Prihajata močan veter in burja ter v notranjosti Slovenije sneg do nižin

  • Napisal  STA, G. B.
Letos bo zima očitno zelo zgodnja... Letos bo zima očitno zelo zgodnja... Foto: Matic Štojs Lomovšek

Po napovedih meteorologov bodo v noči na ponedeljek padavine zajele vso Slovenijo, do ponedeljka zjutraj pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila do nižin. Ob tem bo zapihal okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Agencija RS za okolje je za ponedeljek za zahodni del države izdala oranžno vremensko opozorilo.

Kot napovedujejo meteorologi, se bo sprva rahlo deževje danes popoldne pojavilo predvsem na zahodu Slovenije, ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Ponoči se bodo nato padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, ob morju lahko tudi zagrmi. Do ponedeljkovega jutra se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila do nižin, napoveduje Agencija RS za okolje (Arso).

Ponedeljkovo jutro bo tako oblačno s padavinami, ki bodo čez dan od severovzhoda oslabele, večinoma ponehale pa šele v noči na torek.

Po podatkih Arsa bo v ponedeljek zgodaj zjutraj začel pihati okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Sunki severnega vetra bodo pod Karavankami in Kamniškimi Alpami krajevno lahko dosegli hitrost okoli 100 kilometrov na uro, sunki burje pa od 100 do okoli 140 kilometrov na uro.

Severni veter bo predvidoma oslabel do torkovega jutra. Tudi burja bo v noči na torek nekoliko oslabela, a bo v torek in sredo še pihala s sunki nad 100 kilometri na uro.

Zaradi napovedanega vetra in burje ter sneženja je Arso za ponedeljek za severozahod in jugozahod Slovenije izdal oranžno vremensko opozorilo, za jugozahod Slovenije pa je zaradi burje oranžno vremensko opozorilo izdano tudi za torek.

Arso opozarja še, da bo v ponedeljek predvidoma med 5. in 7. uro ob jutranji plimi povišana gladina morja. Ob tem lahko morje poplavi najnižje ležeče dele obale. Zjutraj in dopoldan bo morje močno vzvalovano. Ob povišani gladini morja in visokih valovih bo najbolj izpostavljen del obale Rt Madona v Piranu.

V torek bo ponekod na Kočevskem, Dolenjskem in v Beli krajini predvsem dopoldne občasno še rahlo snežilo ali deževalo. Drugod bo suho in hladno.

Ob napovedanem sneženju morajo jekleni konjički na pot z zimsko opremo

V času zimskih razmer in napovedanega sneženja, ki nas bo doseglo v noči na ponedeljek, na Darsu svetujejo, naj se ljudje na pot odpravijo s predpisano zimsko opremo, upoštevajo prometno signalizacijo in vožnjo prilagodijo razmeram. Za prevoznost avtocestnega sistema bodo skrbeli z 270 vozili, zagotovljenih pa imajo tudi 80.000 ton soli.

Vozila morajo biti opremljena z zimskimi pnevmatikami od 15. novembra do 15. marca. Zakon o pravilih cestnega prometa pa sicer določa, da morajo biti vozila zimsko opremljena, ko so na cestah zimske razmere, ne glede na letni čas.

Kot opozarjajo na Darsu, lahko vozniki predvsem z ustrezno zimsko opremo in strpnostjo bistveno prispevajo k boljši prevoznosti cest, saj vsaka manjša napaka pomeni zastoje za druge uporabnike in otežuje pluženje. Vozniki naj pozimi oz. ob snegu na cestah pred vožnjo preverijo stanje na cestah. V snežnih razmerah pa naj ne prehitevajo plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. Poleg tega je treba predvideti, da bo potovanje trajalo dlje, zato naj se vozniki na pot odpravijo prej kot ponavadi.

V Darsu bodo za prevoznost in varnost avtocestnega sistema v letošnji zimski sezoni skrbeli s približno 450 delavci družbe in 270 vozili. Poleg tega imajo pogodbeno zagotovljenih približno 80.000 ton soli ter približno tri milijone litrov kalcijevega klorida za preprečevanja nastanka poledice. Ob napovedi snežnih padavin se njihove delovne skupine pripravijo na zimsko akcijo. Preden se sneg začne oprijemati vozišča, aktivirajo pluge in pričnejo s posipanjem.

Upoštevaje večletno povprečje je vsako zimsko sezono približno deset snežnih akcij, ko aktivirajo večje število delavcev in vozil, medtem ko vsako zimsko sezono v povprečju kar 100 dni izvajajo posipanje na avtocestnih odsekih oziroma vremensko občutljivejših območjih premostitvenih objektov, zlasti mostov.

Na področju mednarodnega upravljanja prometa bodo tudi v prihajajoči zimski sezoni v primeru izredno neugodnih vremenskih razmer na Darsu usklajeno sodelovali z avtocestnimi upravljavci v sosednjih državah, za kar imajo pripravljene scenarije izločanj tovornih vozil.

Uradni začetek izvajanja cestne zimske službe je od 15. novembra tekočega leta do 15. marca naslednjega leta oziroma takrat, ko je lahko zaradi zimskih pojavov ogrožen normalen potek prometa. V tem obdobju se voznice in vozniki lahko odpravijo na pot s svojimi vozili le z obvezno zimsko opremo, ta oprema pa je obvezna tudi v primeru, da zimske razmere nastopijo že pred uradnim začetkom zimske službe ali po njem.

Po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) bodo padavine v noči na ponedeljek zajele vso Slovenijo, do ponedeljkovega jutra pa se bo meja sneženja marsikje v notranjosti države spustila do nižin. Ob tem bo zapihal okrepljen severni veter, na Primorskem močna burja. Arso je zato ponedeljek za zahodni del države izdal oranžno vremensko opozorilo.

 

nazaj na vrh