Sneg povzročil nekaj težav v prometu in preskrbi z elektriko

  • Napisal  B.S.
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Matic Štojs

Slovenijo je prvič v tej sezoni zajelo sneženje do nižin, na Primorskem pa obilne deževne padavine in močna burja. Največ težav v prometu in s preskrbo z elektriko je vreme povzročilo na Notranjskem, Severnoprimorskem in v osrednji Sloveniji.

Ne Severnoprimorskem je začelo snežiti že v nočnem času, zato je Cestno podjetje Gorica začelo plužiti že okrog treh. Snežne razmere so bile tudi na cestah Notranjske in Brkinov, zaradi zdrsov tovornjakov je bila dopoldan zaprta primorska avtocesta.

Sneg je v zgodnjih jutranjih urah pobelil tudi prestolnico. Ljubljanska zimska služba je s posipanjem cest začela ob 5.30, nadaljevali pa so s čiščenjem površin za pešce, poroča Sta.

Današnje sneženje za zdaj na severovzhodu države ni povzročilo večjih težav, zimske službe so bile ponoči in dopoldne aktivne le v višje ležečih delih Pohorja, kjer je zapadlo tudi do 30 centimetrov snega.

Na Koroškem, kjer je minulo noč sprva močno deževalo, potem pa je začelo snežiti, je pobelilo tudi doline, a snega za zdaj v dolinah ni veliko. Kot je STA povedal Aleksander Celan iz družbe VOC Celje, je v dolinah zapadlo od pet do 10 centimetrov snega, na višje ležečih območjih občin Črna na Koroškem in Ribnica na Pohorju ter na Kopah pa je novega snega za od 25 do 30 centimetrov.

Zaradi snega je še vedno nekaj težav na slovenskih cestah. Na prelazih Predel, Ljubelj, Korensko Sedlo in Radlje je obvezna zimska oprema, čez Jezersko ter na cesti na Pokljuko pa verige. Cesta Mojstrana-Vrata ter cesta čez prelaz Vršič sta zaprti. Na cestah Razdrto-Manče ter Ajdovščina-Col-Črni Vrh-Godovič velja prepoved prometa za priklopnike in polpriklopnike, na mejnih prehodih Petrina ter Babno Polje pa prepoved za priklopnike in polpriklopnike na hrvaški strani.

Promet po Vipavski dolini je prepovedan zaradi burje, velja zapora tretje stopnje, to je prepoved za vsa tovorna vozila in avtobuse. Močna burja na Goriškem je tudi sicer povzroča precej težav, saj podira drevesa in ogroža promet, odkriva strehe in ogroža mimoidoče.

Burja, sneženje in podrto drevje je danes povzročilo tudi motnje v oskrbi z električno energijo. Pristojne službe težave odpravljajo, še vedno pa je brez električne energije nekaj sto odjemalcev.

Okvare, ki so zaradi vremena nastale na napravah distribucijskega elektroenergetskega sistema Elektra Primorske, so večinoma odpravili. Še vedno je na njihovem območju brez električne energije 120 odjemalcev, in sicer 80 na Postojnskem in 40 na Ajdovskem. V Kobaridu je preko dneva brez električne energije ostalo tisoč odjemalcev. Zaradi popravila daljnovoda čez avtocesto je bila ta zaprta dodatne pol ure. V času zapore na avtocesti je namreč na cestišče padla žica daljnovoda Dolenja vas-Senožeče.

Zaradi sneženja in posledično lomljenja drevja je tudi na območju Elektra Celje ponekod še izpad električne energije. Brez nje je trenutno še 315 gospodinjstev, največ na območju Mežice.

Vseh težav še niso odpravili na območju Elektra Ljubljana, kjer je na daljnovodu Begunje pretrgan vodnik in je trenutno brez napajanja še približno sto odjemalcev. Na distribucijskem območju Elektra Ljubljana so sicer največ težav beležili v Cerknici in na Uncu, kjer je bilo zaradi podrtega drevja brez elektrike kar 2000 gospodinjstev.

Sneg, ki je zjutraj pobelil tudi nekatera nižinska območja po državi, se ne bo obdržal. Ker so tla topla, se sneg tali sproti, kak dan ali dva pa se bo obdržal le na legah, višjih od 500 metrov nadmorske višine, je za STA pojasnila dežurna meteorologinja na Agenciji RS za okolje (Arso) Veronika Hladnik.

Noč na sredo bo nekoliko hladnejša, ponekod bodo temperature padle tudi pod ledišče. V drugi polovici tedna pa se bodo dnevne temperature dvignile tudi do osem stopinj Celzija. Meteorologi novih snežink po nižinah v kratkem ne napovedujejo, padavine pa se v majhnih količinah obetajo v soboto in nedeljo, je še pojasnila Hladnikova.

B.S.

nazaj na vrh