Začetek meteorološke zime z občasnim naletavanjem snega

  • Napisal  Demokracija
Kdaj bo prišla prava zima? Kdaj bo prišla prava zima? Foto: Matic Štojs Lomovšek/Demokracija

Današnji začetek meteorološke zime bo ponekod po državi spremljalo občasno naletavanje snega, kažejo podatki Agencije RS za okolje (Arso). In čeprav se meteorološka zima prične z mesecem decembrom, je sneg državo pobelil že dvakrat. Prvič je zapadel do nižin 13. novembra, drugič je veselje in težave na cestah povzročal ta teden.

Na prvi dan meteorološke zime bo po podatkih Arsa pretežno oblačno, ponekod bo občasno naletaval sneg. Na Primorskem bo sprva delno jasno, čez dan se bo pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od -2 do 3, na Primorskem do 9 stopinj Celzija.

V soboto čez dan se bo na zahodu delno zjasnilo. V nedeljo bo na zahodu delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Jutro bo mrzlo in ponekod po nižinah megleno. V ponedeljek bo delno jasno, jutro bo zelo mrzlo, še napovedujejo na Arsu.

Zgodnji začetek letošnje zime je že povzročil nekaj nevšečnosti. Prvi sneg, ki je do nižin zapadel 13. novembra zjutraj, je krojil življenje v dobršnem delu Slovenije. Vreme je takrat največ težav v prometu in v preskrbi z elektriko povzročilo na Notranjskem, Severnoprimorskem in v osrednji Sloveniji. Ker pa so bila tla topla, se sneg ni obdržal.

V noči na nedeljo je sneg nižine po državi zopet pobelil. Takrat večjih nevšečnosti ni povzročal. Sneg je nato občasno še naletaval do četrtka. Že v sredo so bile razmere na cestah po državi zaradi sneženja slabše. Vreme je botrovalo nekaj prometnim nesrečam na Gorenjskem.

Četrtkovo sneženje pa je v prometu povzročalo precejšnje težave. Na primorski avtocesti je bil zaradi poledice promet oviran, zgodili sta se tudi dve prometni nesreči. Sicer pa je bila skupna višina snežne odeje po podatkih Arsa v četrtek zjutraj na Kredarici 140 centimetrov, na Voglu 100 centimetrov, na Vojskem 38, v Ratečah pa 25 centimetrov.

Zgodnejši sneg v primerjavi z lanskim letom pa je med drugim razveselil tudi slovenske žičničarje, saj so nekateri lahko že novembra zagnali svoja smučišča.

nazaj na vrh