ponuditi možnost aktivnega preživljanja prostega časa, druženja in izobraževanja. Obiskovalci se bodo lahko pomerili v različnih športih, na primer v nogometu, košarki, odbojki na mivki in namiznem tenisu. Poleg tega se bodo lahko udeležili čolnarjenja in raftinga po Kolpi, ribolova, različnih pohodov in degustacije vin.

Po 19. uri pa pripravljajo vsebinske večere z gosti. Danes se jim bodo pridružili novoizvoljeni poslanci NSi Ljudmila Novak, Matej Tonin, Iva Dimic, Jožef Horvat in Jernej Vrtovec. V soboto bodo gostovali ekonomist Rado Pezdir, sociolog Urban Vehovar in ekonomski analitik Boris Meglič.

Policisti na kolesih učinkoviti pri preventivi in represijiDelo policistov na kolesu je učinkovita oblika preventivnega in represivnega dela, predvsem v starih mestnih jedrih ter na težje dostopnih krajih. Prvi policisti na kolesih so svoje delo začeli leta 1998 v Ljubljani, ko jih je bilo najprej šest. Po celi Sloveniji sedaj delujeta 302 policista kolesarja, na voljo pa imajo 105 koles.

Kot so za STA pojasnili na policiji, se prednost dela na kolesu kaže predvsem v hitrejši odzivnosti policistov na določen dogodek. Na kolesu se namreč hitreje premikajo in istočasno lahko tudi spremljajo dogajanje v okolici. Reakcijski čas policistov je krajši tudi na območjih, kjer je prepoved vožnje motornih vozil. Bistvene prednosti uporabe koles so tudi v stroških vzdrževanja in v skrbi za čistejše okolje.

Policisti na kolesih opravljajo različne oblike policijskega dela. Med preventivnimi dejavnostmi so med drugim opazovanje in patruljiranje na terenu, pomoč občanom in usmerjanje prometa. Pri represiji ugotavljajo kršitve s področja javnega reda in miru ter cestno prometnih predpisov. Poleg tega odkrivajo in preprečujejo kazniva dejanja. Medijsko je bil med drugim odmeven primer, ko je policistka na kolesu prijela dva roparja v Ljubljani.

HP po letih padanja v minulem četrtletju okrepil prihodkeAmeriški računalniški velikan Hewlett-Packard (HP) je v minulem poslovnem četrtletju do konca julija po treh letih padanja prvič povečal prihodke, predvsem na račun povečane prodaje računalnikov. Ta je na letni ravni upadla le v Rusiji in na Kitajskem. Kljub višjim prihodkom je čisti dobiček družbe v medletni primerjavi upadel za 29 odstotkov.

Prihodki družbe so na četrtletni ravni narasli za 1,3 odstotka na 27,6 milijarde dolarjev, medtem ko je dobiček zdrsnil za 29 odstotkov na 985 milijonov dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Težave s prodajo osebnih računalnikov ima HP predvsem na Kitajskem, kjer vlada močna konkurenca, zaradi političnih napetosti pa tudi v Rusiji.

Začel se je drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programeNa visokošolskih zavodih se je danes začel drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske študijske programe in enovit magistrski študij za študijsko leto 2014/15, ki bo trajal vse do 29. avgusta. Razpisanih je skupaj 8838 vpisnih mest, in sicer 5408 za redni in 3430 mest za izredni študij.

V drugem prijavnem roku za vpis v dodiplomske študijske programe se lahko prijavijo kandidati, ki niso oddali prve prijave ali s prvo prijavo niso bili nikamor sprejeti. Podatki o še prostih vpisnih mestih so že objavljeni na spletnih straneh visokošolskih prijavnih služb in ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Obrazec za drugo prijavo za vpis v 1. letnik lahko kandidati pošljejo na pristojno visokošolsko prijavno-informacijsko službo najkasneje do 29. avgusta. Lahko pa ga izpolnijo in oddajo tudi elektronsko na spletnem portalu http://portal.evs.gov.si/prijava.

Vabilo: Maša in memorial za žrtve vseh totalitarnih režimovJutri, v petek, 22. avgusta 2014, ob 9.00 bosta v ljubljanski stolnici potekala osrednja sveta maša in memorial ob dnevu spomina na žrtve totalitarnih režimov. Sveto mašo bo daroval predsednik SŠK msgr. Andrej Glavan. Po maši bo kratek memorial.

 

Pri memorialu bo spregovoril državni sekretar Silvester Gabršček. S petjem bosta ob spremljavi stolnega regens chorija Gregorja Klančiča sodelovala basbaritonist Marcus Fink in baritonist Lucas Somoza Osterc.


Vir: www.casnik.si; P.J.

Šrot in Bavčar prejela sodbo v zadevi IstrabenzNekdanjima predsednikoma uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igorju Bavčarju in Bošku Šrotu, ki sta bila pravnomočno obsojena na večletne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja oz. pranja denarja, je bila sodba vročena v minulih dneh. Zdaj sledi poziv na prestajanje kazni, oba sta tudi napovedala vložitev zahtevka za varstvo zakonitosti.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Šrota lani spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti, Bavčarja pa obsodilo za kaznivi dejanji napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja. Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev. Poleg njiju sta bila v zadevi Istrabenz obsojena tudi Kristjan in Nastja Sušinski.

 

 

Bavčar je za STA potrdil, da je prejel sodbo Višjega sodišča v Ljubljani in napovedal, da bo vložil zahtevek za varstvo zakonitosti.

