Opec naj bi podaljšal obdobje omejene proizvodnje nafte

  • Napisal  B.S.
Naftna ploščad Naftna ploščad Foto: Wikimedia Commons/ John Cummings CC-BY-SA 3.0

Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) bodo po pričakovanjih še ta mesec podaljšale dogovor o omejitvi proizvodnje nafte, je danes dejal minister za energetiko Združenih arabskih emiratov Suhail Mohamed al-Mazruei. O tem, za kako dolgo, po njegovih besedah še razpravljajo, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je al-Mazruei dejal udeležencem mednarodne naftne konference v Abu Dabiju, je prepričan, da bodo nadaljevali z ukrepi, ki bodo mednarodno skupnost popeljali naprej.

Na trgu je po njegovih besedah trenutno za 158 milijonov sodov črnega zlata presežka, kar po njegovem mnenju dokazuje, da je podaljšanje omejitve smiselno.

V Opecu so medtem v mesečnem poročilu o stanju naftnega trga ocenili, da obstaja vedno več dokazov, da se trg približuje ustreznemu ravnotežju med ponudbo in povpraševanjem. Tako so po navedbah AFP tudi zvišali napoved globalnega povpraševanja po črnem zlatu za letos in prihodnje leto.

Države članice naftnega kartela Opec ter druge proizvajalke z Rusijo na čelu so svojo proizvodnjo začele načrtno zmanjševati januarja. Njihov namen je zmanjšati zaloge nafte na svetovnem trgu ter tako okrepiti cene.

Maja so se države odločile, da veljavnost ukrepa podaljšajo do konca prvega četrtletja 2018. Če bodo uspešni tudi tokratni pogovori, se omejena proizvodnja obeta tudi po tem datumu.

B.S.

nazaj na vrh