S prihodnjim letom vodenje Slovenske karitas prevzema Cveto Uršič

  • Napisal  Demokracija
Karitas Karitas Foto: arhiv Demokracije

Slovenski škofje so imenovali Cveta Uršiča za novega generalnega tajnika Slovenske karitas. Petletni mandat, na katerem bo nasledil dosedanjega tajnika Imreta Jerebica, bo začel 3. januarja 2018, so sporočili s Slovenke karitas.

Uršič je v predstavitvenem programu poudaril, da ostajajo temeljne naloge Karitas nespremenjene, to je uresničevati karitativno in socialno poslanstvo Cerkve na Slovenskem z nudenjem podpore vsem revnim in socialno izključenim. Po njegovem mnenju bo Karitas v družbi vedno pomembna institucija, saj bodo v družbi vedno ljudje, ki potrebujejo pomoč zaradi revščine, bolezni, starosti, ali drugih okoliščin.

Čeprav prednostne naloge tudi v prihajajočih letih ostajajo enake, pa se bo morala Slovenska karitas z novimi programi odzivati tudi na nove izzive v družbi, je poudaril. Tako je izpostavil medgeneracijske centre, hospic in pomoč umirajočem, postrehabilitacijske programe za odvisnike od drog in novih oblik odvisnosti ali invalidnosti, programe za begunce in migrante.

Ob tem je dodal, da ostajajo prednostne naloge tudi dobro sodelovanje in usklajevanje med (nad)škofijskimi Karitas v Sloveniji, nudenje podpore starejšim prostovoljcem ter pridobivanje mlajših ter ohranjanje dobrega sodelovanja z državo in partnerskimi humanitarnimi organizacijami.

Uršič je bil sicer 17 let direktor programa v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu - Soča, pet let generalni direktor direktorata za invalide na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, krajši čas pa je bil neprofesionalno direktor Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho).

V svojem raziskovalnem in strokovnem delu se je ukvarjal predvsem s področjem uveljavljanja človekovih pravic invalidov, v bibliografiji raziskovalcev pa ima zavedenih preko 250 bibliografskih enot, so sporočili s Slovenske karitas.

Aktiven je tudi v strokovnih združenjih invalidskih in humanitarnih organizacijah, doma in v tujini. Med drugim je bil član prvega odbora Združenih narodov za pravice invalidov v letih 2008-2010. Od leta 2004 je član razširjenega strokovnega sveta Slovenske karitas.

Jerebic z letom 2018 zaključuje svoj zadnji pet letni mandat. Svoj prvi mandat generalnega tajnika je nastopil v letu 1995. V vsem tem času je bil generalni tajnik z izjemo mandata 2002-2008. Skupaj je Slovensko karitas v času od ustanovitve v letu 1990 in v treh mandatih vodil 17 let.

V letih 1997 do 2008 je bil Jerebic tudi direktor Zavoda Pelikan Karitas, ki izvaja visokopražne socialno varstvene programe na področju pomoči zasvojenim in ženskam žrtvam nasilja. Od leta 2016 je upokojen in zadnji dve leti Slovensko karitas vodi kot prostovoljec, so še sporočili.

nazaj na vrh