Svetovni dan prebivalstva: Na kvadratnem kilometru Slovenije živita 102 človeka

  • Napisal  L. K.
Ljubljana. Ljubljana. Foto: Urban Cerjak

Na kvadratnem kilometru Zemljinega površja živi povprečno 57 prebivalcev, v Sloveniji povprečno 102 prebivalca, je zapisano na spletni strani Statističnega urada RS (Surs). Država z največjo gostoto prebivalcev v svetu je Monako, pri nas pa Štepanjsko naselje beleži najbolj poseljen kvadratni kilometer.

Gostota poseljenosti Slovenije se je povečala. V letošnjem prvem polletju je bilo 101,9 prebivalca na njenem kvadratnem kilometru, kar je za 0,1 prebivalca več kot v enakem obdobju lani. Tudi za Slovenijo je značilno, da so nekateri predeli povsem neposeljeni, na primer visokogorje, piše na spletni strani Sursa.

Kvadratni kilometer z največ prebivalci pri nas je v ljubljanskem Štepanjskem naselju. Na njem živi več kot 11.000 prebivalcev ali skoraj štiri odstotke vseh v občini.

V Sloveniji je najgosteje poseljena ljubljanska občina, v njej živi na kvadratnem kilometru povprečno 1051 prebivalcev. Sledita ji Mestna občina Maribor in Občina Izola. Prva ima na kvadratnem kilometru povprečno 753 prebivalcev, druga pa 560, kažejo podatki Sursa iz prvega polletja letos.

Zahodna Slovenija ima letos po podatkih Sursa tako kot v prejšnjih petih letih večjo gostoto prebivalcev v primerjavi z Vzhodno. Vzhod ima v prvem polletju letošnjega leta enako gostoto prebivalcev v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu. Na vzhodu namreč živi povprečno 88 prebivalcev na kvadratnem kilometru, je tudi razvidno iz podatkov Sursa. Število prebivalcev na kvadratnem kilometru Zahodne Slovenije pa je letos za 0,3 prebivalca večje kot lani.

Svetovno prebivalstvo je zelo neenakomerno razporejeno, veliki deli sveta so namreč povsem neprimerni za življenje ljudi, in so zato neposeljeni. Medtem pa so v nekaterih delih največjih velemest območja, kjer na enem kvadratnem kilometru živi po več kot 80.000 ljudi, piše Surs na spletni strani.

Država z največjo gostoto prebivalcev v svetu je Monako. Na kvadratnem kilometru njegovega ozemlja je leta 2016 živelo 19.250 prebivalcev, kažejo podatki Svetovne banke. Monaku je po gostoti poseljenosti istega leta sledil Singapur, temu pa Gibraltar.

Po podatkih Skupnega raziskovalnega središča pri Evropski komisiji je najgosteje poseljeni kvadratni kilometer na svetu v kitajskem mestu Xiamen. Na njem živi več kot 330.000 prebivalcev. Sicer je povprečna gostota poselitve v omenjenem mestu 6000 prebivalcev na kvadratni kilometer, je podatke raziskovalnega središča povzel Surs.

V Evropski uniji (EU) živi na kvadratnem kilometru povprečno približno 118 prebivalcev. Pas gostejše poselitve se vleče v loku od jugovzhodne Anglije preko starih industrijskih območij zahodne Nemčije in severovzhodne Francije do severne Italije, je ob svetovnem dnevu prebivalcev sporočil Surs. Najbolj poseljen kvadratni kilometer v EU je v Parizu. Na njem živi približno 45.000 prebivalcev.

V EU so sicer najgosteje naseljene Malta, Nizozemska in Belgija, kažejo najnovejši podatki Svetovne banke. Malta je leta 2016 beležila v povprečju kar 1366 prebivalcev, Nizozemska 505, Belgija pa 375.

Svetovni dan prebivalstva zaznamujemo 11. julija, namenjen pa je globljemu razmisleku o pomembnih vprašanjih, povezanih s prebivalstvom, in opozarjanju na ta vprašanja. Leta 1989, dve leti po tistem, ko je svetovno prebivalstvo doseglo pet milijard, so ZN razglasili ta dan za svetovni dan prebivalstva.

nazaj na vrh