Policisti opozarjajo na drzne tatvine v domovih

  • Napisal  Demokracija
Simbolična fotografija Simbolična fotografija Foto: Matic Štojs

Policisti opozarjajo na drzne tatvine v domovih. Žrtve tatvin so pogosto starejše osebe na osamljenih krajih, tatvine pa se največkrat zgodijo dopoldne, so sporočili s Policijske uprave (PU) Kranj. Policisti tudi pozivajo, naj lastniki zaklepajo vrata hiš in stanovanj tudi, ko so doma. V odsotnosti pa naj zaprejo okna in pospravijo vredne stvari.

Policisti tudi svetujejo, naj lastniki v svoji odsotnosti doma pustijo prižgano luč, s sosedi pa naj se dogovorijo, da bodo pozorni tudi na njihov dom, so med drugim sporočili iz PU Kranj. Poleg tega predlagajo, naj stanovalci doma ne hranijo večjih vsot denarja in naj neznancev ne spuščajo v hišo.

Hkrati pa opozarjajo, naj bodo pozorni na sumljiva vozila in osebe v okolici svojega doma. Na pojav takšnih oseb pa naj opozorijo tudi sosede.

Po priporočilih policistov je v primeru prodaje ali ponujanja stvari in storitev od vrat do vrat dobro, da imajo lastniki osebe ves čas pod nadzorom. Prav tako naj pogovor z njimi opravijo raje zunaj stanovanjskega objekta ali pa na varni razdalji, na primer skozi okno ali z balkona. V pogovoru s sumljivimi osebami je tudi dobro, da vzbudijo prepričanje, da doma niso sami, so pojasnili na PU Kranj.

Poleg tega imajo občani pravico preveriti, s kom govorijo. V izogib morebitnemu oškodovanju pa naj vedno preverijo še okoliščine nudenja določene storitve ali prodaje, obstoj podjetja ali organizacije, za katerega oseba trdi, da ga zastopa, še svetujejo policisti.

Eden izmed podobnih dogodkov prodajanja stvari od vrat do vrat se je zgodil v sredo dopoldne na Cesti Toneta Tomšiča na Jesenicah. Občan je namreč ob prihodu domov v hiši zalotil neznano žensko. Ta mu je v prodajo takoj začela ponujati stvari, so sporočili s PU Kranj. V hišo je ženska vstopila skozi odklenjena vrata v kleti.

Po do sedaj zbranih podatkih policije ženska ni odtujila ničesar. "Gre pa nedvomno za okoliščino, ki se pojavlja pri izvrševanju tatvin v stanovanjih in hišah," so pojasnili na PU Kranj.

Ženska je sicer stara med 40 in 50 let, s temno poltjo, visoka je okoli 165 centimetrov in ima temne lase. Oblečena je bila v krilo, preko ramen pa je nosila črno torbico.

Policisti ob tem še opozarjajo, da tatovi delujejo v skupinah. Eden izmed njih stanovalca zamoti in ga poskuša zvabiti stran od doma, medtem pa drugi vstopijo v dom ter kradejo denar in vrednejše predmete, so še pojasnili na PU Kranj.

V primeru tatvine policisti predlagajo, naj stanovalci obvestijo policijo na telefonsko številko 113. Poleg tega naj si zapomnijo in zapišejo si čim več podatkov o tatovih. Do prihoda policistov pa naj ne hodijo tam, kjer so se gibali tatovi, in ne premikajte predmetov, s katerimi so bili ti v stiku.

S Policijske uprave Ljubljana pa so sporočili, da se je v sredo okoli 12. ure zgodila drzna tatvina iz hiše v naselju Podlog pri Velikih Laščah. "Na dvorišče so se pripeljali trije neznani moški z belim vozilom. Dva moška sta ostala pri vozilu, tretji pa je pristopil do oškodovanke in jo zamotil s pogovorom. Med tem sta druga dva vstopila v hišo, pregledala prostore in odtujila denar," so pojasnili in dodali, da so se neznanci po dejanju odpeljali, oškodovanka pa je šele po nekaj časa ugotovila, da je bila okradena.

Ob tem policija občanom dodatno svetuje, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi "stopijo samo za vogal".

nazaj na vrh