Šrot pa je za STA povedal, da mu je bila sodba vročena v torek. "Zakaj se je sodišče odločilo za vročitev po vročevalcu, ne vem, saj pošto redno dvigujem in sodišče glede tega nikoli ni imelo nobenih težav," je dejal. Dodal je, da mu je sodišče sodbo res poslalo 10. julija, a takrat je ni mogel sprejeti, ker je bil na dopustu. "Če bi sodišče po preteku 15 dni oz. konec julija to storilo še enkrat, bi sodbo gotovo že sprejel pred vročitvijo," je pojasnil.

Šrot pa ne razume, zakaj nekateri mediji objavljajo neresnične zgodbe in teh ne preverijo pred objavo, sicer pa sploh ne razume, v čem je razlika, ali sodbo dobiš danes ali pa jutri.

Tudi Šrot bo zoper sodbo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kateremu bo tudi predlagal, naj zadrži izvršitev kazni, saj očitanega dejanja enostavno ni storil in zato tudi verjame, da bo s predlogom uspel.

"Sodba, ki mi očita, da sem pridobil premoženjsko korist za Igorja Bavčarja in Kristjana Sušinskega, ki ga takrat sploh nisem poznal, pri tem pa sam nisem prejel nobene premoženjske koristi, je enostavno nelogična, ne temelji na dokazih in je enostavno konstrukt," je še dejal Šrot. Zahtevo za varstvo zakonitosti bo vloži najkasneje do konca meseca.

Nočna neurja odkrivala strehe in zalivala objekte ter cesteNeurja, ki so se nad deli Slovenije besnela v sredo zvečer in ponoči, so povzročila kar nekaj škode. Meteorna voda je zalila številne objekte ter poplavila ceste, gasilci so posredovali tudi zaradi udarov strel. V naselju Mahniči v občini Sežana je močno neurje odkrilo strehe skoraj vseh objektov.

V Mahničih je neurje tudi podrlo več dreves ter električno napeljavo. Posredovala so vsa prostovoljna gasilska društva Kraške gasilske zveze in sežanski gasilci ter delavci Elektra Primorske in Cestnega podjetja Koper, navaja uprava za zaščito in reševanje v poročilu.

Tudi v naselju Dutovlje v občini Sežana je močan veter podrl več dreves in reklamnih panojev. Podrta drevesa in naplavine so bila tudi na cesti Kobdilj-Štorje, Dutovlje-Vrhovlje in na cesti Vrabče-Štjak.

 

 

V vasi Ržišče v občini Litija je zaradi udara strele zagorel drog telefonske napeljave. Gasilci so požar pogasili. Na Bavarskem dvoru in Trgu OF v Ljubljani so zaradi udara strele ostali brez električne energije.

V Petkovcu v občini Logatec je močan veter odkril streho stanovanjske hiše, na cesto Polhov Gradec-Šentjošt pa se je usul zemeljski plaz. Na cesti Log proti Podplešivici v občini Log-Dragomer se je podrl drog javne razsvetljave in zadel osebno vozilo, ki je obtičalo v jarku.

V Paki in Spodnjem Doliču v občini Vitanje je potok Jesenica na več lokacijah poplavil regionalno cesto Zgornji Dolič-Stranice. Tudi v Škofji Loki so morali gasilci zaradi poplavljenih objektov večkrat posredovati, še navaja uprava za zaščito in reševanje v poročilu.

Pasica
Pasica
Pasica
Pasica
Pasica

naslovka mini

Anketa

Ali bo prihajajoča Cerarjeva vlada zdržala več kot eno leto?

Zadnji komentarji

Za svobodno Slovenijo!

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7277461..jpg

Pred vrhovnim sodiščem v Ljubljani se vsak dan zbere množica protestnikov, ki pride izrazit ogorčenje nad ravnanjem z Janezom Janšo, ki je že dva meseca prestaja krivično zaporno kazen. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/3334262..jpg

Vrhovno sodišče v zadevi Patria nedopustno zavlačuje. Največjo odgovornost pri tem nosi njegov predsednik Branko Masleša, ki ni držal besede, ko je dejal, da se bo na Janševem primeru delalo tudi v času sodnih počitnic. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/2549783..jpg

»Vztrajniki, do sedaj se nas je na aktivnostih zbralo kar 35.000,« sporoča predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec ter dodaja, da bodo vztrajali, »dokler ne bo Slovenija pravna in demokratična država brez političnih zapornikov«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6018784..jpg

Vztrajniki v odgovor na obtožbe o napadu na sodnico z dežnikom protest popestrijo s petjem znane pesmi Jaz, pa ti, pa židana marela. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6397595..jpg

»Že na prvi pogled je jasno, da naša zgodba ni primerljiva z vseslovensko ljudsko vstajo 2012-2013, naše demonstracije pa so za razliko od ekstremnih vstajnikov čiste kot solza,« je prepričan evroposlanec Milan Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/6975066..jpg

Vsak dan si lahko ob 17.00 uri pred vrhovnim sodiščem ogledate, koga ima sodelavec inštituta za kriminologijo Dragana Petrovec za »zametek drhali«. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7934767..jpg

Vera Ban dogovornim na sodišču sporoča: »Poslušajte nas in se ne sprenevedajte, da nas ne slišite: nikoli ne bomo odnehali!« (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/7836498..jpg

»Sodstvo nam žuga s prstom in dokazuje svojo vsemogočnost. Danes sta zaprta Janša in Tone, jutri je lahko žrtev vsakdo,« opozarja Andreja Valič Zver. (foto: Matic Štojs)

http://demokracija.si/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/8554979..jpg

Poleg vsakodnevnih shodov, ki jih Odbor 2014 pripravlja pred vrhovnim sodiščem, razmišljajo še o protestnih shodih pred drugimi sodišči, »kampiranju« pred sodiščem in podobno. (foto: Matic Štojs)