Test DNK: Pilar Abel ni Dalijeva hči

  • Napisal  Demokracija
Pilar Abel Pilar Abel Foto: Twitter

Iz Dalijeve fundacije so danes sporočili, da primerjava DNK slavnega slikarja in Pilar Abel kaže, da slednja ni njegova hči, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Posmrtne Dalijeve ostanke so izkopali julija, potem ko je španska vedeževalka Pilar trdila, da je njegova nepriznana hči.

Mama Pilar Abel naj bi imela v španskem mestecu Figueras, rojstnem mestu umetnika, v 50. letih z Dalijem afero.

Sodišče je takrat presodilo, da je analiza DNK umetnikovih posmrtnih ostankov potrebna, saj na voljo niso imeli drugih bioloških ostankov ali osebnih predmetov, s katerimi bi potrdili ali ovrgli trditev domnevne hčerke.

Pilar Abel naj bi pri sedmih ali osmih letih o pravem očetu pripovedovala babica, mati pa naj bi razmerje najprej zanikala, nato pa priznala, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Dali (1904-1989) je bil znan po svoji ekscentričnosti. Velja za enega najpomembnejših nadrealističnih slikarjev. Na podlagi intenzivnega študija psihoanalize je razvil t.i. paranoično-kritično metodo slikanja, s katero je kot zelo dober risar naturalistično natančne slikovne detajle združeval v ekscentrične in celo absurdne kombinacije, ki jih je sam imenoval ročno naslikane fotografije sanj.

Mnogi trdijo, da je bil Dali prikrit homoseksualec, ki je raje druge opazoval pri spolnem odnosu. Odvetnik Pilar Abel je trdil, da so prebivalci Figuerasa vedeli za razmerje med njeno materjo in umetnikom, o čemer so tudi pričali.

nazaj na vrh