ZN: Območja za gojenje koke v Kolumbiji večja za polovico

  • Napisal  STA, G. B.
Kolumbija je znana po pridelovanju kokaina. Kolumbija je znana po pridelovanju kokaina. Foto: Wikipedia

Med letoma 2015 in 2016 so se v Kolumbiji površine, na katerih gojijo koko, povečale s 96.000 na 146.000 hektarjev, kar pomeni povečanje za 52 odstotkov. Proizvodnja kokaina se je medtem povečala s 646 na 866 ton oziroma za eno tretjino, je v petek sporočil vodja urada za Združenih narodov za droge in kriminal (UNODC) Bo Mathiasen.

Proizvodnja se je povečala na območjih, kjer tradicionalno gojijo koko, ki je osnovna sestavina kokaina. Ne gre za širjenje na nova območja, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal koordinator integriranega sistema nadzora ZN nad nezakonitimi rastlinami Leonardo Correa.

Mathiasen je ob predstavitvi letnega poročila ZN o drogah izrazil tudi upanje na izboljšanje, potem ko sta Kolumbija in največja uporniška skupina Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) podpisali mirovni sporazum. Farc namreč nadzoruje večino območij, kjer proizvajajo droge. V okviru sporazuma bodo kmetje prejeli tudi subvencije za preusmeritev z gojenja koke na druge rastline.

Varnostni svet ZN je medtem soglasno oblikoval tudi posebno misijo za Kolumbijo, ki bo nekdanjim pripadnikom Farca pomagala pri ponovni vključitvi v družbo.

Kolumbija je sicer vodilna proizvajalka koke na svetu, sledita pa ji Peru in Bolivija, še ugotavlja poročilo ZN.

nazaj na vrh